Як поховати людину?

admin
  9 366   0    
Як поховати людину?
Як поховати людину?

В житті кожної людини настає час коли вмирають близькі люди. І тоді коли найгірше себе відчуваєш, приходиться займатись тяганиною по організації похорон.

Ось так і я, зіштовхнувшись із горем, зрозумів, що похорон це ще і хороший бізнес...

Ця стаття буде інструкцією по організації похоронів, і маю надію, що збереже Вашу нервову систему від запитань - "Що робити?"

 

Людина померла в дома або нещасний випадок:

1. - Негайно викликайте швидку допомогу. - У випадку констатації смерті людини, швидка сама викличе експертів МВС та невідкладну допомогу. Ні в якому разі не можна пересувати або зміщувати тіло померлого до того часу, поки експерти не зафіксують деталі, положення померлого, не проведуть фотофіксацію, не опитають та не зафіксують документально смерть людини, будуть також викликані свідки. Далі прибуває невідкладна допомога, яка надасть довідку про констатацію смерті людини. Ця довідка залишається в Вас на руках. Експерти МВС в цей час будуть приймати рішення про передачу тіла на розтин (судово-медична експертиза) для з'ясування причин смерті. Або, у випадку якщо померла людина хворіла, похилого віку і була під наглядом дільничного лікаря, то Ви маєте право відмовитися від передачі тіла на розтин, оскільки причина смерті фізіологічна, відома дільничному лікарю. У випадку відмови передавати тіло на розтин Вам доведеться написати заяву на ім'я районного начальника МВС про відмову. Після фіксації працівниками міліції смерті і тільки з їх дозволу тіло померлого можна буде перекладати.

2. У інших випадках тіло забирають на розтин. Після тіло буде зберігатися в морзі, де з ним зроблять необхідні маніпуляції (послуга платна, ціни варто уточнити заздалегідь від 250 гривень і вище, залежно від складності робіт).

3. Після оплати послуг ви отримуєте висновок судмедексперта. 

4. Далі потрібно взяти свій паспорт, ідентифікаційний код, паспорт та ідентифікаційний код померлого, довідку про констатацію смерті. - З цими документами прямуєте в поліклініку за місцем проживання померлого, до лікаря померлого або завідуючого відділенням. На підставі довідки про констатацію смерті Вам видадуть довідку про смерть. Одразу зробіть 2 копії цієї довідки, також зробіть 2 копії свого паспорта, вони знадобляться далі.

5.  З довідкою про смерть з поліклініки прямуєте до районної прокуратури. Згідно чинного законодавства, саме прокуратура надає дозвіл на поховання людини. Тут в Вас візьмуть по одній копії вищезазначених документів.

6. Після отримання дозволу на поховання від прокуратури вас буде направлено в державний орган реєстрації актів цивільного стану для отримання свідоцтва про смерть.

 - Далі робимо все як описано нижче, починаючи  з пункту 2. 

 

( Ще залишається районний відділ МВС. Вам також буде необхідно занести туди копію довідки про смерть, копію свідоцтва про смерть. Це буде підшиватися до справи, яка була заведена коли експерти МВС прибули для констатації смерті. Ці дії можна зробити пізніше, тобто після поховання померлої людини, не обов'язково поспішати. Але якщо час дозволяє, то краще не відкладати.) 

 

Людина померла в лікарні:

 

Як ховають у різних країнах світу?

У світі існує чимало різноманітних поховальних традицій, та основні - чотири. Тіло віддають одній з чотирьох стихій – Вогню, Землі, Повітрю та Воді, тобто людину ховають у землі, кремують чи спалюють на вогнищі, залишають покійного на відкритому повітрі та занурюють у воду.

В європейських країнах тіло зазвичай кремують або ховають у землі. У гірській та кам'янистій місцевості викопати могилу просто неможливо. Так, у Тибеті та Монголії тіло розрубують на маленькі частини і згодовують птахам, що злітаються. Якщо вони швидко з'їдають покійного, це вважається добрим знаком.

Древні кельти спалювали своїх мерців на вогнищі, а урни з попілом закопували рядами. У Стародавньому Римі тільки почесних людей ховали всередині міста, всі решта такого права не мали.

На Сході тіло спалюють, адже вірять, якщо його не знищити, душа померлого може в нього повернутись.

Аборигени Південного Вельса своїх покійних ховали вертикально, лежачи на боці, скрюченими, деколи їх смажили і з'їдали.

У деяких регіонах Тибету померлих ховають у положенні ембріона, це свідчить, що смерть  - це перенародження.

Приблизно в середині палеоліту покійників почали ховати у могилах. При цьому, ще до появи християнства руки померлого схрещували, що символізувало розділення світів живих та мертвих.

 

1. Після смерті людини в лікарні, лікар - завідуючий відділом видасть Вам довідку про констатацію смерті, а тіло перевезуть в морг на розтин. Але Ви можете відмовитись від розтину, написавши лікарю заяву про відмову від розтину, і обов'язково потрібно одразу піти в морг і повідомити про те, що Ви написали таку заяву.

В морзі можна домовитись про те, щоб тіло переодягнули, дали уколи для бальзамування і навели косметику.

(В Кам'янці-Подільскому - ця послуга обійдеться Вам у 150 грн. Жіночка, яка запропонує послуги по одяганню та догляду за небіжчиком має" склероз", тому може ще раз натякнути на оплату її послуг, скажіть що вже заплатили раніше. Але свою справу вона знає добре і претензій до неї не було!)

2.  Далі потрібно йти в державний орган реєстрації актів цивільного стану(ЗАГС), у в Вас вилучать паспорт померлого, видадуть свідоцтво про смерть та витяг на отримання допомоги на поховання у сумі 2 місячних пенсій.

3. Йдемо в пенсійний фонд за місцем проживання померлого, надаємо витяг про отримання допомоги на поховання. На ваше ім'я буде виписана допомога і на наступний день ви можете отримати цю допомогу за місцем яке Вам повідомить ПФ.

4. Одразу звертаємось в похоронне бюро для організації похорон і виділення місця на кладовищі. Вам не потрібно їхати на кладовище! В бюро датуть довідку де на кладовищі поставлять ряд і місце могили.

5. Одночасно йдемо до церкви, та домовляємось про час та дату для здійснення обряду поховання.

6. Після усіх цих процедур можна підшукати місце для поминального обіду.

7. Доставка тіла до дому. Забрати з моргу небіжчика можна і на вечір, щоб покійник переночував удома. А можна забрати зранку, організувавши поховання на 15:00 годину.

(Увага для кам'янчан - на кам'янецькому кладовищі крутиться непримітний, глухонімий чоловік, що видає себе за копача, а потім нагло і тихенько сідає в автобус та їде обідати з усіма. Найкраще його позбутись - дати 20 грн., і натякнути, що він зайвий.)

8. Після обряду поховання відбувається поминальний обід. Також на наступний день можна організувати і 9 днів.

 

 

Вартість поховання:

Щоб не рекламувати похоронне агентство, не буду вказувати його реквізити...

Загалом  похорон в Кам'янці-Подільському Вам обійдеться від 8000 грн., а в середньому виходить від 13 000 грн.

Послуги похоронного агентства:

Викопка могили   581 грн.
Труна   350-1500 грн.
Хрест   120-150грн.
Табличка   35грн.
Рушники на руку   12 грн.\шт.
Платочки на руку   2,50грн. \шт.
Покривало (тюль)   60грн.
Простинь   60грн.
Подушка   50 грн.
Вінки   50-250грн.\шт.
Послуги автокатафалка   182 грн.
Послуги автобуса   182 грн.
Доставка тіла з моргу до будинку   182 грн.
Послуги по перенесенню труни на похоронах   250 грн.
     

Обід

Ресторан чи столова   від 3000 грн. за 30 чоловік.
Пакетик з булочкою та цукерками   від 5грн.\шт.
     

Церковні послуги

Хрестики, свічки, іконки, покривало і т.д.   120 грн. 
Послуги батюшки (московський патріархат)   350 грн.
Пакунок  батюшці: рушник, хліб, кагор   130 грн.

 

* Деякі послуги є безкоштовними для осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій та інвалідів війни.  Для отримання безкоштовного поховання потрібно звернутися в сільраду - в селі, або бюро ритуальних послуг -  в місті.

 

Окремий випадок, коли тіло померлого потрібно вивозити в іншу область для поховання.

 

Для цього Вам потрібно буде зайти в санітарно епідеміологічну станцію, та отримати дозвіл на вивезення тіла за межі області.

 

Це потрібно пам'ятати про поховання:

 

Поховання раніше 12-ої не призначають.

Не ховають до сходу сонця і після заходу.

Яму копають тільки зранку, на ніч не залишають.

Копачам дають хлібину — цілу, не нарізану. А також пляшку і закуску.

Хлібину обов'язково цілою приносять назад і віддають її батюшці.

Найближчим (кровним) родичам не можна мить покійника, виносити гроб, копать яму. Треба, щоб це робили чужі. 

 

Інтернет про похорон:

Закон України Про поховання та похоронну справу

Вартість поховання в райцентрі

Забобони від бабок про похорони

 

Слова для пошуку: Процедура, порядок, похорон, як поховати, як організувати похорони?,

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua