Український портал » Історія України » Доба відродження » Томас. Дали чи не дали? Що це таке? Історія та факти

Томас. Дали чи не дали? Що це таке? Історія та факти

Getman
  2 343   0    
Томас. Дали чи не дали? Що це таке? Історія та факти
Томас. Дали чи не дали? Що це таке? Історія та факти

11 жовтня 2018 року Московія майже втратила контроль над церквою в Україні, що це означає?, чому так сталось і підгрунття читайте у цій статті.

Зміст:

Хто не хоче читати - може послухати та подивитись на Ютубі:

11 жовтня 2018 року Синод Вселенського патріархату дав дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви та надання томасу тільки при умові об'єднання трьох українських церков, які мають обрати Патріарха і лише тоді Україна отримає Томос від Вселенського Патріарха Варфоломія. У підсумку отримали:

1) Продовжується (!!!) процедура надання томосу про автокефалію помісній Українській православній церкві;
2) Відновлено канонічний сан глави УПЦ КП Філарета і глави УАПЦ митрополита Макарія;
3) Відновлено у спілкуванні з Церквою парафіян УПЦ КП та УАПЦ.

На думку релігійних експертів,  об'єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви і оберуть її предстоятеля, може відбутися вже до кінця 2018 року.


 

Історія православної церкви - звідки взялась москальська церква?

381 рік — Константинопольский собор. Створено Константинопольський патріархат та система пентархії — система 5 православних кафоличних патріархатів

988—1240 роках — Існування київської митрополії Константинопольського патріархат. Першим митрополитом Київським та всієї Руси вважається Святитель Михаїл.

1054 («Велика схизма») — остаточний розкол християнської церкви на католицьку під проводом Папи Римського та православну під проводом Вселенського Патріарха Константинопольського. Так остаточно формується православя.

Після знищення Києва у 1240—1245 роках  загинув останній патріарх Йосиф, а київським митрополитом замість Йосифа, був обраний єпископ Петро Акерович. За тих тяжких умов він не отримав затвердження у патріарха.

Водночас Данило Галицький висунув свого кандидата на митрополита Київського — Холмського єпископа Кирила. 1242 року він вже згадується у Волинському літописі як митрополит київський. Згодом князя Михайла вбили за наказом хана Батия, а митрополита Петра було вигнано з Києва.

Уже наступний митрополит Максим у 1299 році переніс митрополичу столицю до Владимира-на-Клязьмі. З того часу, й до 1461 року митрополити, що жили у Володимирі, носили титул «Київські та всієї Русі». З 1325 року кафедра митрополита переводиться в Москву, а з 1461 року титул змінюється на «Московський та всієї Русі».

1448 року від Київської Митрополії відокремилася Московська єпархія.

1588 рік - Патріархові Ієремії ІІ московити запропонували переїхати з захопленого османами Константинополя до Московії. Патріарх приїхав для переговорів, але на місці виявилося, що Годунов хоче залишити у престольному місті — Москві — власного митрополита, а Патріарху пропонує надати резиденцію у «древній столиці» — Владимирі-на-Клязьмі. Коли Ієремія на це не погодився, то Годунов почав вимагати від нього надання неканонічному Московському митрополиту титулу Патріарха. Після піврічного утримання у Москві в неволі у 1588 році, Патріарх Ієремія погодився на умови Бориса Годунова.

1589 рік. — Московська церква стала патріархатом.

1596 р.  - Берестейська унія — рішення Київської митрополіїКонстантинопольського патріархату на території Речі Посполитої розірвати стосунки з Константинопольським патріархатом та об'єднатися з Апостольською Столицею у за умов підлеглості православних Папі Римському.

1686 року Константинопольський Патріарх Діонісій погодився на підпорядкування Московській Патріархії Української Церкви, але вже за рік (1687) саме за це його було засуджено на Царгородському патріаршому соборі та позбавлено сану, а підпорядкування визнано актом хабарництва та скасовано. (Так московій вкрала патріархат)

1918 р. відбувся Всеукраїнський церковний собор, який прийнв до керівництва грамоту патріарха Тихона про автономію православної церкви в Україні і нову редакцію положення про вище церковне управління.

У жовтні 1923р. на помісному соборі в Харкові створено незалежну церкву — Українську православну автокефальну церкву (УПАЦ) із власним синодом. Очолив її митрополит усієї України Пимен (Пєгов). Хоча позиції УПАЦ багато в чому збігалися з позиціями УАПЦ, спроби злиття цих церков зазнали поразки. У середині 40-х років УПАЦ припинила існування.

1924 р. ухвалено декрет (томос) Вселенської Патріархії, підписаний патріархом Григорієм VII та 12 митрополитами про неканоничність передачі Київської Митрополії Москві.  Була утворена Українська православна автокифальна церква, першим єпископом якої був Липківський (Помер як мученик - закололи штиками більшовики).

1943 року у відповідь на відновлення дільності православних церков на територіях СРСР, окупованих військами гітлерівської коаліції, Сталін з пропагандистською метою прийняв рішення зняти заборону на діяльність РПЦ. Помісний собор, який пройшов взимку 1945 року, прийняв положення про управління Російською православною церквою і відкритим голосуванням обрав патріархом Московським і всієї Русі митрополита Ленінградського Алексія (Симанського).

У жовтні 1923 р. українські обновленні на своему помісному соборі в Харкові створили незалежну церкву — Українську православну автокефальну церкву (УПАЦ) із власним синодом. Очолив її митрополит усієї України Пимен (Пєгов). Хоча позиції УПАЦ багато в чому збігалися з позиціями УАПЦ, спроби злиття цих церков зазнали поразки. У середині 40-х років УПАЦ припинила існування.

В 1989 р. «автокефальна церква»відновилася в Україні і 30 жовтня УАПЦ обрали Мстислава Скрипника своїм зверхником, а 19 жовтня 1990 р. його зробили «патріархом» УАПЦ.


 

Про саму церкву

Православна церква складається з 15 помістних церков, і кожний патріарх на початку кожної молитви згадують усіх патріархів починаючи з константинопольського і далі по рангу...

У Константинопольського патріархату всього 5 млн. прихожан.
В Московського патріархату - 150 млн. прихожан (В Україні має 12 тисч приходів.)


На планеті Земля на сьогодні є 4 патріархи:
1. Константинопольський (Америка Автсралія)

2. Александрійський (Греція + Африка)

3. Антіохійский (Сирія та близький схід)

4. Єрусалимський (Йорданії, Ізраїлю і Палестини)

5. Московський - виявився не канонічним. tongue


 

Чому Україні можуть надати томас?

Коли якась країна стає незалежною, то за візантійськими порядками вона може попросити томаса. Так наприклад в 1924 році поляки отримали автокифалію у зв'язку з отриманням незалежності.

Оригінальний текст рішення про можливість надання Томасу:


 

Що не так із Філаретом?

Внаслідок здобуття Україною незалежності 199й року саме Філарет виступив поборником відновлення української церковної самостійності. Ініціював перейменування Українського екзархату РПЦ на Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП), залишився її митрополитом (1990–1992).

В чому скандал?

1. Харківський собор, 27-28 травня 1992 року «викрив у гріхах», і «розкольницькій діяльності»  Філарета, його змістили з посади, а на це місце обрали Митрополита Володимира (Сабодана). 


2. Незрозумілою залишається смерть патріарха Володимира (попередника Філарета), який помер при невідомих обставинах (за неофіційною версією він ініціював розслідування про зникнення 2 млрд. грн. з церковної казни).

(Навіть тіло Володимира поховали біля воріт Софіївки)

3. В 1997 році Московити наклали на Філарета анафему (За те що мав жінку від якої народилось двоє дітей) - православним попам вищого рівня не можна одружуватись! (анафема була визнана недійсною константинопольським патріархом в 2018 році)

---


Подивимось на проблему томасу очима московитів:
1. Константинопольськй патріарх перший серед рівних, він сам особисто не може приймати рішення.

2. Якщо московська патріархія не канонічна з 17 століття то чому мовчали до цих пір.

3. Якщо незалежним держвам надають томас - то чому США не отримало власного томаса?

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua