Український портал » Державні свята » Травень » Всесвітній день свободи друку. 3 травня

Всесвітній день свободи друку. 3 травня

admin
  6 561   0    
Всесвітній день свободи друку. 3 травня
Всесвітній день свободи друку. 3 травня

Всесвітній день свободи друку

Всесвітній день свободи друку — міжнародний день, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй. Цей день щорічно святкується 3 травня.

Свобода медіа і свобода слова - загальноприйняті людські права. Саме тому свобода медіа є такою важливою та невід'ємною часткою партнерства та дискусій в країнах світу.

 

Як святкують?

- Головним заходом святкувань Всесвітнього дня свободи друку є вручення Всесвітньої премії ЮНЕСКО за внесок у справу вільної преси імені Гільєрмо Кано, колумбійського журналіста, який загинув у 1986 році. Заснована премія в 1997 році, вручається окремим особам, організаціям або установам.
- Також в цей день поминають журналістів, загиблих при виконанні професійних обов'язків.

- Цього ж дня Міжнародний комітет захисту журналістів, що базується у Нью-Йорку, публікує символічний список 10 головних противників свободи преси.

 

З історії свята:

Всесвітній день свободи преси було проголошено Генеральною асамблеєю ООН в спеціальній резолюції від 20 грудня 1993 року. Ініціатива належить представникам преси країн Африки. Дата 3 травня обрана невипадково - саме цього дня в 1991 році у столиці Намібії Віндухе представники незалежної преси африканських країн ухвалили «Віндухську декларацію», в якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що вільна й незалежна преса є найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства.

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua