"Чорноморець" Одеса

Іван Сірко
  4 830   0    
"Чорноморець" Одеса
"Чорноморець" Одеса

"Чорноморець" Одеса

««Чорноморець» (Одеса) — футбольний клуб української Прем'єр-ліги, муніципальний футбольний клуб міста Одеса (з 1998 року).

Заснований 1936 року. Двохразовий віце-чемпіон України.

Офіційною датою народження одеського футболу в цілому і команди «Чорноморець» зокрема вважається 26 березня 1936 року. Тоді в Радянському Союзі ухвалено рішення про проведення чемпіонату країни з футболу. Честь представляти Одесу випала на долю міської команди «Динамо». Ця дата вважається клубом офіційною, бо є документальні підтвердження реєстрації клубу за наказом про створення показової футбольної команди «Динамо». І хоча клуб з назвою «Чорноморець» був створений значно пізніше, його вважають прямим нащадком «Динамо», оскільки основний склад перетікав із команди до команди, що закривались і реорганізовувались відповідно до розпоряджень комітетів різних рівнів. Команда існувала з 1923 року і спочатку називалась «Спарта». Вона виступала в першості міста в другому ешелоні й особливою майстерністю не відзначалася. Проте з 1928 року «Динамо» заграло на рівні з найкращими колективами міста. У сезоні 1933 року команда стала чемпіоном міста.
На початку 1940 року динамівські команди Одеси, Харкова, Ростова-на-Дону та Баку були розформовані. Всі гравці одеського «Динамо» перейшли до товариства «Харчовик», команда якого і взяла участь у черговій першості СРСР. 1941 року команда доповнилася футболістами з розформованих профспілкових клубів з Києва та Москви і виступала під прапором ДСО «Спартак».

 

 Фото команди:

Повна назва: Заснований: Форма:
«Карпати»
український футбольний клуб, що представляє місто Львів. Бронзовий призер сезону 1997-98
1936 рік.
     
 Шарф вболівальника:  Перелік фансайтів:  


 http://www.chernomorets.com

 http://vk.com/fc_chernomorets

 http://vk.com/ultras.chernomorets

Найвідомішим уболівальником одеського «Чорноморця» за всю історію клубу був Ісаак Гросман — простий одесит, що прославився фанатизмом, неабиякою кмітливістю та почуттям гумору. Він мав власне пожиттєве місце на 38 трибуні, до війни супроводжував клуб на всіх виїзних матчах, а в повоєнний період не пропустив жодного матчу, крім одного. Під час відкриття стадіону 1936 року Гросмана забрали до НКВС і змусили дати розписку із зобов'язанням не йти на церемонію. Не можна було, аби він «відволікав» народ, що прийшов подивитися на тодішніх генсека КПУ Косіора і генсека ЛКСМУ Сергія Андрєєва. Гросман вирізнявся почуттям гумору та своєрідністю думки. Коли на зборах уболівальників їх просили не кричати на матчах, Гросман сказав: «Як я можу не кричати, коли ми ведемо 1:0, Котя вже забив гол і більше забивати не буде, а до кінця гри 80 хвилин? Звідки слово „вболівальник“? — йому болить, тому він і кричить».

Фан-рух в Одесі зародився ще за часів Радянського Союзу. Ще відтоді фанати «Чорноморця» підтримували дружні стосунки з москвичами, через що принциповим стало протистояння з «Динамо» (Київ), яке ворогувало з московськими командами. Наразі кількість ультрас — 1—1,5 тисячі осіб.

Значна частина ультрас «Чорноморця» має проросійські погляди, частина — українські націоналістичні погляди.

А ось які відносини "моряків" з іншими командами:

ДРУЖБА: Ворскла, Металіст, Шахтар, Кривбас.

НЕЙТРАЛІТЕТ: Кристал Херсон, Волинь, Нива Вінниця, Зоря.

ВІЙНА: Арсенал К., Таврія, Севастополь, Оболонь, Металург З., Карпати, Іллічівець, Дніпро, Динамо, Суми, Сталь Д., Скала Стрий, Прикарпаття, Десна Ч., Арсенал БЦ, МФК Миколаїв.

Загалом середня кількість всіх одеситів на домашніх матчах в сезоні 2012-2013 складала 16, 402 особи. Це 4 результат з 16 команд Прем’єр-ліги. 

 Один з найпринциповіших матчів  - "Карпати" - "Чорноморець"

"Чорноморець" Ультрас 

 

 

Чемпіонат СРСР:

Чемпіонат України:

Володар Кубку України:

Суперкубок України:

3 місце

2 місце(2 рази)

1992, 1994р.

2 місце

 

Головний тренер

Роман Григорчук

 Рекордсмени за кількістю зіграних матчів: 

Володимир Плоскіна

Василь Іщак

Володимир Нечаєв

Віктор Зубков

Віктро Гришко

Володимир Дерябін

Микола Хінжиков

Анатолій Колдаков

Володимир Устимчик

 

Домашній стадіон:

 

  «Чорноморець»   

Загальний вигляд 

Ультрас

     

 

 

 

 Найкращі відеомоменти:

Мультик про "Чорноморець":

[media=https://www.youtube.com/watch?v=PlfZ5gO6fKM]

 

 

 Офіційний сайт клубу http://www.chernomorets.odessa.ua

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua