Український портал » Сучасна Україна » Цікаво почитати » Хрест. Його види та значення

Хрест. Його види та значення

admin
  13 232   0    
Хрест. Його види та значення
Хрест. Його види та значення

Хрест - знак знаків. Представляє собою дві перехресні лінії, що з доісторичних часів служли релігійним, охоронним символом у майже кожній культурі світу.

Для алхіміків хрест був символів чотирьох елементів: повітря, землі, води і вогню.

Але в першу чергу - це символ Христа, його розп'яття і його слави, і, таким чином, християнської віри і Церкви, і саме в такій якості хрест отримав своє найбільше поширення.

 

Згідно з книгою "Ілюстрована енциклопедія сучасних символів" Дж. С. Купера, північний кінець хреста символізував північний вітер, найпотужніший, всеперемагаючий; а також голову і інтелект. Південний кінець означав південний вітер; вогонь і почуття, а також плавлення і згоряння. Східний представляв східний вітер, серце - джерело любові і життя. Західний кінець символізував м'який західний вітер з країни духів; подих смерті.

Далі наведені деякі знайомі і незнайомі види хреста з минулого і сьогодення, разом з описом їх походження і областю використання.

  Крукс Ансат-"Ансат"
Хрест Голгофи
Гамма-хрест
Грецький хрест
Кельтський хрест
Хрест Костянтина - "Хі-Ро"
Хрест Коптів
Хрест хрестоносців
Хрест кросслет
Латинський хрест
Хрест Боттони
Лорранскій хрест
Мальтійський хрест
  Хрест світу
Хрест папи
Хрест освячення
Патріархальний хрест
Хрест святого Петра
Хрест пoтент
Східний - св. Лазаря
Салтір
Cвастика
Тау-хрест
Якірний хрест
Залізний хрест
Червоний хрест

Крукс АнсатНайбільш значущий символ у стародавніх єгиптян, відомий також як Крукс Ансат, або "Ансат", або "хрест з рукояткою". У цьому хресті поєднуються два символи - хрест, як символ життя, і коло, як символ вічності, разом же вони позначають безсмертя.

Також цей хрест символізує об'єднання жіночого і чоловічого божеств, Осіріса і Ісіди, отже, союз земного й небесного. У ієрогліфічному листі цей знак ставили зі значенням "життя". Єгиптяни зображували анх на амулетах для того, щоб продовжити життя на землі; з цим амулетом ховали, щоб бути впевненим у тому, що покійних чекає життя в іншому світі. Віра в силу в анха грунтувалася на уявленні про те, що саме так виглядає ключ, яким можна відкрити ворота смерті. Символ анха також ставили на стінах каналів в надії, що його присутність вбереже від повеней і коливань рівня води. У ближчі до нас часи анх використовувався чаклунками в ритуалах, ворожінні, ворожінні, лікуванні. За часів руху хіпі в кінці 60-х років анх був популярним символом миру і правди.

Хрест ГолгофиХрест Голгофи - латинський хрест відомий ще як хрест "сходження" чи "сходження". На ньому зображені три ступені християнських "чеснот" - Віра (найвища), Надія, Милосердя. Один з найбільш лаконічних хрестів вівтаря.

Гамма-хрестГамма-хрест, або гамадіон, названий так через його форми, прізошедшей від грецької літери "гамма". Він як стверджується, символізує Христа як "наріжний камінь Церкви". Часто такий хрест можна побачити на одязі священиків православної церкви.

Грецький хрестГрецький хрест - хрест самої простої форми. З кінцями рівної довжини. Цей знак (quadrata) - використовувався з доісторичних часів у самих різних значеннях - як символ бога сонця, бога дощу, як символ елементів, з яких створено світ: повітря, земля, вогонь, вода. У ранньому християнстві грецький хрест символізував Христа. На національному прапорі Греції цей хрест, білий на синьому тлі, вперше з'явився в 1820 році, символізуючи боротьбу проти правління турків-мусульман.

Кельтський хрестКельтський хрест, іноді званий хрестом Іони або круглим хрестом. Коло символізує як сонце, так і вічність. Цей хрест, який з'явився в Ірландії до 8 століття, можливо походить від "Хі-Ро" (див. Хрест Костянтина), монограми з написаних по-грецьки перших двох букв імені Христа. Часто цей хрест прикрашається різьбленими фігурами, тваринами і біблійними сценами, такими, як гріхопадіння людини або жертвоприношення Ісаака.

Хрест КостянтинаХрест Костянтина - монограма, відома як "Хі-Ро", за формою складається з Х (грецької букви "хі") і Р ("ро"), перші дві букви імені Христа по-грецьки. Легенда свідчить, що саме цей хрест імператор Костянтин побачив у небі по дорозі до Риму до свого співправителю і одночасно противнику Максентия. Разом з хрестом він побачив напис In hoc vinces - "з цим переможеш". Згідно з іншою легендою, він побачив хрест уві сні в ніч перед битвою, при цьому імператор почув голос: In hoc signo vinces (з цим знаком переможеш). Обидві легенди стверджують, що саме це передбачення звернуло Костянтина в християнство. Він зробив монограму своєю емблемою, помістивши її на свій лабарум, імператорський штандарт, замість орла. Послідувала перемога біля мосту Мілвіана неподалік від Риму 27 жовтня 312 року зробила його єдиним імператором. Після був виданий едикт, що дозволяє сповідування християнської релігії в імперії, віруючих більше не переслідували, і ця монограма, яку християни до того використовували таємно, стала першим загальноприйнятим символом християнства, а також отримала широку популярність як знак перемоги і порятунку.

Хрест КоптівХрест Коптів належить коптської церкви в Єгипті. Чотири цвяха символізують ті цвяхи, які використовувалися при розп'яття Христа *. (Розп'яття зображується з особою Христа. Коли Христос зображений із закритими очима, хрест носить назву "Мертвий Христос", з відкритими - "Христос в агонії". Коли ж Христа зображують з короною на голові і одягненого, розп'яття називається "Розп'яття Христа - царя". Зображення Христа на хресті з'явилося після Константинопольського собору 692 року. Спочатку Христос не був з'єднаний з хрестом, він був зодягнений у довгу туніку, з короною на голові і розпростертими руками. Борода і нагота з'явилися тільки в 11 столітті, символізуючи страждання. Були також додано п'ять ран і терновий вінець. Часто у верху зображують сувій з літерами INRI - латинської абревіатури слів "Ісус з Назарету, Цар Іудейський". Розп'яття можна бачити в будинках католиків, в їхніх лікарнях і установах. У протестантів розп'яття вважається символом римського папи і, як правило, немає у їхніх будинках та церквах. Тим не менш до 18 століття моряки-протестанти часто татуювали на спині розп'яття, оскільки вірили, що зло мине їх, зустрівши лик самого Христа.

Хрест хрестоносцівХрест хрестоносців представляє собою п'ять золотих хрестів на срібному тлі. В якості герба цей хрест був узятий норманнськім завойовником Годфрідом Бульонськім, який став охоронцем Святої Гробниці і першим правителем Єрусалиму після його звільнення від мусульман наприкінці Першого хрестового походу в 1099 році. Хрест хрестоносців (або єрусалимський хрест) часто використовується на покривалах на вівтарі. Великий хрест символізує Христа, чотири маленьких - авторів чотирьох Євангелій, що поширюють вчення на всі чотири сторони світу. П'ять хрестів разом також можуть символізувати рани Христа.

Хрест кросслетХрест кросслет - також називається Тевтонським хрестом. Чотири маленьких хрестика на кінцях символізують чотири Євангелія. У вигляді косого хреста він називається хрестом святого Юліана.

Латинський хрестЛатинський хрест - найбільш поширений християнський релігійний символ в західному світі. За традицією вважається, що саме з цього хреста був знятий Христос, звідси інша його назва - хрест Розп'яття. Зазвичай хрест являє собою необроблене дерево, але іноді його покривають золотом, що символізує славу, або ж червоними плямами (кров Христа) на зеленому (Дерево життя). Ця форма, так схожа з людиною, розкинув руки, символізувала Бога в Греції та Китаї задовго до появи християнства. Піднімається з серця хрест символізував у єгиптян доброту.

хрест БоттониХрест з листям конюшини, званий в геральдиці "хрест Боттони". Лист конюшини є символом Трійці, і хрест виражає ту ж ідею. Також він використовується для позначення воскресіння Христа.

Лорранскій хрестЛорранскій хрест, або хрест Лоррана, має дві поперечні лінії. Відбувається з нагрудного знака прізвища Гизов, які правили герцогством Лорранскім у Франції з початку 16 століття. Жанна д'Арк, яка народилася неподалік від Лоррана, як стверджується, мала саме цей хрест своєю емблемою. Ця форма хреста була схвалена генералом Шарлем де Голлем у червні 1940 року як символ звільнення Франції від нацистських окупантів, а також як символ організації "Вільна Франція".

Мальтійський хрестМальтійський хрест відомий також під назвою "восьмикутний хрест". Білий хрест цієї форми на чорному тлі з самого початку був емблемою військового та релігійного "ордена госпітальєрів", званих також "іоаннітів", які присвятили себе завданню звільнення від мусульман Святої землі за часів хрестових походів (1095-1272). Вигнані в 1291 році, вони перенесли свою штаб-квартиру на Родос (в 1310 році), а пізніше - на Мальту (в 1529) - звідси ця назва. У наші дні мальтійський хрест можна побачити як позначення Санітарної бригади святого Іоанна; також він присутній на деяких орденах, що дають лицарське звання. У філателії "мальтійський хрест" - це перший поштовий штемпель, яким гасилися поштові відправлення з 1840 по 1844 роки.

Хрест світуХрест світу - символ, розроблений Джеральдом Холтомом в 1958 році для створювався "Руху за ядерне роззброєння". Для цього символу Холтома надихнула семафорна абетка. Він склав хрест з її символів для "N" (nuclear, ядерне) і "D" (disarmament, роззброєння), і помістив їх у коло, що символізувало глобальну угоду. Цей символ привернув суспільну увагу після першого маршу протесту від Лондона до центру з ядерних досліджень у Беркширі 4 квітня 1958. Незабаром цей хрест став одним з найпоширеніших знаків 60-х років, символізуючи як світ, так і анархію.

Хрест папиХрест папи також носить назву "потрійний хрест". Використовується в процесіях, в яких бере участь тато. Три перехресні лінії символізують владу і Дерево життя.

Хрест освяченняХрест освяченняХрест освячення - маленький Грецький хрест, поміщений в колі, розташовувався на висоті в 2,5 метра над землею на внутрішніх і зовнішніх стінах церкви. Всього в церкві було 24 хреста - по три наносилися червоною фарбою на кожну стіну всередині церкви і по три зображувалися барельєфом на зовнішніх стінах. Над хрестами прикріплялися свічники (12 палаючих свічок всередині церкви символізували 12 апостолів, які несли світло християнства). Ці хрести, символи Христа, були покликані відваджувати диявола і його демонів і були важливим атрибутом церемонії освячення: священик піднімався сходами, занурював великий палець в священне масло, змазував хрест, а потім махав під хрестом кадилом.

католицьким хрестом кардиналаПатріархальний хрест - символ православної церкви, також його називають "католицьким хрестом кардинала" або "хрестом з двома перекладинами". Верхня поперечина представляє собою titulus, або ж дошку для написів, введену за розпорядженням Понтія Пілата. Під назвою "архіепіскопальний хрест" він часто зустрічається на гербах архієпископів. Іноді його помилково називають "Лорранскім хрестом", хоча на лорранском верхня і нижня перекладина розміщуються на рівному видаленні від кінців вертикальної поперечини.

Хрест святого ПетраХрест святого Петра з 4 століття є одним із символів святого Петра, який, як вважають, був розіп'ятий головою вниз в 65 році н.е. під час правління в Римі імператора Нерона.

Хрест пoтентХрест пoтент - один з головних геральдичних хрестів, названий так від французького potence, "опора", оскільки його форма схожа на опори, що застосовувалися в давнину. Також називається і Хрестом - молотом.

Хрест св. ЛазаряРАЇНСЬКА хрест, званий також "Східний" або "Хрест св. Лазаря", символ православної церкви в східному Середземномор'ї, східній Європі та Росії. Верхня з трьох поперечних перекладин називається "тітулус", де писалося ім'я, як в "патріархальному хресті". Нижня щаблина символізує підставку для ніг.

Косий хрестКосий хрест має в геральдиці назву "Салтір" і за формою нагадує букву "Х", першу букву написання імені Христа по-грецьки. Також його називають crux decussata (від зображення римської цифри 10). Хрест символізує різних святих, в залежності від свого кольору: золотий - святого Албана (перший британський великомученик), синій або білий - святого Андрія, чорний - святого Осмунда, червоний - святого Патріка.

CвастикаCвастика в стародавні часи символізувала успіх. Саме слово походить від санскритського слова "благоденство". Цей хрест, повернений як за годинниковою стрілкою, так і проти, можна знайти на скатертинах племені Навахо, на грецькому кераміці, критських монетах, римських мозаїках, на предметах витягнутих при розкопках Трої, на стінах індуських храмів і в багатьох інших культурах самих різних часів. Часто це символ сонячного проходу по небу, що перетворює ніч на день - звідси більш широке значення як символу родючості і відродження життя. Кінці хреста інтерпретуються як символи вітру, дощу, вогню і блискавки. У Японії це символ довгого життя і процвітання. У Китаї це давня форма знака "фан" (чотири частини світу), пізніше - символ безсмертя і позначення числа 10000 - так китайці представляли нескінченність. Також це - священний символ буддизму і джайнізму. Ранні християни зображали свастику на могилах як замаскованої форми більш ортодоксального хреста, а в середні віки його малювали на вітражах, щоб заповнити порожнє місце внизу (fill the foot), звідси його англійська назва - fylfot. У геральдиці свастика відома під назвою "хрест крампонами", від crampon, "залізний гак". Були винятки в позитивному іміджі свастики - найвідомішим став німецький Hakenkreuz або "гачкуватий хрест", який нацистська партія прийняла як символу в 1919 році. І на сході свастика може викликати негативні асоціації. В Індії, наприклад, форма з поворотом решт проти годинникової стрілки, звана іноді "саувастіка", може означати ніч і чорну магію, а також бога Калі, "чорного бога", який несе смерть і руйнування.

Тау-хрестТау-хрест названий по букві Т грецького алфавіту, оскільки має таку ж форму. Грецька "тау" пішла від фінікійської літери "тау", яка мала X - подібну форму і означала "позначка, знак". Стародавні єгиптяни використовували знак Т як для позначення родючості, так і життя. Об'єднаний з колом - символ вічності, він ставав "анхом" - символом вічного життя. У біблійні часи, оскільки цей символ був останньою буквою єврейського листи, Т став означати кінець світу, а також служив знаком Каїна; знаком порятунку ізраїльтян, які стоять у дверях, щоб захистити свої будинки, коли Ангел Смерті пройшов по Єгипту, щоб "знищити всіх первонароджених в цій країні "- це зробило знак загальним знаком захисту. Альтернативними назвами цього хреста є "єгипетський хрест", а в християнських церквах - хрест святого Антонія. Через схожість з шибеницею, як її робили в давнину, його також називають "хрестом шибениці". Деякі вважають, що саме такою була форма хреста, на якому розіп'яли Христа.

Якірний хрестЯкірний хрест - форма хреста, що зустрічається в зображеннях, які малювали ранні християни на стінах катакомб. Іноді цей хрест зображувався з дельфіном або двома рибами, свешивающимися з поперечною поперечини. У християнському символізмі якір взагалі є знаком безпеки, стійкості і надії. Якірний хрест - комбінація з двох символів, хреста і півмісяця - символ народження Христа з тіла Марії, чиєю емблемою є півмісяць.

Залізний хрестЗалізний хрест є найбільш вищої військової нагородою в Німеччині: залізний хрест, обрамований срібною облямівкою, був заснований Фрідріхом Вільгельмом III Прусським в 1813 році під час воєн з Наполеоном. Під час другої світової війни Гітлер додав нацистську свастику до цього хреста; офіційно вона була прибрана в 1957 році. У геральдиці ця форма називається "формі" або "патт" (по-французьки "лапа") через свою форму, що нагадує чотири лапи.

Червоний хрестЧервоний хрест - символ "Міжнародного комітету Червоного Хреста", заснованого в Женеві в 1863 році. Являє собою червоний хрест на білому тлі - кольори швейцарського прапора у зворотному порядку. Дітище швейцарського банкіра Генрі Дуната (1828 - 1910) організація "Червоного Хреста" була покликана надавати медичну допомогу та забезпечувати нейтральний статус лікарів у воюючих арміях християнського світу. З тих часів Червоний Хрест значно розширив своє поле діяльності. У мусульманських країнах було схвалено створення аналогічної організації, але під назвою "Червоний півмісяць". У СРСР емблема представляла собою хрест і півмісяць поруч один з одним. Національні товариства Червоного Хреста і Червоного півмісяця існують в даний час в 149 країнах світу при членство 250 мільйонів чоловік.

 

"Ми не надаємо будь-якого істотного значення хреста: це було б гріховно і було б ідолопоклонством. Ми вшановуємо в хресті Того, хто на ньому помер". Джеймс, кардинал Гіббонс, "Віра наших батьків".

Читай більше анекдотів на сайті з анекдотами українською: 👉 перейти 👈

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua