Український портал » Історія України » Тризуб - теорії походження

Тризуб - теорії походження

admin
  38 955   9    
Тризуб - теорії походження
Тризуб - теорії походження

Спробуємо розібратися в різних теоріях походження тризуба. Сьогодні тризуб є офіційний герб України, але яке значення надавали йому в минулому.

 Історичні зображення тризуба   Тризуб це якір?
 Тризуб це Сокіл?  Християни про тризуб 
Тризуб в триєдності індусів.  Старовіри про тризуб 
Тризуб як герб Рюриковичів  Розмітка Герба України
Посміхнись над тризубом    Відеоверсії про тризуб

 

 

Як емблема, Тризуб з’явився ще у першому столітті від Різдва Христова та, витиснутий на монетах та відображений у живопису, був офіційною емблемою Київських князів. Зовнішній вигляд Тризубу зазнав чимало змін.

Під час козацтва, тризуб відображали разом з коронованим левом ліворуч, козаком у національній одежі праворуч, та з короною Володимира Великого зверху. Верхівка зброї, полюючий сокіл, вигнута дуга зі стрілою, свята Триєдність, єдність повітря, води та землі - ось різні інтерпритаціі символу, складеного з блакитного щиту та жовтого тризубу.

 

Історичні зображення тризуба

Золота прикраса з Беликого кургану б с. Шульганівці Запорізької області Золота бляшана палмета з кургану Огуг у Нижніх Сірогозах на Херсонщині Малюнок сокола на рунічному камені Прикраса з Рюрикового городища біля Новгорода Тризуб з поясної бляшки, знайденої в с. Вахрушево поблизу Санкт-Петербурга

 

 

 

Можна беззастережно погодитися, що тризуб - це символ державної влади. Так, вершок скіпетра візантійських монархів увінчувався фігурою подібної форми. Різні смислові навантаження пов'язують тризуб з релігійною емблематикою.

Є припущення, що це трикирій, корогва, голуб Святого Духа тощо.

Тризуб з поясної бляшки, с. Василки під Суздалем Тризуб на срібняку з іменем князя Святослава Хороброго
         
Зразок тризуба на монетах князя Володимира Зразок тризуба на монетах князя Володимира Зразок тризуба на монетах князя Володимира Тризуб на монеті князя Святополка І Тризуб на цеглині Десятинної церкви в Києві
         

 

 

 

 

 А ось як міркував з цього приводу наш історик Михайло Грушевський (1866-1934): “Що представляє сей знак? Про се робились різні здогади - тому що знак сей, як то бувало з такими старанними знаками, дуже стилізований, себто реальний образ предмета, котрий він представляє, дуже змінений для того, щоб фігура мала більш декоративний рисунковий, візерунковий характер.

Тризуб на монетах Ярослава Мудроґо Символ Тмутараканського князя Мстислава Володимировича Хороброго
         
Знак великого київського князя Ізяслава І Знак князя Юрія І Мономаговича Долгорукого Знак чернігівського князя Ольговича Гореславича Знак князя св. Николи-Святоші Давидовича Знак на грошовій гривні з ХІІ ст., знайденій поблизу Чернігова
         

 

 Зображення тризуба було поширене на всіх землях Русі протягом багатьох століть. Так, великий князь київський Володимир Мономах (1113-1125 рр.) мав свій знак - такий, як і у Володимира Святославича. Знак тризуба мав на своїй печатці удільний князь Данило Дмитрович (правнук Романа Даниловича, перша половина XIV ст.), який був родоначальником князів Острозьких. Тризуб постійно був уживаний і в побуті українців.

Зокрема, була традиція малювати його на стінах або дверях чи воротах під час релігійного свята - Водохреща.

Знак з ливарної форми для персня і печаті, знайдений у Києві Навершня прапора Святослава Хороброго у битві під Доростолом 971р.
         
Мідна нагрудна прикраса з Києва Литовський герб, що сформувався під впливом тризуба Мотив тризуба зі староукраїнської книги ХІІІ-ХVII ст. Мотив тризуба зі староукраїнської книги ХІІІ-ХVII ст. Тризуб прийнятий 3-м Собором об`єднання українців рідної віри в Канаді 1986р.

 

 

Священики так пояснювали значення цього символу ів центрі якого був хрест): “Віра в Христа є початком усього в житті людей, а знак, що схожий на якір, означає: як на воді рятує судно й дає йому спокій, так і в житейському морі хрест і віра в його силу є для людини якорем спасіння від гріхів і зла, рятунок і пристановище в небезпеках”.

Герб Української Народної Республіки Тризуб на грошових одиницях УНР в 1918-1919 рр.

 

Підвіски Ярослава Мудрого

 

цеглини, на яких зображено знак, схожий на герб Рюриковичів
 На цеглини, на яких зображено знак, схожий на герб Рюриковичів — тризуб, натрапили під час проведення будівельних робіт у центрі Рівного.

 На малюнках 1 і 2 (Підвіски Ярослава Мудрого) досить виразно проглядаються дві змії, що направили свої пащі  на центральну постать, яка уособлювала верховну божественну владу: сонце на мал. 1 і сидить птиця (Сокіл-Род на вершині світового дерева?) На мал.2. На третій підвісці ми знову бачимо сонце, як центральну фігуру, але тут змій вже замінюють химерні гілки рослин.

 

Вчені, котрі досліджують язичницькі вірування словян, довели, що вони активно використовували Тризуб, Триглав, який був символом Верховного космічного Бога Рода. інші боги були земними (Сварог, Дажбог та ін.). А Рюриковичі цілком могли перейняти цей словянський символ і зробити своїм родовим знаком

 

 Один з центральних символів давньоєгипетської культури - знак Ра , теж містить згадані символи: дві змії, що охороняють сонце з крилами. Зіставлення знака Ра й жезла Гермеса цілком правомірно, якщо враховувати, що Гермес Тріждивелікій, володар жезла-Триглаву і автор Смарагдової скрижалі, де описана будова світу, був родом з Єгипту, тільки там він носив ім'я Той, і саме звідти його вчення потрапило в класичну грецьку філософію, і, в трохи перекрученою формі, в європейський герметизм.

 

 

Знак Ра

Знак Ра

Отже, ми бачимо, що сьогоднішній державний герб України, успадкований від Київської Русі, є схематизованих символом, що дійшов до нас крізь культури і етноси принципу потрійність світу, принципу, який у слов'янському світогляді називається коротко і ємко - Триглав.

 

Кожний може бути прихильником різних теорій походження тризуба, але головне як Ви ставитись до свого малого герба!

Офіційно заборонений під час Радянської влади, Тризуб, як и прапор України, залишився символом незалежності. Пізніше представлений як офіційна емблема сучасної України, він був спільно визнаний вченими символом влади та містицизму історії країни.

 

Читай більше анекдотів на сайті з анекдотами українською: 👉 перейти 👈

------ Символіка, Геральдика
Суренж
Суренж  Сірома 
№:1
Витоки древньої символіки не можливо осягнути без проникнення в світогляд давніх слов"ян який суттево відмінний від нашого...
Цей світогляд збудований на волхвізмі, особливому світобаченні глибиною у 20-30 тисяч років, світогляду космічного масштабу і цілісного сприйняття оточуючого світу...
Про роль волвів та волхвізму (форма древнього ведизму) в слов"янотворенні можна почитати в книзі "Велич Дулібії Рось. Суренж" ( rivne-surenzh.com.ua/ua/pub/ ) серії статей ( rivne-surenzh.com.ua/ua/our_articles/ ) та побачити на картах ( rivne-surenzh.com.ua/ua/additional/maps ). Волхвізм побутував на землях Центрально-Східної Європи декілька тисячоліть і фактично дав нам нашу едентичність. Інструмент волхвізму - духовні практики та знання для пізнання світобудови та розуміння процесу вічних змін та творіння. Волхвізм - батько всім світовим релігіям. Проте сам він релігією не являеться, бо не визнає догматизацію змінних речей (окрім величі самого процесу духовно-матеріальних перетворень сущого) ...
2   відповісти цитувати скарга
1
Сірома 
№:5
Володимир,
ти йобнувся тризуб був задовго до україни це один з найдревніших знаків у світі, а що Л. Кравчук з депутатами придумав то це не є правдой....
0   відповісти цитувати скарга
denis
denis  Сірома 
№:7
нашол подошло :smailuk32: ABNORONUG,
:smailuk29: :smailuk21: :smailuk28: :smailuk16:

я вот тут переписываю про тризуб а что о информацыи норм.

информации
0   відповісти цитувати скарга
Orysia
Orysia  Сірома 
№:8
" Тризуб використовувався російською династією Рюриковичів як державний герб Землі. "

Прошу змінити з "російською" на "руською"
-- велика різниця!
0   відповісти цитувати скарга
Гість
Гість  Сірома 
№:9
Правда про Праву, Яву, Наву...

Місце Прави, Яви, Нави у давньослов'янській велесовичній символіці?
Значення Творця-Сварога у вселенській побудові життя?
Слов'янські Рахмани та волхви про Трійцю: Отця-Сина-Духа Святого?
Де шукати оригінал "Велесової книги"?

Стаття "Права, Ява, Нава як основа давнього православ'я"
на - http://sviatoiar.uamodna.com/articles/prava-yava-nava-yak-osnova-davnjogo-pravo
slavya/
0   відповісти цитувати скарга

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua