Український портал » Фотоальбом » Фотоальбом українських клейнодів » ПРАПОР, ПЕЧАТКА І ВІЙСЬКОВА КОКАРДА ГЕТЬМАНЩИНИ 1918 р.

ПРАПОР, ПЕЧАТКА І ВІЙСЬКОВА КОКАРДА ГЕТЬМАНЩИНИ 1918 р.

admin
  6 004   0    
ПРАПОР, ПЕЧАТКА І ВІЙСЬКОВА КОКАРДА ГЕТЬМАНЩИНИ 1918 р.
ПРАПОР, ПЕЧАТКА І ВІЙСЬКОВА КОКАРДА ГЕТЬМАНЩИНИ 1918 р.

За Гетьманщини 1918 року було затверджено новий опис "національного прапора держави". Це було полотнище "з синьої й жовтої горизонтальних смуг", а в центрі - "золотий тризуб з хрестом".

Гетьманський уряд прагнув продемонструвати відродження давніх козацьких традицій. З огляду на це роль символу гетьманської влади якнайкра­ще мав виконати старовинний козацький герб -"козак з мушкетом". Проте нова адміністрація не могла відмовитися і від герба Української Народ­ної Республіки.

Тому на виконаній Г. Нарбутом державній печатці бачимо поєднання обох симво­лів. В описах грошових знаків, що їх друкував геть­манський "Державний вісник", тризуб спочатку продовжували називати "гербом У.Н.Р.", а далі -вже просто "гербом України" чи "Українським гербом".

Саме тоді тризуб уперше став атрибутом військо­вого одягу. 17 травня 1918 року було затверджено кокарду: золотий герб Української Держави на блакитній емалі із золотим же облямуванням. Ця кокарда була поширена і в часи Директорії.

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua