Полякам на замітку!

admin
  2 935   0    
Полякам на замітку!
Полякам на замітку!

Поляками, яким не подобається Бандера показувати ці фото і нагадувати про їхню співпрацю і паради з фашистами.

Фото для Качинського - польскі танки 7ТР окуповують чеське місто Тешин (жовтень 1938 р.) і німецький аташе генерал-майор Богіслав фон Штудніц з польским маршалом Едвардом Ридзь-Сміглою.
У вересні 1938 року, в розпал конфлікту з Німеччиною через Судетську область, начальник генштабу чехословацької армії генерал Крейчі повідомляв президенту Бенешу: «Відповідно з політичними директивами наші військові плани грунтуються на припущенні, що Польща збереже нейтралітет ... У зв'язку з цим ніяких заходів по відображенню можливих акцій польської армії не приймається». Бенеш терміново написав примирливого листа польському президенту Мосціцькому, фактично обіцяючи переглянути договір 1920 року про Тешин, якщо Польща залишиться осторонь від чехословацько-німецького конфлікту. Але у Варшаві вирішили інакше.

 

Відома фраза, яку сказав в ці дні міністр Бек: «Гітлер обіцяє більше». 30 вересня 1938 року Варшава пред'явила Празі ультиматум, вимагаючи виведення всіх військ і поліції з Заолзья - так в Польщі називали розташовану за річкою Олзой частину Тешинской області, де переважало польське населення. Чехословаччині, зломленій Мюнхенським договором, довелося підкоритися - в умовах хаосу, що послідував за відторгненням Судет, війна через Тешин була б безнадійною справою.
Всього рік потому взаємні претензії чехів і поляків уже не мали ніякого сенсу: на карті Європи не залишилося ні Чехословаччини, ні Польщі.

  
Пізніше, через місяць, 11 листопада 1938 р. у Варшаві пройде парад до дня незалежності приурочений успішній окупації частини Чехословаччини. На параді німецький аташе генерал-майор Богіслав фон Штудніц привітав польского маршала Едварда Ридзь-Сміглу з успіхом (на фото).
В 1947 р. територія була повернута Чехословаччині і зараз входить до складу Чехії.

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua