Український портал » Державні свята » Травень » Міжнародний день Червоного Хреста. 8 травня

Міжнародний день Червоного Хреста. 8 травня

admin
  4 468   0    
Міжнародний день Червоного Хреста. 8 травня
Міжнародний день Червоного Хреста. 8 травня

Міжнародний день Червоного Хреста.

Всесвітній День Червоного Хреста і Червоного півмісяця (World Red Cross and Red Crescent Day) відзначається щорічно 8 травня.
Товариство Червоного Хреста України є учасником Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, який сьогодні об'єднує 183 національні товариства. Український Червоний Хрест почав свою діяльність 18 квітня 1918 року в Києві. Сьогодні в його лавах понад 6,3 мільйони активістів і прихильників.

Сучасний Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) - незалежна і нейтральна організація, котра займається наданням захисту і наданням допомоги постраждалим внаслідок збройних конфліктів і внутрішніх безпорядків.

Згідно з мандатом, наданим Міжнародному Комітету Червоного Хреста світовою спільнотою, організація надає допомогу особам, які утримуються під вартою, хворим, пораненим і цивільним особам, постраждалим внаслідок збройного конфлікту, керуючись принципом безсторонності.
Штаб-квартира МКЧХ знаходиться в Женеві (Швейцарія), а представництва організації, де в цілому працюють понад 12 тисяч чоловік, розташовані в майже 80 країнах світу.
МКЧХ, національні товариства і їхня Міжнародна Федерація країн разом складають Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.
Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця здійснює свою діяльність практично в усіх країнах світу і налічує понад 100 мільйонів працівників і добровольців (волонтерів).
У 2005 році Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця прийняв додаткову емблему - червоний кристал.

Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

 

З історії свята:

 

День Червоного Хреста і Червоного півмісяця заснований на честь швейцарського гуманіста Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 році. У середині минулого століття з його ініціативи вперше стали створюватися групи добровольців, які надавали допомогу пораненим на полях битв. У 1863 р. за його ініціативою була скликана конференція, що поклала початок міжнародному товариству Червоного Хреста.

Офіційно назву Міжнародний Червоний Хрест було затверджено в 1928 р. на 13-й міжнародній конференції в Гаазі, де був прийнятий статут організації, який змінювався згодом у 1952 і 1965 роках.

На 25-й міжнародній конференції ЧХ, що відбулася в жовтні 1986 р., було затверджено нову назву організації - Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Завдання МКЧХ - надання допомоги пораненим, хворим і військовополоненим під час збройних конфліктів, допомога жертвам стихійних лих. Основні принципи діяльності руху - гуманність, неупередженість, добровільність, єдність, універсальність.

В царській Росії товариство Червоного Хреста було створено в травні 1867 р. під назвою «Товариство опіки поранених і хворих воїнів»; в 1918 р. воно було перетворене на Пролетарський Червоний Хрест; в 1925 р. був утворений Союз Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця СРСР.

Сьогодні Червоний Хрест працює у 176 країнах світу.

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua