Що за свято - Новий рік?

admin
  4 887   5    
Що за свято - Новий рік?
Що за свято - Новий рік?

А чи знаєш ти, що святкують українці на свято - Новий рік?

Більшість відповість, що це свято початку Нового року, або день народження Ісуса!

Але чи це так?

Увага!

 

"Новий рік" це свято обрізання Христа (ввів Петро I, приховавши тисячі років історії Русі )

У 1700 році Петро I ввів юліанський календар замість старого, слов'янського, за яким на той час вже було 7208 років.

Своїм указом петро ввів на території Русі іноземний календар і повелів в ніч на 1 січня святкувати настання 1700р. від народження Ісуса Христа.

 

 

Обрізання Ісуса

Про те, що ми святкуємо обрізання на Новий рік навіть повідомляє Вікіпедія.

 

Але ця інформація пробігає так собі тишком-нишком. Дивись пункт Новий рік у середньовічній Європі - на сторінку у вікіпедії

 

:smailuk5: Але Європейці святкують народження Ісуса 24/25 грудня!  (європейське - католицьке Різдво Ісуса Христа), тобто день народження. Якщо відрахувати 8 днів від Різдва Ісуса Христа отримаємо 31/01 січня.

Нині це дата зустрічі Нового року.

Відомо, що за іудейським звичаєм на 8 день після народження хлопчика, батьки приносять його в храм, де рабин проводить священний обряд обрізання крайньої плоті статевого члена. Виходить, що після народження в ніч 24/25 грудня по закінченні 8 днів Ісус був обрізаний згідно традиції. Тому в ніч з 31 грудня на 01 січня ( 24/25 +8 днів) по суті святкується обрізання крайньої плоті у Ісуса Христа.

 

:smailuk7:  Так, що з обрізанням Вас брати словяни!

 

Коли русини святкували Новий Рік?

 

:smailuk32: Новий рік для наших предків був цілком весняним святом.

Оскільки у всіх стародавніх народів святкування Нового року зазвичай співпадало з початком відродження природи і в основному було приурочене до березня - початку землеробських робіт, то й давні слов’яни початок нового року асоціювали з приходом весни.

 

Замість ялинки наші предки ставили ДІДУХ -  слов'янський символ (Зв'язка пшениці, жита, вівса).

 

Обов'язково з пори жнив дбайливо зберігали обжинкового Рай-Дідуха (Дідуха), в який встромляли стебла різних злакових культур (жита, пшениці, вівса і т. д.), і відбирали м'яке пахуче сіно.

Дідух

 

УВАГА! Дідуха спалювати не можна!

 

Зима втекла – отже, настав новий рік. Точно сказати, як святкували Новий рік часи русичів на теренах Київської Русі, не можуть жодні історичні джерела, але найімовірніше його пов’язували з появою нового місяця та святкували в переддень весняного рівнодення, називаючи „Новим Літом”. Про те, що березень символізував початок нового року та нового життя, говорить і давній язичницький звичай у березні влаштовувати врочистий обід - «тризну» - на честь померлих родичів.

 

Під час тризни наші предки оспівували кінець зими і при цьому палили солом'яне опудало, що символізувало зв'язок навколишньої природи з життям людини.

Читай більше анекдотів на сайті з анекдотами українською: 👉 перейти 👈

------ Новий рік
Залізняк
Залізняк  Козак 
№:1

Цікаво. Але ж наші прадіди святкували початок нового року, точніше починали новиц рік ( свята, як такого не було) з дня зимнього сонцестояння, тобто після 21-23 грудня. День збільшувався, нарждався новий рік, нове коло ( зменьшено - коляда). Звідси й колядки та свято Коляди, яке тривало два тижні.

0   відповісти цитувати скарга
lozenko
lozenko  Козак 
№:2

Але в Євангелії не написано що Христа було обрізано, а лише зазначено день коли йому дали імя : "Лук 2:21. Як сповнилось вісім день, коли мали обрізати хлоп’ятко, назвали його Ісус, ім’я, що дав був ангел, перше ніж воно зачалося в лоні." Якби цей ритал провели, то було б зазначено конкретно " і обрізали, і дали імя".  Для чого таке заплутане трактування  подій?? Хай кожний думає сам. Але почитати "Пшениця без куколю" - варто ВСІМ.

0   відповісти цитувати скарга
admin
admin  Гетьман 
№:3

:smailuk14: А як гої могли написати, що Ісус це жид? Тоді б християнство було приречене на забуття.  А ще мене дуже смішать люди, які вірять що Біблія це свята книга... забуваючи, що її писали за 200 років після смерті Ісуса, і хто писав? - священики!

--------------------
«Юрбу людей перетворюють у націю дві речі: спільне велике минуле і спільні великі плани на майбутнє». Жюль Ренар
0   відповісти цитувати скарга

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua