Українські народні байки

admin
  8 185   0    
Українські народні байки
Українські народні байки

Перед вами збірник до якого ввійшли усні народні байки, він розрахований на вчителів, вихователів, батьків, маленьких читачів, усіх, хто цікавиться народною мудрістю. 

(Байка - від давньорус. баять, байти, тобто говорити, роз­повідати)

Формат: word

Розмір: 761кб.

baika.doc [761 Kb] (Завантажили: 127) Переглянути онлайн: baika.doc

 На Україні серед народу віддавна існував жанр усної байки, своєрідної вигадки, близької до казок про тварин. Народна байка має філософське спрямування, несе в собі виразну ідею, в яскравих образах розкриває суть повчання або ж підводить слухача (читача) до розуміння цієї головної думки.

Розквіт жанру в українській літературі пов'язують із іменем Леоніда Глібова. До байки також зверталися Іван Франко, Борис Грінченко, а у  20 столітті байки писали Василь Блакитиний, Сергій Пилипенко, Микита Годованець, Анатолій Косматенко, Павло Глазовий та ін.

Іван Франко підкреслював: "Оті простенькі сільські байки, як дрібні, тонкі корінчики, вкорінюють у нашій душі любов до рідного слова, його краси, простоти і чарівної милозвучності. Тисячі речей у житті забудете, а тих хвиль, коли вам люба мама чи бабуся оповідала байки, не забудете до смерті". Важливе значення байки зберігається.

Байка - не просто алегорія, а це той багатий світ символів, що нерідко визначає і поведінку, мораль, і спосіб мислення, і спосіб життя, і височінь та світлість ідеалів. Зичу Вам щасливого спілкування з фольклорними скарбами.

Список байок:

Той, хто байок уважно послухає, - той не лише на окріп, а й на холодну воду подмухає...

 

Також можна подивитись байки Г.С. Сковороди

Читай більше анекдотів на сайті з анекдотами українською: 👉 перейти 👈


Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua