Український портал » Державні свята » Лютий » День Небесної сотні. 20 лютого.

День Небесної сотні. 20 лютого.

admin
  8 967   0    
День Небесної сотні. 20 лютого.
День Небесної сотні. 20 лютого.

День Героїв Небесної Сотні.

«Небесна Сотня» — символічна назва загиблих учасників акцій протесту на Майдані у грудні 2013 — лютому 2014 року.

День Героїв Небесної Сотні - це свято мужності українського народу, це день свободи та рівноправ'я, день боротьби за краще майбутнє!

 

більше про Небесну сотню

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 69/2015
Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні

На підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, постановляю:

1. Установити в Україні День Героїв Небесної Сотні, який відзначати щорічно 20 лютого.

2. Кабінету Міністрів України розробити із залученням громадськості, родин загиблих Героїв Небесної Сотні, а також активних учасників революційних подій листопада 2013 року - лютого 2014 року та затвердити у двомісячний строк комплексний план заходів із вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні, передбачивши, зокрема:

проведення щороку заходів із належного вшанування подвигу учасників Революції гідності;

створення у місті Києві в установленому порядку музею, присвяченого подіям Революції гідності;

проведення у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури тематичних заходів, бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися у листопаді 2013 року - лютому 2014 року, та про їх учасників;

проведення за участю Національної академії наук України, музейних, архівних і наукових установ пошукових робіт щодо збирання документальних, фото-, відео- та інших матеріалів, які висвітлюють зазначені події, а також фіксацію та дальше широке оприлюднення таких матеріалів.

3. Кабінету Міністрів України, Київській міській державній адміністрації опрацювати питання увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні засобами монументального мистецтва у місті Києві.

4. Обласним, Київській міській державним адміністраціям:

забезпечувати у День Героїв Небесної Сотні, День незалежності України, День Гідності та Свободи, День Соборності України покладення квітів до пам'ятників та пам'ятних знаків Героям Небесної Сотні;

здійснити в установленому порядку заходи щодо вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні, зокрема, шляхом установлення пам'ятних знаків, меморіальних дощок, відповідного найменування (перейменування) площ, вулиць у населених пунктах України тощо, присвоєння в установленому порядку імен загиблих учасників Революції гідності навчальним закладам, заснування іменних премій та стипендій.

5. Міністерству закордонних справ України забезпечувати проведення закордонними дипломатичними установами України заходів із вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні, а також участь представників дипломатичного корпусу іноземних держав, акредитованих в Україні, у відповідних офіційних заходах, які проводитимуться в Україні.

6. Державному комітету телебачення і радіомовлення України забезпечувати широке висвітлення заходів щодо вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні, організацію циклів тематичних теле- і радіопередач.

7. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України П.ПОРОШЕНКО

11 лютого 2015 року

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua