"Зоря" Луганськ

Іван Сірко
  4 262   0    
"Зоря" Луганськ
"Зоря" Луганськ

 "Зоря" Луганськ

"Зоря" — український футбольний клуб з міста Луганська, заснований у 1923 році. Найвищим досягненням команди за історію стало здобуття титулу Чемпіона СРСР 1972 року. Двічі в 1974 та 1975 роках «Зоря» грала у фіналах Кубку СРСР, крім того клуб тричі здобував титул чемпіона УРСР.Найвищим здобутком клубу в українській Прем'єр-лізі є 10 місце сезону 2012—2013.

В 1967 році луганська «Зоря» вперше дебютувала серед найсильніших команд Радянського союзу. В першому ж матчі у вищій лізі луганські спортсмени здолали титулований московський «Спартак»: вже на першій хвилині нападник «Зорі» Богдан Кесло забив єдиного переможного м'яча. Загалом в сезоні 1967 року луганська команда посіла 16 місце з 19 можливих, що дозволило їй продовжити свої виступи у вищому дивізіоні наступного року. Наступного сезону «Зоря» вже була тринадцятою. На початку 1970 року Зорю підсилив відомий футболіст київського «Динамо» Йожеф Сабо, але вже в 1972 році з різних причин ворошиловградську команду залишила низка інших провідних гравців. Однак, незважаючи на втрати «Зоря» з перших ігор захопила лідерство в чемпіонаті. В першому ж матчі сезону 72 року ворошиловградські футболісти розгромили київське «Динамо» — 3:0. В наступних іграх проти грандів «Зоря» також святкувала перемоги: московський «Спартак» був переграний з рахунком 3:1, московські «Динамо» та ЦСКА 1:0, ленінградський «Зеніт» та єреванський «Арарат» 2:1 тощо. За три тури до завершення чемпіонату 29 жовтня на стадіоні Авангард «Зоря» зіграла у нічию з московським «Торпедо» та достроково стала чемпіоном країни. Після завершення переможного для себе сезону «Зоря» провела турне в Пакистані, де здобула 5 перемог у 5 товариських іграх з місцевими футбольними командами.

 

 Фото команди:

Повна назва: Заснований: Форма:
«Зоря»
український футбольний клуб, що представляє місто Луганськ. Чемпіон СРСР 1972 року
1923 рік.
     
 Шарф вболівальника:  Перелік фансайтів:  


 http://www.zarya.lg.ua

 http://www.fczarya.com

 http://fczarya-lugansk.at.ua

Згідно з опитуванням, проведеним у 2011 році Київським міжнародним інститутом соціології, «Зоря» входить до десятки найпопулярніших команд України — її підтримує понад 1% всього населення України, зокрема близько 5% мешканців східного регіону.  Активні вболівальники розміщуються на сьомому секторі стадіону. Найстарішим об'єднанням фанів луганської «Зорі» є Black-White Ultras, роком заснування якого вважається 1985 рік, коли відбувся перший офіційний виїзд луганського фан-клубу на матч у Стаханові(нині Донецьк). Крім того існує об'єднання Wild Cats та Loyals. Основною метою діяльності усіх угруповань фанів є сприяння об'єднанню усіх вболівальників клубу та організація візуальної і звукової підтримки, а також популяризація футболу. Достатньо приязні стосунки луганські фани підтримують з фанами запорізького «Металурга», «Іллічівця» та свердловського «Шахтаря». Принциповим вважається протистояння з алчевською «Сталлю» (Луганське обласне дербі), яка нині виступає в першій лізі.

А ось які відносини "чорно-білих" з рештою командами:

ДРУЖБА: Карпати, Металург З, Іллічівець, Шахтар С.

НЕЙТРАЛІТЕТ: Динамо, Кривбас, Десна Ч., Дніпро, Волинь

ВІЙНА: Севастополь, Таврія, Шахтар, Арсенал К., Металург Д, Ворскла, Сталь Алчевськ.

Загалом середня кількість всіх "луганчан" на домашніх матчах в сезоні 2012-2013 складала 10, 558 осіб. Це 7 результат з 16 команд Прем’єр-ліги. 

 Найпринциповіший матч - "Зоря" - "Сталь" (Луганське обласне дербі)

Ультрас "Зорі"

 

 

Чемпіон СРСР:

Кубок СРСР:

Чемпіон 1-ої ліги:

Чемпіон 2-ої ліги:

Чемпіон молодіжного чемпіонату:

1972р.

фіналіст(2 рази)

2005-06р.

2002-03р.

2012-13р.

 

Головний тренер "Зорі"

Юрій Вернидуб

 Видатні гравці: 
Йожеф Сабо
Ігор Гамула
Олександр Заваров
Олег Кононов
Геннадій Зубов
Олег Шелаєв
Ігор Шуховцев
Володимир Єзерський
Сергій Юран

Домашній стадіон:

 

  «Авангард»   

Загальний вигляд 

"Наш час прийшов" (напис на банері)

Рідні стіни

     

 

 

 

 Найкращі відеомоменти:

Ролик від фанів "Зорі":

 

 Офіційний сайт клубу http://zarya-lugansk.com

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua