Український портал » Фотоальбом » Фотоальбом українських клейнодів » ПРАПОРИ ЖОВТО-БЛАКИТНИЙ І СИНЬО-ЖОВТИЙ

ПРАПОРИ ЖОВТО-БЛАКИТНИЙ І СИНЬО-ЖОВТИЙ

admin
  5 202   0    
ПРАПОРИ ЖОВТО-БЛАКИТНИЙ І СИНЬО-ЖОВТИЙ
ПРАПОРИ ЖОВТО-БЛАКИТНИЙ І СИНЬО-ЖОВТИЙ

Знамена з левом були досить складні для вико­нання. Масовим символом став прапор, що мав дві смуги "руських національних красок", тобто барв герба. За традицією він мав бути жовто-блакитним: угорі - жовтий (золотий) колір знака - лева, внизу -блакитний колір гербового щита. Можливо, під впливом чорно-жовтого прапора Габсбургів або через те, що при описі герба першим називають колір саме щита, в Західній Україні зустрічався також прапор з оберненим розташуванням смуг (синьо-жовтий). У геральдиці лазурова (блакитна) барва втілює чесність, вірність, бездоганність, а також пов'язана з небом, повітрям. Золото уособлює могутність, силу, багатство, постійність, шляхетність, віру, справедливість, милосердя, окрім того, символізує сонце.

Після революції 1905 року в Східній Україні гостро постало питання про надання синьо-жовтому прапору загальнонаціонального значення.

Це потребувало нових раціональних тлумачень. Так виникла думка, що кольори прапора мають відби­вати блакитне небо над золотими ланами пшени­ці.

Тому багато прихильників здобув саме блакит­но-жовтий варіант полотнища.

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua