"Шахтар" Донецьк

Іван Сірко
  6 343   0    
"Шахтар" Донецьк
"Шахтар" Донецьк

 "Шахтар" Донецьк

«Шахтар» — український професіональний футбольний клуб з міста Донецька. Виступає у Прем'єр-лізі чемпіонату України. Створений у травні 1936 року. Володар Кубка УЄФА 2009. Віце-чемпіон СРСР 1975 і 1979, 4-разовий володар Кубка СРСР. 8-разовий чемпіон України (2001-02, 2004-05, 2005-06, 2007-08, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2012-13), 9-разовий володар Кубка України.

Офіційний дебют команди відбувся у показовому матчі 12 травня 1936 на стадіоні ім. Балицького в Горлівці з одеським «Динамо» (2:3). У довоєнні роки команда виступала у блакитних і червоних кольорах. 24 травня 1936 р. «Вугільники»(перша назва "Шахтаря") стартували у чемпіонаті СРСР матчем у місті Казань проти місцевого «Динамо» — поразка 1:4. В перших іграх колектив було заявлено під назвою «Вугільники» (рос. «Угольщики»), яку згодом змінили на «Стахановець». Весняний чемпіонат 1936 року клуб провів невдало, фінішувавши на 7-му місці серед 8 команд. В осінній першості «гірники» піднялись на одну сходинку, зайнявши 6-те місце. Перед сезоном 1937 команда підсилилась — прийшли талановиті виконавці: воротар Костянтин Скрипченко, оборонці Микола Кузнєцов, Георгій Бікезін і Георгій Мазанов та нападник Григорій Балаба, які стали основою «Стахановця» у 1938–1940 рр. Донеччани сильно провели чемпіонат, поділивши 2-3 місце (серед 10 команд) з київським «Локомотивом». У 1938 році клас «А» розширили аж до 26 команд, серед яких був і «Стахановець». Команда виступила на хорошому рівні, перемігши, наприклад, віце-чемпіонів того сезону ЦБЧА (Москва) 4:0. Підсумок — 11 позиція. Двох гравців «гірників» було включено до списку 55 найкращих футболістів СРСР

 

 Фото команди:

Повна назва: Заснований: Форма:
«Шахтар»
український футбольний клуб, що представляє місто Донецьк. 8-ми разовий чемпіон України
1936 рік.
     
 Шарф вболівальника:  Перелік фансайтів:  

 

 

 http://terrikon.com/shakhtar

 http://shahta.org

 http://proshakhter.com.ua

За оцінкою адміністрації клубу, число вболівальників «Шахтаря» становить більше 3 мільйонів чоловік. Основна їх частина проживає в донецькому і луганському регіоні. На домашні матчі «Шахтаря» з'їжджаються уболівальники з усього Донбасу : Маріуполя , Рубіжного , Сєвєродонецька Лисичанська , Макіївки , Горлівки , Красноармійська та інших міст. Майже у всіх містах області у команди є фан -клуби. Зокрема , на домашні матчі « Шахтаря» відправляються автобуси зі школярами на місця в шкільному секторі стадіону. Середня відвідуваність домашніх матчів «Шахтаря» - найвища серед всіх клубів України і лідирує довгі роки. Визначальна ультрас- група у команди одна - Za Boys Ultra. Також заявляє про себе ультрас- група «Север -8». На РСК Олімпійський фанати розміщувалися на 18 секторі , на Донбас Арені ультрас розміщуються на нижньому ярусі південної трибуни , в 111-112 секторах. Після матчу з «Зенітом» було зроблено заяву всіх груп ультрас і активних фанатів Шахтаря, що у зв'язку з усе більш наростаючими репресіями з боку органів МВС по відношенню до футбольних фанатів у Донецьку, вони змушені оголосити безстроковий протест і припинити активну підтримку і створення будь-яких перфомансів, а щоб уникнути можливих звинувачень і провокацій - утримуватися від відвідування домашніх ігор « Шахтаря».  Після цієї акції  Za Boys Ultra так і не повернулися на фан-сектор.

Серед відомих шанувальників «Шахтаря» можна виділити Віктора Януковича , Софію Ротару, Ігоря Крутого, Таїсію Повалій,  Олександра Лукьянчеко та Гайтану.

А ось які відносини "кротів" з іншими командами:

ДРУЖБА: Ворскла, Чорноморець.

НЕЙТРАЛІТЕТ: Карпати, Волинь

ВІЙНА: Динамо К, Оболонь, Арсенал К., Зоря, Дніпро, Іллічівець, Кривбас, Металург З., Металіст, Металург Д, Говерла, Олександрія, Севастополь.

Загалом середня кількість всіх "гірників" на домашніх матчах в сезоні 2012-2013 складала 29, 839 осіб. Це 1 результат з 16 команд Прем’єр-ліги. 

 

 

Цікавинки

 

13,7 % з 2010 опитаних громадян України вважають «Шахтар» символом України в 2009 році (відразу після перемоги в кубку УЄФА).

1000- й гол у чемпіонатах України за «Шахтар» забив бразилець Фернандіньо , реалізувавши пенальті у ворота ФК «Харків».

Фінальний матч кубка УЄФА 2008/2009 , в якому переміг «Шахтар» , у прямому ефірі на Україну дивилися 17,8 млн осіб ( 39% населення) , що є рекордом серед усіх клубних трансляцій в Україні.

З тих пір (з 1996 року) , як президентом «Шахтаря» став Рінат Ахметов, в чемпіонатах України команда не опускалася нижче 2 - го місця.

Найбільший рахунок в історії Суперкубка України був зафіксований в 2010 році в матчі «Шахтар» - «Таврія» : 7:1 .

 

 Українське ель-класико - "Шахтар" - Динамо"

Ультрас "Шахтаря"

 

 

Чемпіонат СРСР:

Володар Кубку СРСР:

Чемпіон України:

Володар Кубка України:

Володар Суперкубку України:

Суперкубок УЄФА:

Володар Кубку УЄФА:

2 місце

4  рази

8 разів

9 разів

5 разів

Фіналіст

2009р.

 

Головний тренер "Шахтаря"

Мірча Луческу

 Рекордсмени за кількістю забитих голів: 
Андрій Воробей - 114
Віталій Старухін - 110
Михайло Соколовський - 105
Брандау - 91
Ігор Петров - 84
Сергій Ателькін - 82

Віктор Грачов - 80

Луїс Адріану - 80

Олег Матвєєв - 78

Геннадій Зубов - 73

Домашній стадіон:

 

  «Донбас-Арена»   

Загальний вигляд 

"Рідні стіни"

Ультрас "Шахтаря" притримується правих поглядів

Перфоманси фанатів

     

 

 

 

 Найкращі відеомоменти:

"Шахтар" - "Динамо" анонс:

[media=https://www.youtube.com/watch?v=yvUfo4wsY3k]

 

Мультик про "Шахтар"

[media=https://www.youtube.com/watch?v=o2A6ZSJDdVQ]

 

 Офіційний сайт клубу http://shakhtar.com/ua

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua