Український портал » Українське » Графіка » Пробудження Руських Богів

Пробудження Руських Богів

admin
  9 992   0    
Пробудження Руських Богів
Пробудження Руських Богів

Графіка Горислава - "Пробудження Руських Богів"



Літо 2004 року мені довелося провести в Боровому, на березі Обського моря. Море до горизонту, поле до видноколі, ліс, п'ять орлів кружляють над берегом кожен день, чумацький шлях відбивається у воді як Ірійскіе дорога, багаття під зорями. Все це неминуче привело мене до створення серії листів на тему образів пов'язаних з пам'яттю предків. У моєму розпорядженні була лише папір і один простий олівець. Малюнки я доповнив невеликими коментарями.

 

 Дажбог
 Даждьбог-уособлення родючості, сонячного світла і цілющої сили. Слов'яни називаються Дажбожого внука. Від нього пішли покоління могутніх героїв і богатирів. Даждьбог - прабатько слов'ян. Восьмерик-Дажбожого символ. Тому лик рясніє вісімковими елементами.



Гігант Гігант і Тор зі скандинавської Еди

 

Коли Тор, переможець гігантів потрапив в їх царство, він зіткнувся з силою і владою незмірно більшою ніж та, якою володіли Асси. Навіть Мьольнір (Молнір-блискавка, молот Тора) був безсилий над справжніми гігантами. На малюнку гігант вирішує чи гідний Тор пройти через сакральну браму в царство гігантів.

 

 

Народження Сварожича

Усередині сакрального простору, під покровом священного древа з гілками в формі духовної свастики-вторгнень, з'являється новий Бог. Малюнок виконаний у формі яйця. До пори, новий Сварожич розвивається в індивідуальному світі.



 

Брама Ірійська

Відчиняються брама древнього капища предків. Жрець виносить священний жертовний вогонь, пропонуючи ступити на дорогу провідну в Ірій. На воротах зображення Сирина і Алконоста. Над капищем височить кумир Роду.



Вузол - птах

 

Духовний вузол з зображенням птаха. Оберіг і духовний символ не має початку і кінця.



Коваль Сварог

Кують золотий вінок. Образ коваля-коваля творить світобудову з тверді, вогню, вітру та води існує у всіх культурах. Ілмарінен, Сварог. Також як і підземні ковалі створюють атрибути богам. Гноми кують Мьольнір для Тора в Едах, Вулкан-Гефест кують стріли для Зевса.



Ма

У яйці первинного світу укладено три покоління жінок, як троїчність світу. Стара-нижній світ, Мати-середній світ і дочка - світ вишній. Яйце разом з тим-шаманська лазня де жінки шаманки мали доступ до троїчності світу. Розжарені камені тримає стара жінка, як володарка світу підземного. Середня тримає бубен з земної символікою, а молода з солярної і небесної.



Поляниця

Поляниці -  персонажі в слов'яно-арійської міфології. Златогорка, дружина Дажбога, велетки в Едах. Войовничість і жіночність. На малюнку поляница прикрашена Дажбожими символами.

 


Славлення

 

Слов'янське спілкування з богами полягає в славленні. Оскільки слов'яни внуки Даждьбога, то слявлячи себе вони славлять богів і славлячи богів-славлять себе. На малюнку Сонце, до якого славлять слов'янин, оточене Даждьбоговими символами.

 



Сварожич

 

Сварожич, внук Дажбога висікає сонячний, священний символ. Такий же висить у нього на шиї.

 



Вія

 

Вія-донька Стрибога вітрогон. Одна з багатоликих нащадків Стрибога. Вітри в Слові о полку Ігоревім названі Стрибожичами.

 



Воїн

 

Образ воїна давнини. Захисний нагрудник у формі духівника, фібула-орден Святослава хоробрости. Пряжка на поясі-солярний девятерік з дев'яток, на сокирі (атребуте Перуна) Перуниця.

 

 

Вовк

Сірий Вовк-герой першопредок, що визволив світ вишній і нижній від смерті в казці про червону шапочку і здолав сімох козенят-зародження, небезпечних навій з іномірія. Коваль перекував йому для цієї мети мову в козячу. Особа вовка прихована шоломом, оскільки герой з'являвся в різні епохи під виглядом різних людей і ім'я його невідоме. На шоломі вовчий хвіст-найдавніший оберіг. У правій руці "Козяча мова", а в лівій переможені духи-козенята.

 

 



Ящір

 

Сядіть Ящір на ліщині, горішки лущить, окулярами хлюпає, та одружитися хоче. Бери сябі дівку яку хоче! У старій російській пісні Ящір-підземний хранитель вивільняє з рослинних яєць-горіхів нове життя. Пов'язаний з рослинним зародиженням і древнім оберегом деревом-ліщиною. Навіть Перун не може вразити це дерево. Зв'язок Ящера і його одруження на дівці пов'язана з прагненням мати владу над рослиною плодючістю.

 



 

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua