Дитячі ігри

admin
  6 502   0    
Дитячі ігри
Дитячі ігри

В які ж ігри можна пограти з дітьми на вулиці?

Адже не так просто змусити сучасну дитину піти гуляти на вулицю. Щоб полегшити це завдання пропонуємо невелику добірку дитячих рухливих ігор, в які можна грати в школі, у дворі, у парку, в саду або на дачі.

Саме організація колективних ігор має особливе значення для педагогів, вихователів та батьків, які прагнуть забезпечити дітям повноцінний відпочинок і задовольнити їх потребу в русі.

Ігри на вулиці відрізняються від ігор інших видів тим, що вчинки учасників регламентовані правилами, які виключають застосування небезпечних прийомів і нетактовним дій по відношенню один до одного, і це сприяє вихованню взаємної поваги.

В рухливі ігри можна грати й удвох-утрьох, але що більше гравців – то веселішою буде гра.

 

Правила гри:

Гра у хованки
Ця гра одна з найвідоміших та напевно найулюбленіших в усьому світі. Яким би не був її різновид, суть завжди одна: обирають ведучого, який із заплющеними очима рахує, приміром, до десяти і йде шукати тих, хто сховався. Якщо ведучий когось знаходить, то повинен перший прибігти до “дому” і торкнутися його. “Домом” може бути стіна, дерево тощо. У різних версіях цієї гри учасники можуть весь час переховуватися, щоб ведучий їх не знайшов.


Гра у квача
В цієї веселої гри дуже багато назв, але суть проста: завдання ведучого – торкнутися інших гравців рукою. Всі учасники розбігаються. Кого ведучий наздогнав, той стає новим ведучим. Правила гри можуть бути ускладнені, наприклад, дозволяється бігати, тримаючись за вухо, чи скакати на одній нозі.

 

Гра "їстівне - неїстівне"
У цю гру можуть грати діти практично будь-якого віку.

Всі повинні встати в ряд, а ведучий, кидаючи кожному м'яч, буде називати предмети. Якщо предмет їстівний, гравець повинен піймати его.За це він повинен зробити один крок вперед, в сторону ведучого. Якщо предмет неїстівний, гравець ні в якому разі не повинен його ловити. Тоді він теж може зробити один крок вперед.

Піймавши м'яч, коли названий неїстівний предмет, або не зловивши коли названий їстівний, гравець залишається на місці. Хто першим дійде до ведучого, той його замінить, і гра продовжиться.

 

Совушка-сова

У цій грі можуть брати участь діти різного віку. Учасники гри утворюють коло. Один з гравців, ведучий, встає в центр кола, зображуючи совушку, а всі інші гравці - птахи і комахи. Ведучий вигукує: «Прокидайтеся - день настав!». Всі учасники, крім ведучого, бігають по колу, розмахуючи руками, ніби крилами. Сова у цей час дрімає - варто, закривши очі, в середині кола. Коли ж ведучий голосно вимовляє: «Ніч наступає - все засипають!», птахи і комахи зупиняються і завмирають. Тут совушка відправляється на полювання. Вона відшукує тих, хто сміється або ворушиться, забирає цих учасників у своє гніздо в центрі кола. Спіймані комахи і птахи стають совушками, і всі разом вирушають на полювання.


Перестрибнути барана
Ця чудова рухлива гра в наш час також забута. Ведучий стоїть нагнувшись, завдання решти учасників – перестрибнути через нього. Цікавинка забави у тому, що вона повинна щораз ускладнюватися, бо ведучий поступово випрямляється. Кому не вдасться перестрибнути через нього, той стане наступним ведучим. А ще можна поставити цілу шеренгу з учасників гри, яких належить перестрибнути.

Естафети
У них зазвичай беруть участь дві команди (до шести гравців). Залежно від віку дітей рівень складності естафет може бути різним. Наприклад, можна по черзі проходити “смугу перешкод”: яка команда зробить це швидше – та і переможе. Якщо ускладнити завдання, наприклад, стрибати в мішку, без допомоги рук переносити предмети, наповнювати маленьким горнятком велику посудину, гра стане ще цікавішою.
Третій зайвий
Різні варіанти цієї гри підійдуть для непарної кількості учасників. Діти стають парами у коло, а двоє інших – той, хто наздоганяє, і той, хто тікає, бігають навколо кола. Втікач може швидко зайняти місце попереду однієї з пар. Тоді той учасник пари, який є “зайвим”, стає втікачем. Якщо ж тому, хто наздоганяє, вдасться спіймати іншого, вони міняються ролями.

 

Чарівне слово
Ця гра у західних країнах більш відома як “Саймон сказав” і розрахована на увагу та зосередженість дітей. Ведучий стає у коло, яке утворюють інші учасники. Гравці виконують команди ведучого, але тільки у тому випадку, якщо він сказав “чарівне слово”, наприклад, “будь ласка” або “Саймон сказав”. Якщо команда була дана без цього слова, виконувати її не слід. Учасники, що помилилися, вибувають із гри.

“Море хвилюється раз…”
Дуже весела гра. Ведучий відвертається, а решта гравців хаотично переміщаються майданчиком, зображаючи “море”. Ведучий промовляє: “Море хвилюється раз, море хвилюється два, море хвилюється три, морська фігура на місці завмри!” У цей момент кожен гравець повинен прийняти позу якоїсь тваринки чи предмета. Сміятися і ворушитися не можна. Ведучий підходить до будь-кого з гравців, торкається його, і той гравець повинен зобразити “морську фігуру”. Завдання ведучого – відгадати, кого чи що саме показує гравець.

 

Рибак і Рибка
Ця гра для “стрибунців”, тож для неї знадобиться скакалка. Ведучий стає в центр кола, утвореного іншими учасниками. Діаметр його повинен бути таким, як довжина скакалки, або дещо меншим. Рибак обертає скакалку так, щоб вона ковзала по землі і описувала коло під ногами гравців. А рибки мають перестрибувати через скакалку, щоб не потрапити “на вудку”. Найспритніша Рибка стає Рибалкою. Ведучий має право ускладнювати завдання, поступово підіймаючи скакалку і змушуючи гравців підстрибувати ще вище.


Існує величезна кількість веселих і захопливих рухливих ігор. І якщо залучити фантазію та трохи змінити правила відомої гри, можна бавитися в абсолютно нову, ще цікавішу!

____

Ігри з дітьми на природі порадують не тільки самих дітей, але і їх батьків. Виїжджаючи всією сім’єю на пікнік, можна влаштувати цілі «веселі старти», а потім дружно з’їсти «призи». Дитячі ігри можна грати й удвох-утрьох, але, звичайно ж, чим більше гравців — тим веселіше проходить гра. 

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua