Козак - драгун

admin
  4 584   0    
Козак - драгун
Козак - драгун

Гетьманський драгун, 17ст малюнок С.Шаменкова. Драгуни (від франц. Dragon, похідне від лат. draco - дракон) - солдати краватка кавалерійських полків, призначені діяти як в кінному, так і в пішому порядку. Назва цього роду кавалерії, за однією версією, походить від драконів, що були зображені на прапорах, за іншою - від жаргонної назви коротких рушниць, котрими були озброєні драгунські відділи.

Ідея посадити на коней відбірну піхоту і таким чином пришвидшити її марш до місця битви, вперше спала на думку французьким полководцям у XVI ст. Відтоді драгунські відділи з'явилися практично в усіх європейських арміях і успішно застосовувалися як у польових баталіях, так І під час облоги та оборони міст. В Козацькому Гетьманаті драгунські відділи входили до складу надвірного війська -своєрідної гвардії, що супроводжувала гетьмана під час походів, урочистих виїздів, прийомів посольств, несла караульну службу при резиденціях. Особливого поширення драгуни набули у війську часів правління Івана Виговського, а потім -Івана Мазепи, ставши чи не найколоритнішою прикметою гетьманського двору.

Подібно до більшості драгунських і мушкетерських полків Польщі та Литви, гетьманські драгуни були вбрані «німецьким строєм», внаслідок чого їх і називали « німцями», хоч насправді більшість вояків набиралася з українців. В основу реконструкції вбрання й амуніції драгуна покладено тогочасні аналоги військової моди армій Центрально-Східної Європи. Приталений каптан-жюстокор з широкими вилогами, шийна хустка a'la cravatte та ботфорти, котрі є відлунням західної моди, доповнюються шапкою з довгим шликом та хутряною околицею. Драгун озброєний коротким карабіном-кобури-ольстри), їздити їм доводилося здебільшого на місцевих породах коней - низькорослих і непоказних, але витривалих в умовах степового побуту «бахматах»

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua