Український портал » Сучасна Україна » Цікаво почитати » Найбільш героїчна історія світового флоту

Найбільш героїчна історія світового флоту

admin
  4 736   0    
Найбільш героїчна історія  світового флоту
Найбільш героїчна історія світового флоту

У дні коли Україна здавала свій флот, згадав про історію німецького крейсера «Емден», яку прочитав у @Євген Гришковець. Перша світова застала «Емден» аж біля берегів Японії. Німеччина чортзна-де. Наказів з Адміралтейства не дочекатися.

Кругом вороги: Росія, Франція, Англія. І було зрозуміло, що кораблю на Батьківщину не повернутися. Не вистачить палива, сил А будь-яка зустріч з ворогом загрожувала загибеллю - «Емден» був швидкохідний корабель, але з дуже слабким озброєнням, і зовсім без броньованого захисту.

Та командир крейсера «Емден», капітан I рангу Карл фон Мюллер зібрав офіцерів і матросів і звернувся до них приблизно з такими словами: «Друзі! Ми далеко від Батьківщини і навряд чи зможемо повернутися туди. Навколо нас море кишить ворогами. Ми - найслабший корабель в цьому квадраті. Так що давайте вважати, що ми вже померли! »

Команда відповіла на це триразовим радісним «ура». І «Емден» пішов в свій останній одиночний похід.

І три місяці вони топили ворожі судна! Три місяці вони захоплювали судна з військовими вантажами, вугільники, уникали переслідування, палили нафтосховища і знищували берегові бази супротивників! Три місяці одні в Тихому та Індійському океанах!

Але так не могло тривати довго. І в кінці осені 1914 року, коли «Емден» висадив свій десант на одному з островів на захід від Австралії, щоб знищити британську радіостанцію, їх вистежив австралійський крейсер «Сідней». Десантники з «Емдена» бачили, як їхній корабель підняв якорі і швидко вийшов в море. Вони не знали, навіщо, і не могли знати, що більше не побачать свого корабля. «Емден» вийшов на зустріч «Сіднею», який був набагато більший і сильніший. Німецький крейсер прийняв бій, захищаючи своїх десантників і прапор ... і загинув ...

А десантники чекали кілька днів. Потім все зрозуміли. Взяли старий вітрильний човен, і ... 8 місяців добиралися до Аравії. А потім пішки, незрозуміло як, дійшли до Туреччини, єдиного союзника Німеччини в тій війні. І пройшли маршем по Константинополю. Маленька група втомлених моряків, які зберегли свою форму ...

Вони вишикувалися. Командир морського десанту підійшов до посла Німеччини, віддав честь, і сказав: «Десант крейсера" Емден "вишикуваний».
І все.

Він більше нічого не сказав.
Він не сказав: «Ви знаєте, нам так було важко. Нас всі кинули. Ми не отримували наказів. Ви не уявляєте, що ми пережили »і т.д.
Минуло сто років. Історія «Емдена» залишається однією з найбільш героїчних історій всього світового флоту.

Читай більше анекдотів на сайті з анекдотами українською: 👉 перейти 👈

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua