Український портал » Історія України » Козацтво » Перша граматика для москалів

Перша граматика для москалів

admin
  6 273   0    
Перша граматика для москалів
Перша граматика для москалів

А чи зустрічав хтось із Вас згадку про російську мову до 18 ст.? Ба!, а виявляється москалям їхню граматику складали українці.!

:smailuk5:  А чи знаєш ти, що в 1596 році українські дітки в школах вчили українську мову!

Перша азбука чи буквар для росіян:

Як українці навчили москалів писати та читати

Перший друкований словник в Росії був виданий у Вільно в 1596 р. під назвою «Лексис, сиречь речения вкратце собранны и из словенского языка на просты русский диялект истолкованы».

 

Автор - український вчений-філолог Лаврентій Зизаній (він є автором і першою власне слов'янської граматики, до якої було додано вказаний словник).

 

«Лексис ...» містить 1061 слово, розташоване за алфавітом. Тлумачення старослов'янізми і запозичень із західноєвропейських мов дається в ньому за допомогою слів живої білоруської, української та російської мов того часу.

 

А хто видав москалям (вибачаюсь фіно-уграм) другий словник у 1627р.? Правильно - український філолог Павло Беринда, який видав: «Лексикон славено-Росского та імен тлумачення» (бл. 7000 слів), в якому зроблена спроба розмежування старослов'янських і власне російських слів з ​​розмовної мови.

 

 

* «Граматика словенська» Л. Зизанія, надрукована 1596 р. у Вільні, була одним з найбільш ранніх оригінальних граматичних посібників у східних слов’ян.

Копія граматики Зизанія



Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua