Український портал » Сучасна Україна » Цікаво почитати » Справжня карта світу та розміри континентів

Справжня карта світу та розміри континентів

admin
  4 493   0    
Справжня карта світу та розміри континентів
Справжня карта світу та розміри континентів

Усі карти які ми знаємо - всі вони спотворенні! Спотворення на картографічних картах — цілком природне явище, тому що картографам потрібно зробити розгортку еліпсоїда Землі на площині. Це в принципі неможливо зробити без спотворень. Питання тільки в те, що саме можна спотворювати, а що не можна.

 

Спотворення бувають чотирьох видів:

  • спотворення довжин;
  • спотворення кутів;
  • спотворення площ;
  • спотворення форм.

Загальноприйнята проекція Меркатора була винайдена фламандським географом і картографом Герардом Меркатором в 1569 році і до цих пір використовується як стандартна картографічна проекція в морській навігації, тому що вона практично зводить до нуля спотворення кутів. Дозволяє визначити правильний азимут і напрямок руху. Це критично важливо в мореплавстві — піти в потрібному напрямку. Траєкторія руху корабля, який іде під одним і тим же румбом до меридіану, зображується прямою лінією на карті в проекції Меркатора.

Карта Меркатора:

карта Меркатора 

Справжній розмір Африки в порівнянні з різними країнами. Автор карти: Кай Краузе

Справжній розмір Африки AuthaGraph Карта Світу

Ця прямокутна карта світу називається AuthaGraph карта світу. Її створив японский дизайнер Хадзимэ Нарукава (Hajime Narukawa) розділивши порівну сферичну поверхню в 96 трикутників, передавши її в тетраедр при збереженні пропорційного співвідношення площ і розгортається, щоб це був прямокутник. 

AuthaGraph Карта Світу 

Мапа для Чилійських вйськових:

 

 

Ця карта світу була розроблена за замовленням Військового географічного інституту з метою подальшого впровадження в шкільні підручники. Аналогічно австралійської карті ця теж перегорнуто, завдяки чому Чилі відразу займає домінуюче положення в світі. В центрі карти виявляється Тихий океан, і це безпосередньо пов'язано з озвучується політикою сучасної Чилі, яка хоче стати одним з важливих ділових центрів у Тихоокеанському регіоні. В цьому плані Чилі чимось схожа на Китай. Точно так само Африка і Європа виявляються у неї на периферії світу.

 

Азимутальна проекція — одна з найважливіших картографічних проекцій.

У азимутальної проекції паралелі нормальної сітки є концентричні кола, а меридіани — їх радіуси, що розходяться з загального центра паралелей під кутами, рівними різниці довгот. Кожна точка на карті має той же самий азимут по відношенню до середнього меридіану, який ця ж точка має з середнім меридіаном на сфері.

Азимутальна проекція 

Нормальні азимутальні проекції застосовуються для карт полярних країн, для Арктики і Антарктиди.

Карта Пірса:

Картографічна проекція, розроблена Чарльзом Сандерсом Пірсом в 1879 році.

Карта Пірса 

І на остаток карта яка найбільше відповідає реальним розмірам континентів:

 

--- Додатково:

- Список всіх проекцій

- Проекція Пірса

- Сервіс, що показує реальні розміри

Читай більше анекдотів на сайті з анекдотами українською: 👉 перейти 👈

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua