Український портал » Історія України » 20 століття » Як Юрій Будяк спас У.Черчеля?

Як Юрій Будяк спас У.Черчеля?

admin
  5 858   0    
Як Юрій Будяк спас У.Черчеля?
Як Юрій Будяк спас У.Черчеля?

Ця історія була невідома, ще до недавніх часів, можливо через те, що  обидва не дуже хотіли поширювати інформацію про своє спасіння та винагороду.

Також можливо, що саме через Будяка у Черчеля було прихильне ставлення до України.

Народився Юрій Будяк в сім'ї безземельного селянина, теслі (батько помер, коли майбутньому письменнику було п'ять років). З малих літ наймитував, але встигав також учитися. Після закінчення сільської школи працював у Катеринославі, відтак у Криму, на Кавказі: був чабаном, вантажником, бляхарем, матросом, аптекарським практикантом. Одночасно вчився, щоб здати екстерном за гімназичний курс.

Під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899–1902 роках Юрій Покос був волонтером (спочатку рядовим, потім командував невеликим загоном бурів).

__

Історична довідка: - У Наддніпрянській Україні були сформовані окремі загони, які на боці Червоного Хреста повинні були надавати першу медичну допомогу, а згодом туди почали їхати військові, які брали участь у війні на боці бурів.  У 1895 році на Галичині навіть вийшла книжка " Дві мужицькі держави на півдні Африки". І там якраз розповідається про Трансвааль і Помаранчеву республіку.

__

Молодий Черчіль

 

Фото 1899. Лейтенант Черчілль в полку південноафриканської легкої кавалерії під час Англо-бурської війни

 Під час служби в армії бурів Юрій Будяк врятував від розстрілу полоненого англійського журналіста Вінстона Черчілля (згодом прем'єр-міністра Великобританії).

 

Західні біографи Черчілля стверджують, що в полоні він пробув не день, а два місяці, втікши зрештою з вантажним поїздом в Мозамбік.

 

Коли Черчіль попав до бурів у полон він кинувся до одного із офіцерів з блокнотом і олівцем у руці, показуючи цим, що він не воює, а пише.

Офіцер ствердно закивав головою і сам показав посвідчення якоїсь газети.

Цим офіцером і був Будяк, що поважав газетярів, так як і сам пописував і пошкодував побратима по перу не давши його розстріляти. 

А на другий день великі сили англійців оточили невеликий загін бурів і переможці самі опинилися в полоні.

Помінявшись ролями, полонений Будяка теж проявив гуманізм: влаштував так, що замість табору для полонених Будяк опинився в Англії.

 

Батько Черчілля намагався дати українському хлопцю освіту, оплатив його навчання в Оксфорд, однак, як стверджував сам Будяк, на перешкоді стало слабке володіння англійською та низький рівень підготовки. Походивши пару тижнів по коридорах старовинного університету, він вирішив попрощатися з Туманним Альбіоном.

 

Єдине джерело цієї історії — спогади письменника Василя Минка, якому Будяк нібито сам розповів цю історію.

 

 

Про Будяка у Вікіпедії




------ Відомі українці

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua