Український портал » Фотоальбом » Відомі місця в Україні » Джуринський (Червоноградський) водоспад

Джуринський (Червоноградський) водоспад

admin
  6 264   0    
Джуринський (Червоноградський) водоспад
Джуринський (Червоноградський) водоспад

Джуринський (Червоноградський) водоспад – водоспад на річці Джурин в Заліщенському районі Тернопільської області України. Висота водоспаду - 16 метрів. Вважається найбільшим рівнинним водоспадом України.

Утворився в результаті прориву річки Джурин у вузькій кам'янистій закруті. До цього річка огинала пагорб, на якому розташовані руїни Червоноградського замку. За легендами турки відвели річку під час облоги замку (проте цілком імовірно, що річка змінила русло і без допомоги людини). Раніше біля водоспаду працювала водяний млин, руїни якої видно і зараз.

Приблизно у 200-300 м вище водоспаду за течією річки знаходяться залишки греблі та гідроелектростанції, яка працювала в 1950-х - 1960-х рр. Цей красивий водоспад, як виявилося, має рукотворне походження - італійський архітектор випрямив природне русло річки Джурин щоб побудувати 16-метровий каскад. Річка раніше текла по кільцеподібному руслу, омиваючи Червоноградський замок на узвишші. Чудо як добре вийшло! Поблизу водоспаду розташоване селище Нирків і руїни зниклого замку Червоноградського.

До речі Червоноградський палац вважався «найкрасивішою сільською садибою Речі Посполитої». Сьогодні на території замку розташований дитячий табір «Ромашка».

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua