Український портал » Українське » Графіка » Герби українських міст

Герби українських міст

admin
  12 241   6    
Герби українських міст
Герби українських міст

Українське міське герботворення та прапорництво має давню історію. Зародження геральдичних традицій на українських землях датується другою половиною XIII - початком XIV ст.

В архіві: 293 герба на 46 сторінках.

Формат: jpg.

Розмір: 104мб.

 Протягом ХІУ-ХХ ст. тут, як і в більшості європейських країн, сформувалися окремі напрями, серед яких, зокрема, територіальна геральдика — символи адміністративно-територіальних утворень (земель, воєводств, губерній, намісництв, повітів і т. п.), та міська -знаки місцевих самоврядних громад (тобто - муніципальні). Аналогічні напрями розвинулись і в сучасній геральдичній практиці європейських країн, в яких функціонують системи територіальних та муніципальних символів. Формування сучасної цілісної геральдичної системи відбувається протягом останніх 10-15 років також і в Україні.

Завантажити Герби:

 

Від радянського періоду залишився спадок у 2-3 сотні одноманітних знаків, частина з яких навіть не отримала офіційного затвердження на рівні місцевих рад чи їхніх виконавчих комітетів. Серед них варто відзначити й декілька досить вдалих і цікавих гербів (наприклад, Донецьк, Єнакієве, Красноград, Ірпінь). Опрацювання міських емблем у 1960-80-х рр. в Україні не велося планомірно, а розвивалося стихійно. Значним недоліком була відсутність єдиного компетентного координаційного центру, який міг би надавати фахові консультації, визначати основні тенденції геральдичної образотворчості, вести реєстр нових знаків. Загальна недосконалість герботворення якраз і полягала у негеральдичному характері виконання гербових фігур. Цілком оправданим було запровадження терміну "емблема міста", бо називати гербами окремі знаки видавалось не зовсім доречним. Застосування цих емблем зводилося виключно до "сувенірної"" функції. Хоча й висувалися пропозиції про використання нових знаків на офіційних бланках і печатках місцевих рад та їхніх виконавчих комітетів, але реалізовані вони не були. Зрештою, в умовах тоталітарної системи перевага ідеологічних тенденцій була на той час притаманна не тільки всьому радянському герботворенню, але й розвитку геральдики в деяких інших соціалістичних країнах (особливо - в Угорщині, Румунії, Німецькій Демократичній Республіці).

В Україні 1989 р. висуваються пропозиції відновлювати давні символи для історичних міст . Реалізації такого підходу сприяли й значні політичні зміни, які завершилися розвалом СРСР і відновленням державності України. Після перших демократичних виборів до місцевих рад весною 1990 р. починається процес відродження старих міських знаків. Відновлюються очищені від політичних нашарувань давні герби Львова, Ужгорода, Хмельницького, Рівного, Житомира, Вінниці, Сум та інших міст. Деякі міста продовжували використовувати емблеми радянського періоду, змінивши синьо-червоне забарвлення елементів на синьо-жовте (наприклад, Фастів, Олександрія). Але протягом наступних років майже всі вони запровадили нові герби.

СУЧАСНА МУНІЦИПАЛЬНА ГЕРБОТВОРЧІСТЬ В УКРАЇНІ ТА СТАНОВЛЕННЯ ГЕРАЛЬДИЧНОЇ СИСТЕМИ

  Пряме завантаження лише для козаків!
 Завантажити
Увага! У Вас немає прав для перегляду прихованого тексту.

 

Зразки сторінок:

 

 



 

admin
admin  Гетьман 
№:3

Не зрозумів? А до чого козачка, що ти мала на увазі?

--------------------
«Юрбу людей перетворюють у націю дві речі: спільне велике минуле і спільні великі плани на майбутнє». Жюль Ренар
0   відповісти цитувати скарга
art
art  Козак 
№:4

Мабуть пані Оля має на увазі, що пряме завантаження лише для "козаків". А вона - козачка :(
Гендерна нерівність!

0   відповісти цитувати скарга
admin
admin  Гетьман 
№:5

Хто зареєструється автоматично стає Джурою - майже козаком - і має право на завантаження.

--------------------
«Юрбу людей перетворюють у націю дві речі: спільне велике минуле і спільні великі плани на майбутнє». Жюль Ренар
0   відповісти цитувати скарга

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua