Український портал » Фотоальбом » Фотоальбом українських клейнодів » СИМВОЛИ КИЇВСЬКОЇ РУСІ ЧАСІВ УСОБИЦЬ

СИМВОЛИ КИЇВСЬКОЇ РУСІ ЧАСІВ УСОБИЦЬ

admin
  4 815   0    
СИМВОЛИ КИЇВСЬКОЇ РУСІ ЧАСІВ УСОБИЦЬ
СИМВОЛИ КИЇВСЬКОЇ РУСІ ЧАСІВ УСОБИЦЬ

В часи усобиць давній знак Київської Русі втра­тив значення загальнодержавного. Нові династичні парості створили власну символіку, що згодом поступово перейшла у герби територій і вже не залежала від особи певного володаря, який сидів на місцевому "столі". Ще від Ярослава Мудрого покровителем Київ­ської Русі вважався Георгій Змієборець. А от Архі-стратига Михаїла мав за небесного охоронця і по­кровителя київський князь Святополк Ізяславич. 1108 року він збудував у Києві Михайлівський Златоверхий собор. Певно, саме з того часу Михаїл, покровитель воїв і символ перемоги, став покро­вителем Київської землі.

Згодом його зображення з князівських печаток перейшло у герб міста. Зображення лева традиційно символізувало муж­ність, владу, звитягу, великодушність. На честь Льва Даниловича, сина Данила Галицького, бу­ло названо місто Львів, і саме з цим пов'язують історію герба міста і герба всієї Львівської землі. Лев викарбуваний на печатці князів Андрія і Лева Юрійовичів (1316 р.).

Він є також елементом щита на печатках Болеслава-Юрія Тройденовича (1335 р.) і Володимира Опольського (1373 р.). Зображення Архангела Михаїла на кня­зівських печатках (1, 2, 3) та діадемі (7). Лев на печатках Андрія і Лева Юрійови­чів (4), Болеслава-Юрія Тройденовича (5), Володимира Опольського (6).

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua