Український портал » Сучасна Україна » Поради господарям » Будівництво альтанки: як все зробити самому

Будівництво альтанки: як все зробити самому

kinodomen
  73 726   5    
Будівництво альтанки: як все зробити самому
Будівництво альтанки: як все зробити самому

 Багатьом з нас, у кого є дача звичайно, хотілося б відпочити у дворі, в затишній альтанці, попити пивка або подивитися Чемпіонат Світу з футболу разом з друзями. Виявляється, навіть за відсутності досвіду в столярній справі, побудувати альтанку своїми руками досить не складно, було б бажання і трохи вільного часу!

Сам я особисто це не писав, і альтанку також не робив (покищо), уся інформація взята з сайту (dа4а.infо). Обов`язково як піду у відпустку,  займусь будівництвом такої альтанки, за моїм підрахунком (якщо усі матеріали купувати у нас в місті  то вартість її буде приблизно 1800 грн.)

тепер почнемо за саме будівництво.

Матеріал необхідний для будівництва: 

1) Брус 100х100 - 3-х метровий 8 шт. 
2) Брус 100х50 - 3-х метровий 7 шт. 
3) штахетник 20х30 - 3-х метровий 50 шт. 
4) Дошка обрізна 30-ка - 3-х метрова 30 шт. 
5) Вагонка чверть - 2-х метрова 40 шт. 
6) Гнучка черепиця 3,4 кв.муп. - 3 упаковки 
7) Під гнучку черепицю використовував фанеру (стара, валялася в гаражі) товщиною 1см., Попередньо обробив її. 

Розмір основи 2,5 Х2, 5 метра, бруси 100х100 кріпилися шляхом пропилу на половину бруса. У моєму випадку основу було встановлено на кам'яні плити. Вирівняв кути за допомогою косинця і метра, вийшов квадрат з прямими кутами, потім основу вирівняв рівнем по горизонталі і для додаткової стяжки підлоги пустив брусок 100х50 по середині. По рівню і кутнику встановив стовпи по кутах, попередньо на стовпах зняв фаску ~ 1,5 см., висота стовпів 2,2 метра. Стовпи закріпив за допомогою тимчасових розпірок, плюс до цього стовпи закріпив на шурупи безпосередньо до основи. Потім обв'язав верх стовпів, бруском 100х50 з 4-х сторін. Прикрутив поручні з двох сторін з бруса 50х100 (попередньо "закруглив" кути електрорубанком). Зроблено. 

Ось над конструкцією даху довелося трохи попрацювати. Вирішено робити чотиристоронній дах. Знайшов центр квадрату альтанки за допомогою двох дощок (ми ще до цього повернемося), в точці перетину дощок по середині вертикально закріпив брусок 40х40 довгою 95см. Лаги даху кріпив вже до цього бруска з випуском для фронтону 30 см, висота даху 60 см. 

Ось що вийшло: 


Обшив каркас даху приготовленої фанерою, правда в одному місці вийшла невелика щілина, не судіть строго, переробляти не став, до того ж це був останній шматок ну і ... "жаба" постаралася:). 


Далі легше. Було вирішено зробити два входи. Встановив поруччя довжиною по 70 см. з боку кожного входу. Ширина входу 90 см. На стовпчики під поруччя використовував брус 100х100 висотою 85 см з фаскою по кутах 1,5 см. Відразу обмовлюся, метрові обрізки бруса в мене також лежали в гаражі і потреби в покупці оних не було. Встановив розпірки для стовпів з дошки тридцятки замість тимчасових, сховавши їх під поруччя, при цьому залишив місце для вагонки щоб вона заходила за рівнем зі стовпами. Оббив вагонкою нижню частину під поручнями. 

Покрив дах гнучкою черепицею, часу витратив близько 6 годин. Намагався зробити так як показано на упаковці, але там в інструкції прямокутний дах, а в мене 4 трикутних боки, залишається дуже багато обрізків. Усі аркуші черепиці закріпив на оцинковані саморізи. Обрізки і що залишилися 4 листа черепиці надалі пустив на кутові стики даху, у підсумку практично нічого не залишилося:). 




На підлогу використовував обрізну дошку тридцятку можна було купити полову, але мені це було не принципово. Обробляв дошку ел. рубанком з одного боку і з боків. Стягнув і прикрутив на шурупи. 

Всі поручні, стовпи і підлогу відшліфував наждачним папером за допомогою дрилі і кола. 

Прийшов час для обрешітки. Штахетник обробив з усіх боків рубанком.

З боку входу обрешітку прикрутив вертикально. Тут пояснювати в принципі нічого. Розмір входу 185Х90. 
Прикрутив фронтон

 


 

Пофарбував альтанку пінотексом, колір горіх. підлогу покрив корабельним лаком. Провів електропроводку для розетки, вимикача і лампочок. Дошки за допомогою яких знайшов середину використовував для освітлення вмонтувавши в них цоколь для лампочок. 





Прикрутив тримач для маленького телевізора. Дуже здорово увечері на свіжому повітрі подивитися телевізор за пляшкою пива з рибкою. 



Належить доробити наступні речі: 

Відведення стічної дощової води з даху 

Сходинки біля входу, тому що навколо альтанки буде кам'яна доріжка, то розглядаються кам'яні сходинки.  


Допомагали при будівництві 2 людини, тесть і брат, без них нічого б не було. Усього пішло 3 вихідних дні. Випито 3 ящики пива. 







dа4а.infо

admin
admin  Гетьман 
№:1
:drinks: Як побудуєш, з тебе пиво в новій альтанці.... :good:
--------------------
«Юрбу людей перетворюють у націю дві речі: спільне велике минуле і спільні великі плани на майбутнє». Жюль Ренар
0   відповісти цитувати скарга
Богдан
Богдан  Сірома 
№:3
класно розписано процес скоро буду пробувати зробити:)
будеш ще щось цікаве робити з братом і тестем розпиши :))
0   відповісти цитувати скарга
Вася
Вася  Сірома 
№:4
Дякую, за детальний розпис, ми з сусідами під підїздом вирішили побудувати, дай контактний звязок для утотчнень ньюансів...
0   відповісти цитувати скарга

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua