Український портал » Державні свята » Січень » І-й Великий Збір ОУН. 28 січня

І-й Великий Збір ОУН. 28 січня

admin
  5 069   0    
І-й Великий Збір ОУН. 28 січня
І-й Великий Збір ОУН. 28 січня

Перший Великий Збір ОУН

Перший Великий Збір ОУН, відомий як Конгрес українських націоналістів, відбувся у Відні 28 січня-3 лютого 1929 року. На ньому було проголошено створення ОУН на чолі з полковником Коновальцем, озвучені загальні світоглядні засади, політичне бачення ситуації та устроєві форми організації.

 

"Наради Конґресу розпочалися в 10 год. 15 хв. 28 січня б. р. у Відні.

У нарадах брало участь 30 членів Конґресу, що прибули з різних україн­ських земель, Чехо-Словаччини, Франції, Німеччини, Ґданська, Бельгії й Австрії, та двоє гостей. З огляду на різні перешкоди не могли прибути запро­шені на Конґрес представники з Юґославії, Туреччини й Люксембурґу. Пред­ставник із Злучених Держав з огляду на зміну накресленої дати, приїхав після закінчення нарад. Усіх учасників запрошено персонально, а не на підставі того чи іншого заступництва поодиноких організацій.

Наради відкрив голова Проводу Українських Націоналістів полк. Є.Коновалець. У своїй промові він дав огляд розвитку націоналістичного руху впро­довж останніх років і з'ясував завдання Конґресу.

Учасники конгресу націоналістів

На ньому було проголошено створення ОУН на чолі з полковником Коновальцем, озвучені загальні світоглядні засади, політичне бачення ситуації та устроєві форми організації. Керівним органом ОУН став Провід Українських Націоналістів (ПУН). Але практично весь Провід перебував поза межами України у вимушеній еміграції.

 

Для керівництва боротьбою за створення Української держави безпосередньо на західно-українських землях, що на той час перебували у складі Польщі, в лютому 1929 було сформовано першу Крайову Екзекутиву ОУН у такому складі:

 

Богдан Кравців — Крайовий Провідник;
Зенон Пеленський — заступник Крайового Провідника і політичний референт;
Степан Охримович — організаційний референт;
Зенон Коссак, член СУНМ і УВО — бойовий референт;
Степан Ленкавський — ідеологічний референт;
Михайло Колодзінський, член СУНМ і УВО — референт військового вишколу;
Іван Габрусевич — керівник підреферентури юнацтва.

 

 

Більше читати тут:

Вікіпедія

І тут

 



Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua