Український портал » Історія України » Доба відродження » Хронологія Майдану. З текстом та фото.

Хронологія Майдану. З текстом та фото.

admin
  6 308   0    
Хронологія Майдану. З текстом та фото.
Хронологія Майдану. З текстом та фото.

Через 1 рік спробуємо пригадати все, що відбувалось з 21 листопада 2013 року по 23 лютого 2014 року.

В хронології описані найважливіші події, що відбулись протягом цього часу.

Українська версія

Русская версия

Englisch Version

Deutsch Version

 

Українська версія Хронології Майдану:

1.
21 листопада 2013. Верховна Рада не прийняла закон про звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Таким чином, порушено головна умова Євросоюзу для підписання угоди про асоціацію. Заявлено про припинення переговорів. На фото: голова Верховної ради України VII скликання Володимир Рибак (ліворуч), та лідер фракції Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

 

2.
21 листопада. О 22:00 на майдані Незалежності в Києві починається стихійна акція протесту. У ній брали участь від 1,5 тис. до 3 тис. Осіб

 

3.
22-23 листопада. Мітинги прихильників євроінтеграції збираються по всій Україні. У Києві мітингувальники, незважаючи на судову заборону, встановлюють біля монументу Незалежності п'ять туристичних наметів, які пізніше розбирають бійці спецпідрозділу «Беркут»

 

4.
24 листопада. Мітинг прихильників євроінтеграції у Львові, на який збираються 10 тис. осіб.

5.
24 листопада. У Києві марш за євроінтеграцію закінчується мітингом на Європейській площі. Вперше відбуваються сутички протестувальників з бійцями «Беркута», застосовується сльозогінний газ. Опозиція заявляє, що продовжить протести.

6.
26 листопада. Президент Віктор Янукович у телеефірі обіцяє, що угода України з ЄС буде підписана, коли країна буде готова до цього економічно. Крім того, президент закликає міліцію і протестуючих не застосовувати силу в ході акцій протесту.

7.
27 листопада. У Києві близько 3 тис. Маніфестантів проходять по проїжджій частині Хрещатика на Майдан. Акції протесту об'єднуються.

8.
29 листопада. На саміті Східного партнерства у Вільнюсі Віктор Янукович відхиляє пропозиції ЄС підписати угоду про асоціацію. О четвертій ранку «Беркут» починає розгін табору на Майдані. Затримано 31 осіб, близько 40 - у лікарні.

9.
1 грудня. На вулиці знову виходять демонстранти, які тепер вимагають не євроінтеграції, а відставки президента. На Майдані проходить мітинг, на який, за оцінками організаторів, приходять 800 тис. Учасників, у тому числі підкріплення зі Львова - 10 тис. «Революціонерів», налаштованих на боротьбу з «донецькою бандою, яка захопила Україну». Мітингувальники проходять ходою до майдану Незалежності, де зносять огорожі навколо новорічної ялинки.

10.
1 грудня. Група молодих людей намагається штурмувати будівлю адміністрації президента України. Для цього в центр приганяють бульдозер.

11.
1 грудня. Триває протистояння між протестувальниками та бійцями «Беркута».

12.
8 грудня. У Києві проходить «Народне віче», в якому беруть участь, за різними оцінками, від 100 тис. До 1 млн осіб. Вони вимагають відставки президента і уряду України. Тим часом демонстранти під червоно-чорними прапорами зносять встановлений на Бессарабській площі пам'ятник Леніну і розбивають його.

13.
9 грудня. Розпочинається підготовка до штурму Майдану. Солдати внутрішніх військ та бійці «Беркута» оточують блокпости опозиції в урядовому кварталі, після чого починають витісняти мітингувальників з прилеглих вулиць. Працівники комунальних служб розбирають барикади. У зіткненнях постраждали десять активістів і два співробітники правоохоронних органів.

14.
Ніч з 10 на 11 грудня. Беркут намагається штурмувати Майдан. Глава МВС України Віталій Захарченко закликає демонстрантів розійтися. Протестувальники, заблоковані в будівлі київської міської адміністрації, поливають бійців «Беркута» водою з пожежних шлангів через відкриті вікна другого поверху, кидають димові шашки. О 9 ранку починається штурм Київської міськдержадміністрації, який закінчується невдачею. В 11 годині ранку всі сили спецпризначення залишають Хрещатик і Майдан.

15.
19 грудня Рада голосує за звільнення від кримінального переслідування учасників акцій.

16.
22 грудня. На Народному віче, на яке прийшли 200 тис. Осіб, оголошено про створення народного об'єднання «Майдан».

17.
12 січня 2014. Проходить перше в 2014 році Народне віче. На нього прийшли, за різними оцінками, від 50 до 200 тис. чоловік.

18.
19 січня. На чергове Народне віче збирається до 500 тис. Чоловік. Учасники мітингу висловлюють протест прийнятим законам.

19.
20 січня. Починаються найбільші за час незалежності України безлади. Вийшло з-під контролю лідерів опозиції нове ультранаціоналістичне об'єднання «Правий сектор» закликає до «національної революції», а його активісти вступають в жорсткі сутички з силами правопорядку, пояснивши свої дії необхідністю «протистояти диктатурі».

20.
Єдиним з лідерів Майдану в епіцентрі виявляється лідер партії УДАР Віталій Кличко, який намагається зупинити безлади, але радикальна частина протестуючих зустрічає Кличко нецензурною речівкою футбольних фанатів і заливає піною з вогнегасника.

21.
За даними МВС України, в результаті зіткнень близько 218 міліціонерів звернулися за медичною допомогою, 99 з них госпіталізовані. У департаменті охорони здоров'я Києва повідомляють, що до ранку 20 січня до лікарів звернулося 103 учасника акції протесту, з яких 42 були госпіталізовані. Штаб опозиції заявляє про 1,4 тис. Постраждалих.

22.
22 січня. Зупинити насильство намагаються кілька священиків, що встали між барикадами і стражами правопорядку. Проте дії священнослужителів не допомагають. У цей день стає відомо про перші жертви.

23.
23 і 24 січня. Протести поширюються по всій Україні. У ряді міст - Тернополі, Львові, Рівному, Івано-Франківську та Хмельницькому - протестувальники захоплюють будівлі обласних державних адміністрацій.

24.
Переговори в ніч з 23 на 24 січня між президентом України Віктором Януковичем і лідерами опозиції ні до чого не приводять. Влада відхиляють більшість вимог, а запропоновані ними у відповідь умови не приймає Майдан. Протестувальники зводять нові барикади в урядовому кварталі.

25.
Ранок 25 січня. Близько 100 озброєних молодих людей, раніше захопили будівлю Міністерства аграрної політики, в масках і камуфляжній формі проникають в будівлю Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Члени громадянського руху «Спільна справа» заявляють про намір розташувати там «казарму бійців руху». Цього ж дня Віктор Янукович погоджується на зміну Конституції України і заявляє про свою готовність створити робочу групу для переходу до парламентсько-президентської республіки.

26.
27 січня. Захоплено одну з будівель Мін'юсту України.

27.
28 січня. Прем'єр-міністр України Микола Азаров подає прохання про відставку. Разом з ним президент відправляє у відставку весь уряд, перевівши всіх міністрів в статус в.о. із збереженням повноважень. Верховна Рада проводить засідання, на якому переважною більшістю голосів анулює дев'ять з 12 «законів 16 січня». Рада приступає до розгляду запропонованого опозицією закону про амністію учасникам протестів, для чого висунуто умову звільнення захоплених адміністративних будівель. Будівля Мін'юсту звільнено. Виконання основних вимог опозиції викликає на барикадах розгубленість. Тим не менш, Майдан вирішує не розходитися і повертається до свого звичайного життя.

28.
29 січня. Кілька десятків активістів партії «Свобода» вимагають від активістів «Спільної справи» покинути зайняте ними Міністерство аграрної політики. Після нетривалої сутички із застосуванням травматичної зброї гору беруть активісти «Свободи».

29.
9 лютого. У Києві проходить десяте Народне віче, на якому присутні близько 50 тис. чоловік.

30.
16 лютого. У день наступного віча звільнено і передано демонстрантами під патронат ОБСЄ будівлю Київської міської держадміністрації, а також розблоковані Тернопільська, Івано-Франківська, Львівська та Полтавська облдержадміністрації. У відповідь протестувальники вимагають закриття близько 2 тис. Кримінальних справ проти учасників протестів і остаточної реабілітації 236 раніше заарештованих, а нині перебувають під домашнім арештом демонстрантів.

31.
16 лютого. Лідери опозиційних партій закликають українців пройти мирним маршем від Майдану до Верховної ради. На фото лідер партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок

32.
Колони формуються в 8.30 ранку 18 лютого. На мітинг збираються не менше 20 тис. Чоловік. «Мирна» акція незабаром виходить з-під контролю.

33.
19 лютого. Увечері підпалений Будинок профспілок, де розташовувався штаб опозиції, який у результаті згорів.

34.
Під кінець першого дня запеклого протистояння цифра загиблих дійшла до 25 осіб, в їх число увійшли сім міліціонерів і журналіст газети «Вести».

35.
19 лютого. Віктор Янукович закликає опозицію відректися від застосування сили на Майдані. Президент України та лідери опозиції оголошують перемир'я, але радикали з руху «Правий сектор» називають цю домовленість фальшивою. Вранці на Майдані знову починаються сутички між прихильниками опозиції і силовиками.

36.
21 лютого. Рада заборонила проведення на Україні антитерористичної операції, оголошеної керівництвом СБУ. У середині дня МОЗ України повідомляє, що за чотири дні зіткнень в Києві загинули 77 людей, постраждали 577 осіб. У Раді підписано угоду між владою і опозицією. Згідно з угодою, відновлюється дія Конституції України 2004 року, президентські вибори повинні були бути проведені не пізніше грудня 2014 року, а опозиція повинна була здати в МВС зброю. Крім того, Рада голосує за звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Увечері всі службовці внутрішніх військ залишають Київ.

37.
22 лютого. На Україні оголошено дводенний траур за загиблими під час зіткнень. На Майдані продовжують прощатися із загиблими в результаті недавніх зіткнень.

38.
22 лютого. Звільнена Юлія Тимошенко виступає на Майдані: «Я буду гарантом того, що вас більше ніхто не зрадить». Майдану, кажуть люди на площі, гаранти не потрібні, він сам готовий домогтися того, чого хоче.

39.
22 лютого. Активісти беруть під контроль залишену Віктором Януковичем президентську резиденцію «Межигір'я» в 20 км від Києва, відкривши її для відвідування всіх бажаючих.

40.
22 лютого. Віктор Янукович відлітає до Донецька. У Харкові тим часом збирається з'їзд 3 тис. Депутатів усіх рівнів, в основному представників Харківської, Донецької, Луганської областей та АРК Крим. Делегати з'їзду ухвалили, що «на період до відновлення конституційного порядку законності» всю владу на себе беруть місцеві ради.

41.
23 лютого. Верховна рада України покладає на голови парламенту Олександра Турчинова виконання обов'язків президента України. Віктор Янукович прибуває до Криму, звідки в ніч на 24 лютого тікає в Росію.

42.

Карта України з регіонами де відбувалися найбільші виступи та сутички під час Майдану.

карта україни з протистоянями.

 

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua