Іван Фірцак

admin
  6 123   0    
Іван Фірцак
Іван Фірцак

Іван Федорович Фірцак (Кротон-Фірцак) — український борець, боксер, боєць вільного стилю, силач, артист цирку.

1928 року був визнаний найсильнішою людиною планети. Деякі силові трюки Івана Фірцака-Кротона досі ніхто не може повторити.

Народився в с. Білки 28 липня 1899, (Іршавського району на Закарпатті), у селянській родині, яка належала до середняків. Неймовірна фізична сила юнака швидко привернула до нього увагу. У двадцять років Кротон подався на заробітки до Праги. У 1919 р. завдяки рекомендаційному листу Вацлава Прохазцки, що служив нотарем у Білках, Іван Фірцак потрапляє на празький завод, власником якого був брат чиновника. Деякий час Іван працює тут оператором корби, за допомогою якої піднімали вантажі. Після заводу Прохазки Іван Фірцак влаштувався вантажником на залізничному вокзалі, де була чітка оплата за кожен перенесений кілограм ваги. Норму атлет відробляв за півдня.

Фото Івана Фірцака

     

 

 

Ось так Іван Фірцак, який у Празі заробляв собі на життя працею вантажника, на чемпіонаті Чехословаччини у 1922р. з важкої атлетики підняв 150 кг і здобув золоту медаль. Незабаром став чемпіоном цієї країни з рукопашного бою. Загалом 70 разів перемагав у боротьбі з гирьового спорту, був переможцем краси тіла в Парижі. Фірцак став артистом відомого празького «Герцферт-цирку». Одружився з гімнасткою цирку чешкою Руженою Зікл; у шлюбі з нею народилося восьмеро дітей.

 

У США Кротон прославився рекламним трюком: ліг на землю й легкове авто переїхало йому через горло. Захоплені власники концерну «Форд» подарували Іванові іменний автомобіль: світлина з цим номером обійшла чимало американських газет. Тріумфальний виступ у країнах Америки забезпечив йому титул найсильнішої людини ХХ століття.

 

Під час одного з поєдинків Іван отримав важку травму голови, вдарившись у металевий стовпець на рингу. Пошкоджену кістку черепа йому замінили золотою пластиною, з якою потім проходив 40 років.

 

 

Із виступами побував у 64-х країнах: рвав залізні ланцюги, жонглював важкими предметами (гирі, кулі, штанги), лежав на розбитому склі під вагою в півтонни, зубами тягнув вантажівки, гнув пальцями товстелезні цвяхи та робив із них різні фігури, які роздавав глядачам. За трюк з утримуванням бика на спині отримав своє «друге прізвище» – Кротон на честь античного героя.

У 1928-му свідком його виступу під час гастролей «Герцферт-цирку» в Лондоні була королева Великобританії. На її очах Іван тягнув ланцюгом вантажну машину, наповнену людьми. На прохання королеви він помірявся силою з чемпіоном Англії в надважкій вазі Джоном Джексоном. Один із ударів Кротона був настільки потужним, що проломив суперникові грудину, аж тріснула рукавиця. Бій закінчився тріумфом Івана. Визнаючи видатний талант спортсмена, королева Англії подарувала йому унікальний пояс, манжети й шолом, прикрашений діамантами й рельєфним зображенням левів. (Шолом зберігається в музеї в Берегові). Пригнічений Джексон викинувся з вікна 10-поверхового будинку.

Повернення Фірцака додому

Іван розірвав 10-річний контракт із цирком раніше домовленого терміну й через суд виплатив власнику велику компенсацію — 100 тис. крон. Повернувся в рідне село в кінці 1930-х рр. Коли угорці після окупації Закарпаття в 1939 році захотіли конфіскувати у Фірцака автомобіль «Форд», він розтрощив його кувалдою. За це був покараний, його посадили до в'язниці й побили. Після встановлення радянської влади НКВД конфіскувало у Кротона всі його нагороди, відзнаки і навіть фотографії. У замовчуванні феномена Івана Сили в радянські часи відіграла значну роль доля його сина. 18-річний Іван Фірцак-молодший у повоєнні роки був засуджений за сфабрикованою справою у приналежності до ОУН на 25 років таборів, із яких майже 8 відсидів. Він був великою надією для свого батька, уславленого атлета. Адже завжди виступав із ним у парі й був чемпіоном УРСР з боксу в перші повоєнні роки.

Цікаві факти

 В Іспанії на кориді Кротон голіруч переміг бика, звалив його на плечі та відніс до найближчого ресторану.

Міг спокійно тримати на витягнутих руках 30-літрові чавунні бідони з молоком.

Міг зрушити з місця дерев'яну хату.

Дід Кротона - Іван Вільхович - у лісі вбив ведмедя поліном, за що в селі його прозвали Силою.

Підлітком Кротон пошкодував корову і, впрягшись до плуга, сам зорав поле. Коли телиця пошкодила ногу, Іван приніс її додому на плечах.

Здійснив втечу із в'язниці, вирвавши ґрати.

Виграв бій із японським борцем Токедзо, на 20 кг важчим.

 

 

Іван Фірцак був засновником закарпатської циркової школи і силових мистецтв. Багато його учнів здобули чемпіонські титули у важкій атлетиці.

Однією з причин смерті Івана Фірцака стала імплантована золота пластина, яка потребувала заміни. За часів Радянського Союзу не було можливості виїхати за кордон для проведення операції, тому рана під пластиною почала загнивати. Лікар, який регулярно приїздив до атлета з Іршави, не зміг нічого вдіяти. Помер 10 листопада 1970 року в селі Білки. Похорон атлета був багатолюдний — попрощатися з Кротоном приїхало багато спортсменів. Похований Кротон на цвинтарі в присілку Телятинець.

Вшанування пам'яті Івана Фірцака:

В будинку в селі Білки, де жив український спортсмен діє музей Фірцака-Кротона, а на будинку культури встановлений пам'ятний бронзовий барельєф Івану Фірцаку.

26 липня 2009 р., на 110-річчя від дня народження Івана Фірцака, в центрі с. Білки (Україна) йому відкрито пам'ятник. Монумент виконано скульптором Миколою Глебою з суцільної гранітної глиби вагою 7,5 т. Позував для пам'ятника Василь Вірастюк.

У серпні 2012 р. на замовлення Державної агенції України з питань кінематографії на Київській Національній кіностудії імені Олександра Довженка розпочались зйомки фільму "Іван Сила" про Фірцака-Кротона за сценарієм Віктора Андрієна та Ігора Письменного. Режисер-постановник фільму — Віктор Андрієнко. Головну роль виконав чемпіон України, відомий атлет Дмитро Халаджі. Бюджет фільму склав близько 16 мільйонів гривень.

 

Спогади онуків

 У Вікіпедії

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua