Український портал » Історія України » Про походження назви - Україна, або чому ми маємо перейменуватися в Русь?

Про походження назви - Україна, або чому ми маємо перейменуватися в Русь?

admin
  6 046   1    
Про походження назви - Україна, або чому ми маємо перейменуватися в Русь?
Про походження назви - Україна, або чому ми маємо перейменуватися в Русь?

Більшість українців продовжують думати, що вони називаються українцями, а їхня земля Україна - навіть не задумуючись над значенням і хто придумав таку назву нашій країні?

request Але головне не це! Головне як же насправді називається наша держава, так як мають називати себе її мешканці....

Слово Україна спочатку застосовувалося до різних прикордонних земель Київської Русі, такої думки притримувались: Орест Субтельний, Підлогу Маґочій, Омелян Пріцак, Михайло Грушевський, Іван Огієнко, Петро Толочко та інші, на це вказує Енциклопедія українознавства та етимологічний словник української мови.

Як проходила еволюція слова Україна?

Слово оукраїна існувало з часів Київської Русі — як мінімум, з XII століття. Вперше згадується в київському літописі Іпатіївського зводу XII—XIV століть під 1187 роком у зв'язку зі смертю в прикордонній Переяславської землі князя Володимира Глібовича («о нем же ѹкраина багато постона»), пізніше оукраїна згадується в літописах під 1189 і 1213 років (Галицько-Волинський літопис). Ці згадки ставилися до окраїнних територій Переяславського (Посульська оборонна лінія), Галицького і Волинського князівств.


З того часу і майже до XVIII століття в письмових джерелах це слово вживалося у значенні «прикордонні землі», без прив'язки до якого-або певного регіону з чіткими межами, в тому числі й далеко за межами території сучасної України, наприклад «псковська україна», «окская україна».


«Загальне зображення пустельних рівнин, в просторіччі званих Україною, з прилеглими провінціями». Карта Гійома Боплана 1648 виконана на замовлення Владислава IV. Північ внизу карти


Як повідомляється в словнику Брокгауза і Ефрона, частина території Південної Русі, що простягається від Поділля на заході до гирла Дніпра («очаківського поля») на півдні і включає в себе більшу частину земель майбутньої Катеринославської губернії на сході, після входження в річ Посполиту, стала неофіційно називатися «Ѹкраиной».


 Тлумачення слова «Ukraina» як окраїнних земель, розташованих на кордоні польської держави, «у краю», приводив і польський історик Юліан Бартошевич у «Загальній енциклопедії» Самуеля Оргельбранда. По-польськи kraj-це країна, а кордон або рубіж по-польськи krawędź, крайня частина якоїсь місцевості-obrzeżach.

Отже можна чітко сьогодні сказати, що назва Україна - це назва земель (прикордонних або окраїни) а вже протягом XVI століття «Україна» стає неофіційною назвою конкретного регіону Малоросії, що входить до складу Речі Посполитої, нарівні з назвами інших історико-етнографічних регіонів (Волинь, Поділля, Покуття, Сіверщина, Червона Русь). Воно закріплюється за середньою Наддніпрянщиною (Південною Київщиною і Брацлавщиною) - територією, що контролювалася козаками.


За часів хмельницького «Ѹкраїна» стало застосовуватися в письмових джерелах і в творах усної народної творчості; користувався ним сам Богдан Хмельницький та його наступники. Воно, однак, закріпилося лише за територіями належать Речі Посполитої, не поширилося на південноруські території Русі і не стало назвою держави!


По мірі зростання національної самосвідомості українців значимість поняття «Україна» підвищилася, і саме слово стало сприйматися не лише як географічний термін, і вже на рубежі XIX і XX століть термін «Україна» як назва всієї етнічної території став цілком самостійним і самодостатнім, витіснивши інші самоназви.


Отже назва Україна це назва території, яка постійно змінювала свої межі!...



А якже має називатись наша держава?
Звичайно - РУСЬ! Або Київська Русь, на крайній випадок - Русь-Україна


recourse Якщо українці хочуть побудувати могутню державу, навколо якої об'єднаються знову всі руські землі (Червона Русь , Біла Русь, Чорна Русь, Новгород, Суздаль, Литва) - Наша Держва має відновити свою історичну назву та могутність!


* І не путайте русичів з росіянами, які зявились лише по указу Петра 1 - 1721 року.

--
Про походження назви Україна - дивитись

Звідки пішла назва - дивитись

Про писемні згадки України - дивитись

Спадщина Предків
Спадщина Предків  Сірома 
№:1
Русь, чудь, весь - це все назва фіно-угорських, варязьких, прибалтійських зайд, які прийшли на територію древлян. А потім підступно знищили їх - ПОМСТА КНЯГИНІ ОЛЬГИ читай: http://spadok.org.ua/kyyivska-rus/knyagynya-olga-krovava-ledi-chy-svyata
Україні слід повернути доісторичну назву - СКІФІЯ (яка повністю повторює мапу УКРАЇНИ паризької мирної конференції). Кажуть: Як корабель назвеш - так він попливе. Україна, Вкраїна або О(у)країна - це все назва відповідних земель. Україн було багато. На жаль. І древні "укри" (політтехнічні вигадки) чи украни (ободритське племя) - тут ні причому.
1   відповісти цитувати скарга

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua