"Карпати" Львів

Іван Сірко
  4 785   0    
"Карпати" Львів
"Карпати" Львів

 "Карпати" Львів

«Карпaти» — футбольний клуб Прем'єр-ліги України зі Львова. Заснований 18 січня 1963 року. Єдиний клуб за всю історію Кубка СРСР, що виграв трофей, виступаючи не у вищій лізі (1969 рік). З 1963 року «Карпати» грають на стадіоні «Україна» (колишня назва «Дружба», 27 925 місць). З грудня 2011 року клуб також деякі матчі проводить на стадіоні «Арена Львів» (34 915 місць), збудованому для проведення чемпіонату Європи 2012 року.

Офіційний дебют «Карпат» відбувся 21 квітня 1963 року проти гомельського «Локомотива» (перемога 1:0). Перший свій сезон клуб завершив на 7 місці серед 18 команд. 1969 рік - знаковий для всіх вболівальників "Карпат". У Кубку СРСР львів'яни в домашніх матчах здолали одеський СКА, єреванський «Арарат», одеський «Чорноморець» і у 1/4 фіналу мали грати з воронезьким «Трудом». Але якщо попередні три гри волею жереба львів'яни проводили вдома, то проти воронежців, які несподівано вибили московський «Спартак» повинні були грати на виїзді. Важка перемога 1:0 вивела «Карпати» до півфіналу — на миколаївський «Суднобудівник». 50 тисяч уболівальників на трибунах чекали своєрідного реваншу — минулого року саме миколаївці завдали «зелено-білим» єдиної поразки у фінальній групі в Сочі і тих очок забракло львів'янам для виходу у вищу лігу. Цього разу «Карпати» перемогли — 2:0. Влада Львова замовила спеціальний потяг «Львів-Москва», який напряму доставив до столиці СРСР сотні львівських уболівальників, переважно робітників підприємств міста (заводів «Електрон», «Львівсільмаш», ЛАЗ, швейної фірми «Маяк» та ін.) Тож 17 серпня 1969 року «зелено-білі» вийшли на поле московського стадіону в Лужниках на поєдинок проти фаворита — вищолігового СКА (Ростов). Львів'яни пропустили гол уже на 20-й хвилині. У першому таймі «Карпати» не змогли відігратись. Але тисячі вболівальників із Галичини гнали улюбленців уперед. У другій половині українці переломили хід гри — голи Лихачова і Булгакова вивели львів'ян уперед. Фінальний рахунок 2-1. Кубок Львову!

 

 Фото команди:

Повна назва: Заснований: Форма:
«Карпати»
український футбольний клуб, що представляє місто Львів. Бронзовий призер сезону 1997-98
1963 рік.
     
 Шарф вболівальника:  Перелік фансайтів:  


 http://zavzhdy-virni.lviv.ua

 http://fckarpaty.com.ua

 http://www.ultras.lviv.ua

«Карпати» — один із найпопулярніших футбольних клубів в Україні. Опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведене 2011 року, показало, що «Карпати» — 3-я найпопулярніша команда України («зелено-білих» підтримують 6,5% українських футбольних уболівальників). Прихильники «Карпат» переважно представляють патріотичний, націоналістичний та ультраправий напрям в українському фан-русі. На стадіоні «Україна» найвідданіші вболівальники підтримують клуб у 15-му і 16-му секторах, що розташовані за воротами під таблом. На «Арені Львів» фанати розташовуються на секторах A08-A11 за воротами. Звичними для ігор у Львові є переклики між цими секторами та чашею стадіону: «Слава Україні!» — «Героям слава!»; «Слава нації!» — «Смерть ворогам!»; «Україна!» — «Понад усе!». Під час оформлення прапорів та банерів львівські ультрас використовують, зокрема червоно-чорні барви прапора УПА. Приблизна кількість фанатів — 3,5—4 тисячі осіб. Команда має багато прихильників і за межами країни — «Карпати» поряд з київським «Динамо» є найпопулярнішим українським клубом серед української діаспори Північної Америки, адже серед переселенців до Канади і США великий відсоток завжди становили жителі західної України. Організовані групи вболівальників, що підтримували клуб як у домашніх іграх, так і на виїзді, з'явилися в 1980-х роках ще коли існував СКА «Карпати». Серед найвідоміших і найбільших фанатських угрупувань (так званих «фірм»): Banderstadt Ultras, Green Lions, Galician Front, Lviv City Firm, Pride, Wehrwolf, West Boys і Lemberg Defenders. Перші «бригади» створено за зламі 1990-х—2000-х: «Green Lions» — 1998 року та «West Boys» — 2002-го. На початку 2000-х років клуб навічно закріпив за фанами ігрову футболку з номером «12». Відтоді жоден футболіст «зелено-білих» не виступає під цим номером. «Карпати», «Іллічівець» (Маріуполь) та «Динамо» (Київ) — єдині професіональні футбольні клуби України, які таким чином вшанували відданість своїх уболівальників. Перед кожною домашньою грою вулицями Львова відбувається автопробіг машин, прикрашених прапорами та атрибутикою «Карпат». Його організовує клуб «автофанів» (Autofans).

Серед відомих уболівальників клубу: боксер Андрій Котельник і політик Олег Тягнибок

А ось які відносини "галичан" з іншими командами:

ДРУЖБА: Динамо, Дніпро, Кривбас, Зоря.

НЕЙТРАЛІТЕТ: Буковина, Таврія, Скала, Металіст, Шахтар, Севастополь, Іллічівець, Золочів, Оболонь.

ВІЙНА: ЦСКА Київ, Арсенал Київ, Чорноморець, Металург З, Волинь, Ворскла, ФК Львів, Закарпаття.

Загалом середня кількість всіх львів'ян на домашніх матчах в сезоні 2012-2013 складала 10, 731 особи. Це 6 результат з 16 команд Прем’єр-ліги. 

 Один з найпринциповіших матчів - Галицько-волинське дербі - "Карпати" - "Волинь"

Banderstadt Ультрас 

 

 

Володар Кубку СРСР:

Чемпіонат України:

Фіналіст Кубку України:

Сopa del Sol

1969р.

3 місце

1992-93,1998-99

2011р.

 

Головний тренер

Олександр Севідов

 Рекордсмени за кількістю зіграних матчів: 

Лев Броварський- 412

Ростислав Поточняк- 338

Лев Броварський- 412

Ростислав Поточняк- 338

Ігор Кульчицький- 307

Олександр Чижевський- 304

Геннадій Лихачов- 292

Володимир Данилюк- 287

Іван Герег- 229

Юрій Дубровний- 224

Ігор Худоб'як- 208

Валерій Сиров- 199

Домашній стадіон:

 

  «Україна»   

Загальний вигляд 

"Степан Бандера" (на банері)

15-16 сектори

До дня народження Кобзаря

     

 

 

 

 Найкращі відеомоменти:

Ультрас "Карпат":

 

 

 Офіційний сайт клубу http://www.fckarpaty.lviv.ua

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua