Українські страви

admin
  4 836   0    
Українські страви
Українські страви

Книжка знайомить читачів зі стравами української кухні, рецептура яких розроблена на підставі поєднання відновленої рецептури старих українських страв з найпоширенішою тепер у Київській, Закарпатській, Львівській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях.

Мова: українська
Формат: pdf
Кількість сторінок: 256

Книга ставить собі за мету описати страви і напої, які споживає населення України, і допомогти приготувати в домашніх умовах різноманітні кулінарні вироби української кухні. Розрахована на широке коло читачів.

Українська кухня з давніх часів відзначалася великою розмаїтістю страв і їхніми високими смаковими й поживними якостями. Використання для страв різнома­нітної тваринної і рослинної сировини і раціональні способи приготування їх "'роблять ці страви поживними, смачними, соковитими і пахучими.

 

Велика кількість страв (крученики, завиванці, фаршировані птахи й городина, шпікова- не салом і часником м'ясо і т. д.) готують фаршированими або шпікованими. Ці страви апетитні і мають високу поживність. Дуже багато продуктів для других страв зазнають складної обробки — спочатку їх смажать або варять, а потім тушкують або запікають. Це зберігає їхній запах і надає їм соковитості.

 

Як свідчать археологічні розкопки, населення, яке проживало в далекі часи на території України, мало змогу завдяки географічним умовам харчуватися як рослинною, так і м'яс­ною їжею. Уже в період трипільської культури (8 тисяч років тому), населення Правобе­режної України вирощувало зернові культури — пшеницю, ячмінь і просо. Пізніше з'яви­лося жито, яке майже повсюдно вирощували у стародавній Русі.

 

Поруч з хліборобством, українські племена тримали велику й дрібну рогату худобу, свиней, а також займалися полюванням і рибальством.

 

В наступні часи хліборобство і скотарство дедалі більше розширювалося на території, яку займає сучасна Українська Держава.

 

Для приготування їжі українці робили різний глиняний посуд, який обпалювали в спе­ціальних печах.

 

Літописи та інші писані пам'ятки, а також археологічні розкопки свідчать про багатство і різноманітність їжі, що їх споживало населення Середньої Наддніпрянщини в період Київської Держави. Крім продуктів переробки зерна і різної городини (капусти, ріпи, цибулі, часнику), до складу їжі входило м'ясо свійських тварин (свиней, овець, кіз, корів і телят) і птахів (курей, гусей, качок, голубів, тетеревів і рябчиків). З диких звірів найчас­тіше вживалися для харчування дикі свині (вепри), зайці та ін., що їх добували полюван­ням. Є також відомості про вживання молока, коров'ячого масла і сиру.

 

 

 


------ Книги

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua