ПРАПОРИ УНР 1918 р.

admin
  6 556   0    
ПРАПОРИ УНР 1918 р.
ПРАПОРИ УНР 1918 р.

У листопаді 1917 р. було затверджено зразок першого кредитового білету. В описі читаємо, що у візерунку "містяться білі відбитки Володимирсько-го знака". 29 грудня 1917 р. Генеральний Секретаріат ви­рішив внести на розгляд Центральної Ради проект тимчасового закону про флот УНР.

Він, зокрема, передбачав, що військово-морським прапором стане блакитно-жовте полотнище, у верхньому куті якого ("крижі") розміщено "історичний золотий трезубець з хрестом і білим внутрішнім полем в ньому".

Ко­місія Малої Ради домагалася усунення хреста, але врешті-решт поступилася. 18 січня 1918 р. проект було затверджено. Прапор торговельного флоту тризуба не мав. Оскільки М. Грушевський обстоював геральдич­ну традицію творення прапорів, державний прапор мав жовту смугу зверху.

Той же порядок смуг мала військова кокарда-розета, запроваджена як еле­мент однострою на початку 1918 р. Військово-морський (1) та державний (3) прапори УНР. Прапор Президента УНР (2). Кокарда "козаків Українського народно­го війська" (4).

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua