Соняшник як символ

admin
  31 535   0    
Соняшник як символ
Соняшник як символ

Соняшниксимвол сонячної енергії, життя, здоров'я та процвітання.

В геральдиці соняшник символізує родючість, єдність, сонячне світло та квітучість.

Соняшник - символ естетичного руху

Соняшник як символ любові до Батьківщини 

Соняшник як захисник позитивної енергії 

 

СОНЯШНИК - чи не найсильніший серед квітів... він знайшов своє місце під Сонцем. І не міг не знайти, бо постійно орієнтується на небесне Світило - повертає за ним свою схожу на Сонце голову. Тож Сонце його не засліплює, а це означає, що він не боїться осліпнути від успіхів чи досягнень...

Своєю невибагливістю до цвітіння та росту соняшник відображає якщо не безпроблемність, то малопроблемність. Бо він не «мучиться» проблемами, що робити, куди йти - він іде за Сонцем...

На грецькій мові соняшник звучить «геліант», походить від слів «Геліос» -Сонце, «Антосьові» - квітка.

Історія соняшника

Батьківщиною соняшнику є Північна Америка. За легендою боги подарували індіанцям ця квітка, що символізує сонце, тому соняшник був священним символом для індіанського племені.  У XVI столітті іспанці завезли соняшник до Європи.

Соняшник - символ естетичного руху
Коли соняшник потрапив до Європи, його стали вирощувати як декоративну рослину. Людовик XIV - «король-сонце» - був захоплений цією квіткою. Європейці вишивали соняшники на тканинах, вирізали з дерева, відливали з металу. Оскар Уайльд називав соняшник символом естетського руху. Краще картини Ван ога - це соняшники, які він малював на півдні Франції, в Арле.Клод Монестворив свій чудовий повітряний натюрморт з соняшниками. Герхард Глік, Гоген, Шиле, Нодье - всі вони з любов'ю малювали на полотнах соняшники. І в наш час соняшник залишається «сонечком» мистецтва та фотографії.

Американські індіанці вважали, що соняшник - священна рослина і вони використовували його для різних власних потреб.

 

У Перу соняшник є емблемою бога сонця.

 

Саме з цієї країни соняшник був привезений до Європи.

 

 

Першими отримувати масло з насіння соняшнику стали англійці, його використовували в ткацької промисловості.

До Росії насіння соняшнику привіз Петро I з Голландії.

Вперше в Росії масло з насіння отримав воронезький кріпак Бокарьов.

Коли вирощування соняшників прийняло сільськогосподарський характер, насіння соняшнику знову завезли до Америки, де після винищення племені індіанців всі соняшники перевелися. 

 

КлітіяЛегенда про соняшник:

Соняшник, згідно з грецькими легендами, не завжди ріс на землі і з'явився завдяки водяній німфі на ім'я Клітія. Одного разу Клітію викинуло хвилею з прохолодних глибин моря на піщаний берег. Русалка, здивована яскравим світлом, немов зачарована спостерігала за золотою кулею, яка переміщалася по небу. Через деякий час зовнішність німфи стала мінятися. Клітія виявилася прикованою до місця, коли її русалочий хвіст пішов в глиб піску. Срібне волосся згорталося в пелюстки навколо обличчя, з рук виростало зелене листя. Через дев'ять днів свого перебування на землі, Клітія повністю перетворилася на квітку сонця. Відтоді і донині, соняшник завжди наслідує рух золотого сонячного диска, обертаючись в його сторону.

Соняшник як символ любові до Батьківщини

Коли Сонце ховається за горизонтом на нічний спочинок, соняшник сумно опускає голову і згортає пелюстки, так і людина в чужині згасає та сумує за рідною землею.

Як соняшник повертає за Сонцем свою голову, так і людина думкою, словом і ділом звернена до своєї Вітчизни.

Як Сонце для соняшника - єдиний і незамінний орієнтир, так і для людини Батьківщина - єдина і найвища цінність.

 

 

 

Чому повертається соняшник?

 

Виявляється в стеблі соняшника накопичується фітогормони - ауксини, який регулює ріст рослини. Збільшення ауксину в тій частині стебла, що не висвітлена сонцем, змушує соняшник тягнутися до світла.

Коли зростання соняшнику завершується, то капелюшок більше не рухається за сонцем і залишається повернутою на схід весь час.

 

 


Соняшник як захисник позитивної енергії

Соняшник - шанована в народі квітка. По-народному повір'ю соняшник має захисні властивості. Його прийнято саджати на вулиці біля будинку.

Соняшник відображає енергетичні вторгнення, розряджає атмосферу будинку, якщо його поставити у вазу.

Також сонях клали під подушку, якщо хотіли побачити віщий сон і дізнатися відповідь на це питання. Традиція вірити в добру силу цієї квітки збереглася і по наші дні. Посадіть біля будинку цей дивовижний квітка, прикрасьте стіни зображенням і відчуття радості життя буде з Вами поруч завжди!

 

Фотографія соняшника

Цікаві факти про Соняшник:

 

Насіння соняшнику містять багато кальцію, 18-20% протеїнів від денної норми людини.

Соняшникова олія (рослинна) - найбільш поширена і дешева в світі.

Соняшник служить людині орієнтиром на місцевості. Бо навіть у хмарну погоду капелюшок соняшнику показує, де перебуває зараз сонце відносно горизонту.

Квітка соняшника - це тисяча маленьких квіточок, які потім перетворяться в тисячу насіння.

Соняшник- це саме медоносна рослина. Один гектар соняшнику «дає» 50 кг меду.

Сіяти соняшники треба по-особливому: або до схід Сонця, або після його Заходу-тоді і врожай буде багатшим, і птахи не так клюватимуть.

 

Соняшник як натхнення для художників:

Соняшник життя (1963), Марія Приймаченко:

 

Соняшник життя, Марія Приймаченко

 

Коли Вінсент ван Гог писав свої Соняшники, в нього не було грошей на купівлю фарби, а через сто років його картина стане предметом однієї з небачених фінансових операцій у світі мистецтва. В 1987 році одне з полотен з соняшниками було продане за 22 мільйони фунтів стерлінгів.

 

Вінсент ван Гог, «Соняшники» 93×73 см 1888 р.,

 Вінсент ван Гог, Соняшники


------ Українські символи

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua