Український портал » Сучасна Україна » Культура козака » Музей історичних коштовностей України

Музей історичних коштовностей України

admin
  3 774   0    
Музей історичних коштовностей України
Музей історичних коштовностей України

Музей, більш відомий як «Музей скіфського золота», є філією Національного музею історії України. Він розташований на території Києво-Печерської лаври. Відвідувачи побачать чаші і культові вази скіфської епохи з царських курганів.

Головним скарбом колекції є славнозвісна «Золота пектораль» (царська нагрудна прикраса) із зображенням сцен з життя ськифов-кочовиків, що була знайдена в 1971 р. у кургані Товста Могила на Дніпропетровщині. До експонатів музею входять старовинні східні золоті прикраси з поховання цариці сарматів, твори давньоруських ювелірів, вироби майстрів XIV-XVI століть.

 

 

Колти, сережки, підвіски, браслети приголомшують різноманітністю форм, сюжетів і витонченістю роботи. Унікальною, зокрема, є золота діадема, прикрашена різнокольоровою перегородчастою емаллю. Оклад Євангелія з орнаментом, виконаним різнокольоровою емаллю, та інші дорогоцінні предмети церковного вбрання є прекрасними зразками української ювелірної справи XVII-XVIII вв.

 

Нумізматична частина колекції представлена старогрецькими і римськими, візантійським і староруськими, західноєвропейськими і східними монетами, починаючи з VI ст. до н.е. Завершується експозиція роботами відомих київських ювелірів ХІХ - початку ХХ століть.

 

Музей історичних коштовностей України - розташували у споруді XVIII століття, колишній монастирській пекарні, побудованій за проектом українського архітектора, кріпака монастиря Степана Ковніра. Ковнір працював у монастирі майже 40 років і це одна з оригінальних споруд будівничого, що навчався не в академії, а під час будівництва. На відміну від Йогана Шеделя, мистецької освіти в Європі отримати не міг. Тим більша вартість участі Ковніра в побудові лаврської дзвіниці, Кловського палацу та інших.

 

Нині фонд Музею нараховує 56 тисяч предметів археології та ужиткового мистецтва з дорогоцінних металів і каміння. Експонати МІКУ є своєрідним коштовним літописом України від епохи бронзи і античності до сучасності. Експозицію музею виставлено в дев'яти залах за історико-хронологічним принципом.

 

 

 

Адреса:

м. Київ,

вул. І. Мазепи, 21, корпус 12.

Телефон: +38 (044) 280-13-87. Вихідні дні: понеділок.

Сайт музею - http://miku.org.ua/


------ музеї

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua