Галицька Армія, 1918 - 1920

admin
  7 494   0    
Галицька Армія, 1918 - 1920
Галицька Армія, 1918 - 1920

Микола Чмир, Євген Пінак, Сергій Музичук:  Галицька Армія, 1918 - 1920. - Рівне. Зень. - 80 ст. кольорові ілюстрації.

Художник: Богдан Піргач

Формат: PDF, JPEG

Кількість сторінок: 80

Розмір: 60мб

 

Книгу присвячено одному з найбільш боєздатних українських військових формувань першої половини XX ст. - збройним силам Західно-Української Народної Республіки. Автори висвітлюють бойовий шлях Галицької Армії, її організацію, окремі роди військ та служби. Особливу увагу приділено формі одягу та знакам розрізнення військовиків. Вперше на основі широкого кола джерел докладно розглянуто історію створення й розвитку однострою та знаків розрізнення Галицької Армії в контексті її участі у Визвольних змаганнях.

Видання проілюстровано великою кількістю фотографій, частина з яких досі не публікувалася, малюнками Богдана Піргача, унікальними архівними документами.

Книга розрахована па фахівців-істориків, працівників музеїв, театру та кіно, членів військово-історичних клубів, колекціонерів та всіх, хто цікавиться історією, уніформою та знаками розрізнення збройних сил українських державних утворень 1917-1920 рр.

 

Історична довідка:

Галичина - це історична назва українських етнічних земель, розташованих на північ від Карпатських гір у басейні річок Дністра (верхня та середня течії), Західного Бугу (верхня течія) та Сяну (верхня течія).

Саме в Галичині розпочався активний процес українського національного відродження. Революційні події 1848-1849 рр. сприяли подальшому зміцненню національної свідомості галицьких українців. У травні 1848 р. у Львові постала перша українська політична організація - Головна Руська Рада. Її заходами було створено українські загони Національної гвардії та Селянської оборони, а також окремий "Баталіон руських гірських стрільців".

Незважаючи на опір польських кіл, що займали домінуюче становище в Галичині, у другій половині XIX ст. український національний рух продовжував розвиватися. Перед Першою світовою війною існував ряд українських воєнізованих організацій: "Січові Стрільці І'', "Січові Стрільці II", "Стрілецький Курінь" при товаристві "Сокіл". Члени цих організацій склали ядро Українського Легіону (відомого також, як Легіон Українських Січових Стрільців (УСС)) - військового формування, утвореного у складі Австро-Угорської Імператорської і Королівської армії у 1914 р. Спочатку Український Легіон складався з двох куренів та одного півкурення, а згодом (за наказом Верховного командування від 9 серпня 1915 р.) було створено 1-й полк Українських Січових Стрільців. На листопад 1918 р. полк УСС знаходився на Буковині. Хоча легіон чисельно був порівняно невеликим (він ніколи не мав у бойовому складі більше 10 сотень), з його лав вийшло багато національ­но свідомих командирів, які добре прислужились

Ще з вересня 1918 р. у Львові існувала українська військова організація, яка, за різними даними, мала назву "Генеральний військовий комісаріат" або "Центральний військовий комітет". На кінець жовтня 1918 р. під її проводом у Львові перебувало 100 старшин і 2400 стрільців.

 

ЗМІСТ книги  Галицька Армія

Створення української держави у Галичині Галичина і Галицька Армія у визвольних змаганнях Організація збройних сил ЗУНР (ЗОУНР) Роди військ та служби Однострій та знаки розрізнення

• Досвід Українських Січових Стрільців

• На початковому етапі військового будівництва

• Розробка однострою та знаків розрізнення. Допомога зУНР

• Довгоочікуваний розпоряд

• Зміни у знаках розрізнення під час Чортківської офензиви

• У боротьбі за визволення Наддніпрянщини

• Союзники вчорашніх ворогів

Нагороди ЗУНР (ЗОУНР). Пам'ятні відзнаки для

колишніх військовиків Галицької Армії

Ветеранські організації вояків Галицької Армії

Опис кольорових ілюстрацій

Додатки

Примітки

Перелік умовних скорочень

Скріншоти з книги:

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua