Український портал » Державні свята » Березень » Всесвітній день письменника. 3 березня

Всесвітній день письменника. 3 березня

admin
  6 919   0    
Всесвітній день письменника. 3 березня
Всесвітній день письменника. 3 березня

Всесвітній день письменника.

Всесвітній день письменника (повна назва — Всесвітній день миру для письменника) — професійне свято, яке святкується 3 березня.

 

Як святкують Всесвітній день письменника?

- Письменики, літератори та їхні друзі збираються на закриті вечірки де діляться своїми досягненнями.

- Влаштовуються презинтації нових праць.

- найбільш відомі письменники отримують подарунки від своїх колег.

- Письменники дарують свої книги бібліотекам та читальним залам.

 

Історія:

Свято це ще молоде, відмічається починаючи з 1986 року, коли рішення про святкування ухвалив 48-й конгрес ПЕН-клубу ─ міжнародного об’єднання письменників. Абревіатура у назві цієї організації утворена від перших літер англійських слів “poets” ─ поети, “essayists” ─ есеїсти, “novelists” ─ романісти. Крім цього, вона співпадає з англійським словом “pen”, тобто ручка. Організацію було засновано у 1921 році, першим президентом її став Джон Голсуорсі. 1923 року філіали клубу було відкрито у 11 країнах, а нині його представництва діють у 130-ти, в тому числі й в Україні.

Український ПЕН- центр багато років очолював Євген Сверстюк, і ні на загибель Гонгадзе, ні на інші утиски свободи слова Центр особливо не реагував.Хоча і досвід і репутація Євгена Сверстюка свою позитивну працю для спільного блага все ж виконувала, особливо в площині гуртування колишніх дисидентів, вщанування памяті побратимів. Але міжнародна діяльність українського ПЕНу зовсім вщухла.Зараз Центр очолює Мирослав Маринович і робота дещо пожвавилася.

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua