Український портал » Державні свята » Січень » День Героїв Крут. 29 січня

День Героїв Крут. 29 січня

admin
  3 971   0    
День Героїв Крут. 29 січня
День Героїв Крут. 29 січня

День Героїв Крут

Саме 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції під Крутами та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва відбувся 5 годиний бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

 

Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 людей були ними страчені. На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».

 

Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. 2006 року на місці бою встановлено пам'ятник. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну монету номіналом 2 гривні.

 

- Читати більше про Героїв Крут

 

Цю подію відзначають запалюванням свічок на площах та в домівках, маршами-реквіями та покладанням квітів до могил крутівців.



Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua