Музей Гетьманства у Києві

admin
  3 116   0    
Музей Гетьманства у Києві
Музей Гетьманства у Києві

Музей гетьманства виник на початку 1990-х. Це був один з перших музеїв, присвячених історії України в її «забороненому» ракурсі: експозиція розповідала про Івана Мазепу, Пилипа Орлика і Павла Скоропадського, раніше однозначно іменованих «зрадниками українського народу», про Богдана Хмельницького - не тільки як про васала московського царя, але і як про багатогранного політичного діяча, що прагнув до справжнього незалежності рідної землі.

 

 

Музей знаходиться в чудовому пам'ятнику архітектури кінця XVII століття, відомому в Києві як «будинок гетьмана Івана Мазепи» (хоча гетьман у ньому ніколи не жив). Будинок, який пережив пожежу київського Подолу 1811 року, є однією з найстаріших громадських споруд Києва. Нинішня експозиція налічує понад 6 тисяч предметів. Чотири зали музею присвячені Мазепі, Орлику, Хмельницькому та Скоропадському. Перший зал присвячений Івану Мазепі (правив в 1689-1709).

Тут - і барочна гравюра на честь гетьмана, і фотографії церков, які Мазепа щедро зводив по всій Україні. Поруч - речі з козацького життя мазепинської епохи: шаблі, невелика гармата, порохівниця. Потім гвинтові сходи ведуть до експозиції Богдана Хмельницького (1648-57). Полотно на всю стіну художника Андрія Юхімця розповідає про життя гетьмана на Січі, його взаємини з полковниками і духовенством. Поряд з картиною - хоругва з родинним гербом Хмельницького, який, як вважають дослідники, підтверджує, що гетьман був з української шляхти.

Наступний зал присвячений Пилипу Орлику, першому українському гетьману і вигнанні, автору першої української Конституції (1711 рік - цей документ був складений за 65 років до конституції американської). Гордістю музею вважається меморіальний зал Павла Скоропадського (правив в квітні-грудні 1918 р.)

Це - єдина в Україні постійна експозиція відомого політика. Серед експонатів - речі з особистої колекції родини Скоропадських, автографи С. Петлюри, бойові нагороди військ УНР, численні документи і фотографії того часу. Більша частина речей для виставки передала дочка гетьмана, Олена Скоропадська, яка зараз живе у Швейцарії.

 

Адреса:
м. Київ,
вул. Спаська, 16-Б.
Телефон: +38 (044) 416-17-13. Вихідні дні: п'ятниця.


------ музеї

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua