Гетьманський мушкетер

admin
  4 242   0    
Гетьманський мушкетер
Гетьманський мушкетер

Гетьманський мушкетер, середина 17ст малюнок С.Шаменкова. Укладена гетьманом Іваном Виговським Гадяцька угода 1658 року передбачала створення в Козацькій державі найманого війська, відокремленого від козаків. Наймані формування складалися з піхоти, озброєної мушкетами ( мушкетерів), та кавалерії - драгунів.

Одяг і озброєння гетьманського мушкетера були подібними до того, як вбиралися тогочасні вояки країн Західної та Центральної Європи. Зображений на малюнку рядовий мушкетерської роти вбраний у полотняну сорочку з відлогим коміром, сірувато-синій жюстокор (різновид каптана), короткі панталони та цупкі панчохи з черевиками; на голові - капелюх з широкими крисами.

Основна зброя - полегшений ґнотовий мушкет, яким він виконує стройовий прийом «мушкет догори!» Подібно до своїх східноєвропейських колег, український мушкетер має не притаманну « німецькому строю» шпагу, а зручнішу в рукопашних сутичках шаблю.

Через плече він носить перевісь - бандальєр - із підвішеними до неї підсумками для куль, рушничного начиння, бухтою ґноту та кількома дерев'яними футлярами з відміряними зарядами пороху

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua