Український портал » Державні свята » Липень » 4 липня. День судового експерта України

4 липня. День судового експерта України

admin
  3 274   0    
4 липня.  День судового експерта України
4 липня. День судового експерта України

День судового експерта України

4 липня відзначають День судового експерта України. Це свято було засноване на знак визнання на державному рівні загального значення судово-експертної діяльності країни в забезпеченні правосуддя. Крім того, День судового експерта України акцентує увагу громадськості на проблемах свобод людини і громадянина.

 

Нині чисельність професійних судових експертів у нашій країні налічує близько десяти тисяч висококваліфікованих фахівців, більше половини з яких — приватні експерти. Вони щорічно проводять понад мільйон судових експертиз за 70 напрямами з різних галузей знань.

Міністерству юстиції України підпорядковані вісім науково-дослідних установ судових експертиз, розташованих у різних регіонах країни. Поряд з установами Мін’юсту діють експертні служби Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Міністерства оборони та Державної прикордонної служби, а також експертні установи Міністерства охорони здоров’я, що проводять судово-медичні та судово-психіатричні експертизи. Судові експерти працюють не лише в державних установах, а й самостійно на професійній основі займаються судово-експертною діяльністю (приватні експерти), які у більшості проводять судові експертизи у цивільних та господарських справах та роблять значний внесок у захист прав і свобод громадянина і людини.

 

За введення такого свята, як День судового експерта України, спочатку виступила Координаційна рада з проблем судової експертизи, яка діє при Міністерстві юстиції України. Ініціатори свята керувалися тим, що судово-експертна сфера має величезне значення для забезпечення правосуддя в суспільстві та захисту прав людини.

Для людей, які відзначають День судового експерта України, судова експертиза є не просто процесуальною дією, а методом досягнення правосуддя.

 

День судового експерта України святкують приблизно 6000 атестованих судових експертів, із них 1400 є державними.

 

День судового експерта України не є вихідним, він вважається виключно професійним День судового експерта України святом судових експертів.

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 424/2009
Про День судового експерта

Ураховуючи значення судово-експертної діяльності у забезпеченні правосуддя, захисту прав і свобод людини і громадянина та на підтримку ініціативи громадськості постановляю:

Установити в Україні професійне свято – День судового експерта, яке відзначати щорічно 4 липня.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО

10 червня 2009 року

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua