Український портал » Історія України » Козацтво » Як українці навчили москалів писати та читати!

Як українці навчили москалів писати та читати!

admin
  4 908   1    
Як українці навчили москалів писати та читати!
Як українці навчили москалів писати та читати!

:smailuk1: Дуже кумедно спілкуватися з москалями про освіту та спостерігати за їх дибелим виразом обличчя, коли вони дізнаються, що саме українці навчили їх писати та читати...

Ну що спробуємо прослідкувати єтапи розвитку азбук та словників для мокш.

:smailuk7: Нагадаю, що до 19 ст. українці називались русичами...

 

1. Вперше українці зробили спробу систематизувати мову русичів за часів Святослава 1073 року в так званому «Ізборніку».

2. З кінця XIII століття до нас доходить глосарій, який містить 174 слова, походить з Новгорода, датується 1282 роком - «Мова Жідовскаго мови преложи на Роускоую, неразоумно на разоум, і в Євангліє, і в Апостолх, і в Псалтирі, і в Пармі і в інших книгах».

 

3. Наступний за хронологією дійшов до нас глосарій  з Новгорода, датується 1431 роком - «Тлумачення незручний пізнаваним в писаних речемь, понеже покладені суть мови в книгах від початкових преводнік осо словенських, і на сербських, і інша болгарська і грецька, їх же неудоволішаяся преложіті на руську».

 

У XVI столітті формуються енциклопедичні принципи складання словників, для зручності користування словник вибудовують за алфавітом («азбуковники» - від азбука). Розширюється функціональність словників, в них поєднуються висловлювання сенсу слів і понять, тлумачення слів іноземної мови, хронологічні зіставлення.

 

В 1576 році відкривається Острозька академія - перший вищий навчальний заклад України. Москалі зуміли відкрити лише через 200 років!!!.

 

4. Перший друкований словник для кацапів побачив світ в 1596 році у Вільно (нинішній Вільнюс) - як додаток до граматики його видав священик-філолог Лаврентій Зизаній. «Лексис, сиріч вислови коротко зібрані і з словенської мови на прості російський діялект витлумачені» містив 1061 слово. Лексис давав тлумачення книжковим слов'янським і невеликій кількості іншомовних слів.

Читати більше про Лексис

 

5. У 1627 році український філолог Памва Беринда видав у Києві «Лексикон славеноросский».

Лексикон пояснював книжкові старослов'янські слова. І за кількістю слів (6982), і по точності їх пояснень на матеріалі розмовної лексики, і по критичному відношенню до джерел, видання виділялося високим філологічним рівнем та справила значний вплив на розвиток руської лексикографії.

 

УВАГА! І лише в 1704 році Федір Полікарпов-Орлов видає в Москві «Лексикон треязычный» з тлумаченням російських слів грецькою і латинською мовами.

- Тоді ж за указом Петра Першого був складений (і особисто ним редагований) рукописний перший російський словник іншомовних слів - «Лексикон вокабулам новым по алфавиту», що включав 503 слова іншомовного походження.

У 1783 році була заснована Російська Академія наук, в стінах якої колективною працею 1789-1794 роках був виданий перший тлумачний словник російської мови, що містить 43 257 слів. Словник видання охопив як пам'ятки давньоруської писемності, так і сучасну світську і духову лексику.

Тобто лише в 1789 році зявилась російська мова!!! :smailuk8: 

 

А найцікавіше, що сьогодні з'явилась версія про те, що російську мову придумали німці, запрошені Петром І, переписувати історію Московії.

Схожіть російської та німецької мови в назвах місяців

Схожіть російської та німецької мови в назвах місяців

PARAMATMA
PARAMATMA  Сірома 
№:1
Не москалі вони, а кацапи (від тюркського слова касаб - убивця, головоріз, м'ясник)так нарікли їх
татари (за звірство мародерство та знущання при розгромі Казанського ханства)в епоху Грозного.
0   відповісти цитувати скарга

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua