Український портал » Історія України » 20 століття » Українські військові відзнаки випущені в 1914-1921 роках

Українські військові відзнаки випущені в 1914-1921 роках

admin
  9 826   0    
Українські військові відзнаки випущені в 1914-1921 роках
Українські військові відзнаки випущені в 1914-1921 роках

Під час Першої світової війни до складу збройних сил армії Австро-Угорщини, поруч з регулярним, кадровим військом, увійшов ряд добровольчих військових підрозділів, сформованих за національною ознакою.

Прагнучи стати праобразом національного війська та вирізнитися від інших родів австро-угорської армії, у національних підрозділах почалась активна робота зі створення власної національної мілітарної символіки, прапорництва та однострою. У цей період з’являється низка відзнак та кокард УСС. проекти нагород за хоробрість, пам’ятні відзнаки, які своєю появою заманіфестували Українських Січових Стрільців як акт відродження українського війська та відзначили доблесть його вояків.

Відзнаки січових стрільців.

Українські військові відзнаки випущені в 1914-1919роках  Центральною управою У.С.С. у Відні та срібна відзнака з літерами "СС".

Українські військові відзнаки

 

Медаль за поранення.


Встановлена 17.5.1980 року Президією Української Національної Ради надавана Президентом Української Народньої Республіки в Екзилі іменем Української Народньої Республіки за підписом Керівника Ресорту Військових Справ ген.-хор. К. Мандзенка для вояків поранених в боях за незалежність України.
Медаля надавалася з правом спадкоємности.
Розмір медалі - 37 мм у діяметрі, стрічка 33 мм ширини, з широкою темномалиновою смужкою по середині чорного тла.
Напис на медалі: „За жертву крови в боях за волю України".
Число зірок на стрічці відповідає кількості окремих поранень.

 

Медаль за поранення

Хрест 3-ої залізної стрілецької дивізії (1918-1921).

Хрест надавався воякам цієї дивізії. (Командир - ген.-полк. Олександер Удовиченко [20.2.1887 - 19.4.1975]).
Виміри хреста - 29 мм х 29 мм, стрічка 27 мм ширини, з вузькою синьо-жовтою смужкою по середині чорного тла.
Хрест перевиданий в Англії і знаний також як ХРЕСТ ЗАЛІЗНОГО СТРІЛЬЦЯ.

Хрест 3-ої залізної стрілецької дивізії

Бойовий хрест

Встановлений 1940 року в Кракові для вояків Бригади У.С.С. в лавах Галицької Армії. Існують два випуски хреста.
Великий хрест першого випуску складається з двох частин: щит з Тризубом пригвинчений до хреста. Його виміри - 38 мм х 28 мм. Стрічка 38 мм ширини, з двома яснофіолетовими смужками по боках на чорному тлі.
Великий хрест другого випуску 1964 року зроблений з одного шматка металу. Виміри цього хреста і стрічки ті ж самі, що й першого випуску.
Мініятюра з 1940 року на шрубці - 20 мм х 15 мм. Автор проекту хреста - Лев Лепкий.

Бойовий хрест

Хрест легіону Українських січових стрільців

Або Гуцульський Хрест - одна з перших бойових нагород Українських січових стрільців (УСС), що діяли в лавах армії УНР, ЗУНР та Української галицької армії.

Хрест встановлений 1918 року Центральною управою Українських січових стрільців у Відні для всіх вояків — членів леґіону.

Є два розміри цього хреста: більший, «парадний», розміри — 4545 мм, стрічка 40 мм ширини, а також і менший — «на щодень» (36х36 мм), зі стрічкою 13 мм ширини. На стрічках — по дві жовті смужки на перериваному синьому тлі. Існує певний сумнів щодо оригінальності цих стрічок. На хресті букви: вгорі «У», з боків «С», внизу - «1914». Існує варіант хреста з «левиком» у центрі.

Хрест легіону Українських січових стрільців

 

Хре́ст Си́мона Петлю́ри або Орден Симона Петлюри — нагорода Армії УНР. 1972 року нагороді було надано статус ордена.

1932 року - Головна Команда Військ УНР затвердила статут нагороди Хрест Симона Петлюри, який надавався всім учасникам визвольних змагань. За своїм зовнішнім виглядом хрест Симона Петлюри нагадував орден Визволення УНР, але з деякими змінами. Так, у центрі хреста розташований меч білого металу під тризубом, що мало символізувати незламну волю і рішучість С. Петлюри у боротьбі за утвердження ідеї незалежної Української держави.

Сесія ради УНР в екзилі в 1972 р. надала відзнаці статус ордена. У 1974 р. Президія Української Національної Ради перейменувала хрест на Орден з правом спадкоємності.

Хрест Симона Петлюри з мініатюрою

На відзнаку «Хрест Симона Петлюри» має право кожен вояк Армії УНР та повстанчих відділів, що брав участь у збройній боротьбі за визволення України під проводом бл. п. Головного Отамана, за винятком тих, що:
зрадили ідеї державності України, перейшовши до табору її ворогів
заплямували себе негідною українського вояка поведінкою чи переступами.

Виявлення і ствердження права на хреста покладається, в цілях найскорішого переведення удекорування ним, на існуючі нині військові та громадсько-військові організації через створення при них Місцевих Рад Хреста Симона Петлюри. Місцеві Ради Хреста провадять всі справи, з удекорованням хрестом зв'язані. Вищим репрезентативним і керівним органом по справах Хреста Симона Петлюри є Головна Рада Хреста; вона остаточно розв'язує всі справи, зв'язані з удекоруванням хрестом, і має подбати про виготовлення самого хреста для тих, хто має на нього право. Міністрові військових Справ утворити, з докладу мені, Головну Раду «Хреста С. Петлюри» та встановити порядок діяльності Головної і Місцевих Рад.

Підписав: Андрій Лівицький, Головний Отаман.

Контрасигнував: В. Сальський, генерального штабу генерал-хорунжий, міністр військових справ.

Було зроблено три випуски хреста. Перший в Польщі, (на зворотній стороні в нижній частині хреста витиснено латинськими буквами „Й. Квекзілбер - Варшава"), другий випуск - зворотна сторона з блискучого сріблистого металу.

Зворотна сторона третього випуску, зробленого в С.Ш.А. - з матового сріблистого металу. Виміри хреста - 42 мм х 25 мм. Ширина стрічки - 35 мм, на ній три кольори: синій, жовтий та чорний. Мініятюра - 20 мм х 13 мм, зі стрічкою 10 мм ширини.

Автор проекту хреста - полк. Микола Битинський.

Орден Симона Петлюри

Орден лицарів залізного хреста армії української народної республіки.

Орден лицарів залізного хреста

 

Більше про відзнаки

Відзнаки УПА

Медалі УПА

Кокарди вояків УПА

Портал Кампот

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua