Чи готовий ти до кохання?

admin
  8 888   0    
Чи готовий ти до кохання?
Чи готовий ти до кохання?

Питання, про які йтиметься сьогодні, можливо, здадуться декому з вас надто віддаленими. Інші ж уже досить спритно, як їм здається, у свої 14—15 років рухаються по слизькому паркету справжнього чи уявного кохання. При цьому, вони рідко замислюються над тим, що можна посковзнутися і набити собі добрячу гулю. Цей з виду гладенький паркет підступний.

На шляху від хлопчика до мужчини
Чоловічі статеві органи
Маструбація - за і проти
Розвиток грудей у дівчат
Зовнішні статеві органи жінки
Місячні кровотечі
Як кохаються чоловік і жінка?

Але відомі небезпеки легше обходити, ніж невідомі. Тому вам не завадило б знати деякі теоретичні основи, перед тим як перша зустріч із статевими проблемами боляче зачепить вас. Тому я радив би прочитати і те, що вам сьогодні здається не надто актуальним. Бажано читати по порядку, а не вишукувати серед написаного інтимну «суничку».

Сьогодні значно більше говорять про сексуальність, ніж будь-коли раніше. Багатьох з вас цікавить, що правильно, а що ні, що добре і що погано і що в зв'язку з цим дозволяється, а що не дуже. Відповідь на ці запитання залежить від того, що ми розуміємо під сексуальністю. Ви хочете з цього приводу скласти свою думку, це природно. Тому краще, коли ми спочатку розглянемо органічні основи і найважливіші форми виразу сексуальності.

НА ШЛЯХУ ВІД ХЛОПЧИКА до МУЖЧИНИ

Чоловічі статеві органи в своїй будові та функціях простіше зрозуміти, ніж жіночі. Тому ми почнемо з них.

Ви про це вже знаєте купу всіляких подробиць, але часто мені зустрічаються уявлення з великими пробілами, хибні або такі, що лише заплутують вас. Тому хотілося б ці ваші знання дещо підправити і систематизувати. Тож підемо від чоловічих статевих залоз, від яєчника. В час ембріонального розвитку вони утворюються біля нирок. Згодом через канал передньої стінки живота виходять з черевної порожнини. Як правило, вже під час народження вони знаходяться в їхньому кінцевому пункт! — в мошонці.

В перші роки життя ростуть яєчка дуже повільно. Але в певний момент біологічний «годинник» в головному мозку дає сигнал підготовки до статевого дозрівання. Гіпофіз виділяє певні гормони, і під їхньою дією яєчка стають значно більшими. Всередині порівняно твердої оболонки яєчка знаходиться близько 200 малесеньких камер. Там, у сім'яних канальчиках, під дією одного з гормонів утворюються статеві клітини, які називаються ще спермою або ж сім'яними клітинами. Між сім'яними канальчиками знаходяться групи дещо більших клітин, де за «наказом» гіпофіза утворюється гормон статевих залоз. Саме цей гормон спричиняє появу вторинних статевих ознак у чоловіків — вусів, бороди тощо. Вій же створює передумови змін у нервовій системі людини, які формують почуття статево зрілої людини.

Первинні статеві клітини, які знаходяться в сім'яних канальчиках, ділячись (у процесі сперматогенезу), перетворюються на сперматозоїди. В них утворюються невеличкі хвостики у вигляді нитки, за допомогою яких сперматозоїди можуть рухатися. У дозрілій формі вони можуть вільно рухатися по сім'яних канальчиках і далі, через сім'явивідні канали, до яєчних придатків. У цьому «пункті» рухливі статеві клітини, завдяки оточуючій їх рідині, зберігаються в спокої, аби не витрачалася їхня енергія аж до того часу, поки вони не будуть звідти виштовхнуті. Придатки служать в основному як «камери схову» дозрілих статевих клітин.

Сім'явивід з придатків веде до верхньої частини сечовідного каналу, сечівника. Там. біля впадання в сечівник, знаходяться ще дві додаткові статеві залози. Вони розбавляють своїм секретом щільну масу сперми, нейтралізують дію рідини, що обмежувала рухливість сперматозоїдів. Розчинені приблизно в 2—5 мілілітрах молочно-мутної слизької рідини, статеві клітини, завдяки скороченню тазової мускулатури, через сечівник викидаються назовні. Цей процес називається еякуляцією. Сечовідний канал у цей момент рефлекторно у верхній частині міцно закривається, аби сперма не потрапила в сечовий міхур, а також щоб сеча не потрапила в сперму і не зашкодила їй. Навіть малесенькі залишки сечі на стійках сечівника попередньо нейтралізуються слизовими виділеннями куперових залоз. Викинута назовні сім'яна рідина (сперма) має від 50 000 000 до 150 000 000 статевих клітин у кожному мілілітрі, котрі за допомогою хвостика жваво рухаються в пошуках здатної до запліднення яйцеклітини.

 

У всіх хлопчиків до 10 років яєчка повністю опускаються в мошонку і більше не піднімаються, якщо Вам уже 10 і вони сховані, негайно біжіть до хірурга.

 

Круглий кінець члена називається головкою, яка в спокійному стані покрита шкірою — крайньою плоттю. Вона повинна без зусиль відкочуватися назад — і під час миття теж! Інакше між головкою і крайньою плоттю збирається жирна маса (смегма), яка з часом розкладається і призводить до подразнення та запалення шкіри. Деякі дослідження свідчать свідчать про те, що вона може сприяти утворенню злоякісних пухлин (раку)! Відтак чоловіки мають дотримуватися чистоти не лише заради власного здоров'я, але й задля здоров'я жінки-партнера.

 

ЧОЛОВІЧІ СТАТЕВІ ОРГАНИ

1.Сечовий міхур

2.Тазова кістка

3. Член (Пеніс)

4.Кавернозне (печеристе) тіло пенісу

5.Головка пенісу

6.Крайня плоть

7.Отвір уретри

8.Товста кишка

9.Пряма кишка

10.Сім’яні міхурці

11.Сім’явиносна протока

12.Передміхурова залоза

13.Бульбоуретральна залоза

14.Анус

15.Сім’яна судина

16.Придаток яєчка 17.Яєчко 18.Калитка (Мошонка)

У члені знаходяться порожнини печеристого тіла, дві у верхній частині, одна в нижній, навколо сечівника. Це особливої будови кровоносна система, яка під час статевого збудження чи з деяких інших причин активно наповнюється кров'ю, при цьому відтік крові припиняється. Від того член стає більшим, прямішим, механічно міцнішим, відбувається ерекція. Тільки в такому стані його можна ввести до жіночої піхви. Цей процес регулюється іншим рефлекторним центром у спинному мозку, ерекційним центром.

Форми та види члена:

Форми та види члена

Чуттєве збудження від статевих органів може подразливо діяти і на ці рефлекторні центри Від них збудження за певних умов передається нагору до проміжного мозку і навіть далі — до кори головного мозку, де ми його можемо свідомо переживати. І навпаки, такі рефлекси можуть лише нашою уявою чи бажанням посилатися вниз до статевих органів, приміром, під час сну. Як бачимо, сексуальність нашого організму включає в себе безкінечну кількість протоків і нервів, які впливають на наш мозок, а відтак позначаються і на нашій особистості, на нашому мисленні, наших почуттях, і поведінці.

МИМОВІЛЬНЕ ВИВЕРЖЕННЯ СІМЕНІ

Від того, що під час статевого дозрівання все частіше розпочинаються розмови з теми статевих стосунків, статевий член у хлопців піднімається частіше, ніж до того. Яєчники починають продукувати яйцеклітини, які нагромаджуються в яєчних придатках. І хоча статеві клітини надзвичайно маленькі, все одно колись ці «камери схову» наповнюються вщерть. Тоді рефлекторно спрацьовують центри ерекції та еякуляції, і сім'я впродовж секунди викидається назовні.

еякуляціяТаке відбувається здебільшого вночі під час сну і часто навіть непомітно для людини. Лише прокинувшись уранці, в нічній одежі людина може знайти пару плям, схожих на сліди від висохлої борошняної затірки, які легко перуться. Іноді ж людина від того прокидається і встановлює причину тих плям. Це мимовільне виверження сімені (полюція) може бути пов'язане з дуже приємними відчуттями, насолодою в статевих органах, які можна відчути навіть крізь сон. Полюції трапляються спочатку рідко, а потім усе частіше і частіше. Природа регулює все таким чином, як того вимагається і як воно є правильним, не поглядаючи на наш календар. Проміжки між полюціями можуть бути в одного більші, в іншого коротші, навіть в однієї і тієї ж людини в різний час вони різні. Полюцій не буває ні багато, ні мало. На цьому варто наголосити, бо дехто з хлопців помилково вважає, що через втрату «дорогоцінної життєво важливої рідини» вони слабшатимуть.

Отже, ця подія означає початок фізичного статевого дозрівання в юнаків, так само, як перші менструації у дівчат.

сімяні канальці у чоловікаДеякі частини статевих органів дуже рясно вкриті чуттєвими клітинами. Це маленькі нервові «приймачі», які збуджуються від доторку. Особливо багато таких клітин на головці члена та навколо неї. У піднятому члені вони дуже чутливі й увімкнені на «прийом». Таке «відкриття» хлопчики роблять ще дітьми, тому часто граються зі своїми статевими органами, тому що це їм дуже подобається, так само, як вам подобається смоктати цукерку. Дорослій же молодій людині виверження сімені приносить незрівнянно більшу насолоду. Одночасно це виверження діє як відкривання клапана «надмірного тиску», як необхідна органічна розрядка. З усього цього зрозуміло, що більшість юнаків раніше чи пізніше приходять до потреби одержати насолоду від сім'явиверження, граючи рукою член. Таке «самозадоволення» називається мастурбацією. Подекуди прийнята не зовсім точна назва «онанізм». Слово «онанізм» походить від біблейського персонажа Онана. За староєврейським законом, він повинен був як найближчий родич привести на світ потомство своєму в бездітності померлому братові. Він же з удовою переривав статевий акт, «виливав сім'я на землю, щоб не дати сімені брату своєму» (Біблія, Буття, гл. 38, ст. 9), щоб жінка не завагітніла. Можливо, робив він так, аби зберегти братову спадщину для своїх дітей. (Далі в цій легенді розповідається, що господь покарав за це Онана на смерть).

Деякі хлопці починають займатися мастурбацією під впливом своїх старших товаришів ще до того, як у них з'явилися перші полюції.

«ЗА»І«ПРОТИ» мастурбації вже чимало сказано та написано і, на жаль, дуже багато дурниць. Тут накладається значною мірою відбиток наших вікових уявлень про питання статі. Цих забобонів ми не позбавлені й сьогодні — незважаючи на всі дослідження і розвиток науки,— бо саме в цій галузі наші уявлення міняються надто вже повільно.

Онанізм, маструбаціяМи виходитимемо з того, що кожна людина із вступом у час свого статевого дозрівання постійно продукує статеві клітини, котрі з нашою допомогою чи без неї виводяться назовні. Це нормальний фізіологічний процес, який не тягне за собою ніяких порушень здоров'я. Отже, все це ніяким чином не впливає на майбутню статеву спроможність ні позитивно, ні негативно. А на запитання: «Що трапиться, коли з цим «самозадоволенням» переборщити?» — можна, власне, лише сказати, що таким чином виверження сімені втратить свою привабливість, не даватиме такої насолоди, як усе, чим ми насолоджуємося без міри. При цьому залишається відкритим питання про те, що значить «переборщити», і це визначення в подальшій розмові нам не допоможе.

Я не "хотів би цими своїми міркуваннями підштовхнути юнаків до мастурбації, а прагну лише допомогти позбутись непотрібних страхів. Із свого професійного досвіду я можу сказати, які абсурдні уявлення існують щодо онанізму. Коли юнак вірить, що він «витрачає дорогоцінну життєву силу», а потім «захворіє на туберкульоз спинного мозку», «вкоротить собі життя», «знизить свою здатність до подружнього життя», «согрішить», «знизиться його працездатність у школі»,— тоді тиснутимуть на нього в одну коротку мить і страх, і відчуття провини. Він мучитиметься сумнівами, даватиме собі слово покинути це раз і назавжди, аж поки раніше чи пізніше знову не піддасться спокусі. Знову й знову добрі наміри і розчарування. Він відчуває себе слабаком і ганчіркою, що не може добитися наміченого. Як наслідок — може й справді пропасти охота до навчання чи роботи, бо людина внутрішньо зайнята лише однією проблемою, яка такою вже проблемою і не є. І навпаки: чим більше людина займатиметься цікавою для неї справою — однаково якою! — тим меншим буде потяг до онанізму. Отож кожна молода людина повинна вчитися, як обходитися із своєю сексуальністю.

 

 

Утримання ще жодному не зашкодило.

Юнак не зашкодить своєму здоров'ю і не знизять своєї сексуальності, якщо відмовиться від онанізму.

Сексуальні потреби в зрілій своїй формі зорієнтовані не на функції організму і не на самих себе, а на партнерство (навіть тоді, коли тривають періоди розвитку без партнерів).

Тільки тоді вони стають повністю зрозумілі й осмислені.

 

Опитування показали, що більшість молодих людей, якщо вони вже почали цим займатися, в середньому займаються онанізмом від одного до трьох разів на тиждень. Менша кількість зустрічалася винятково рідко. Якщо це число тривалий час значно перевищується, а потреба має характер сильного потягу, тоді варто звернутися до лікаря, бо така надмірність може бути показником психічного розладу. В цих рідкісних випадках така зосередженість на собі може в подальшому житті утруднити шлях до іншої статі. Назване число приблизно відповідає частоті статевих зносин у подальшому житті.

Власне, тільки в цій «зосередженості на собі» і є основна відмінність самозадоволення від статевої любові. Але немає підстав засуджувати мастурбацію як щось негативне. Вона є ще однією сходинкою на шляху до дорослості.

А от ще одна сходинка в духовному дозріванні юнаків та дівчат — коли вони під час самозадоволення збуджують в уяві образ особи іншої статі. Це не обов'язково улюблений партнер, а будь-хто іншої статі. Це означає, що юнак уже виріс з того віку, коли він задовольняв свої сексуальні потреби, лише «граючись» своїм членом. Він уже мріє про дівчину, сам шукає сексуальної розрядки. Отож сексуальність пов'язується з іншою статтю, навіть тоді, коли вона лише віддзеркалюється фантазією.

Врешті-решт трапиться колись і перша зустріч, яка одразу западе в серце. Хлопчина закохується. Про кохання чи секс він тоді, природно, не говорить. Навіщо про щось говорити, коли кожен з двох якось це знає чи відчуває? Чи не почуває він себе щасливим, знайшовши того, хто йому подобається і з ким вони особливо добре одне одного розуміють?.

Передчасні статеві зносини без кохання теж, власне, не вихід. Адже тоді партнера підшукують лише для того, щоб самому мати задоволення. Свою руку заміняють Іншою людиною, от і все. Внутрішній місток від одного до іншого не перекинуто, бо не вистачає до того ж духовної зрілості. Про деякі інші наслідки раннього статевого життя для розвитку особистості ми поговоримо пізніше.

Про те, яким сильним буває те перше почуття, свідчить хоча б той факт, що велика частина підлітків перш за все припиняє мастурбувати. Навіть тоді, коли статеві запити не задовольняються статевими зносинами. Бо справді, кохана дівчина спочатку сприймається як недоторкана. В цей час зосереджене на собі переживання перекидає місток до якоїсь конкретної іншої істоти. Якщо такому потягу буде відповідь, тоді матимуть вдоволення обидві сторони — вдоволення перш за все щирої людської приязні одне ДО ОДНОГО.

еротика СЕКС І ЕРОТИКА

Я спробував показати вам дві речі: звідки з'являється спрямована на себе потреба в статевому задоволенні і як розвивається потяг до особи іншої статі. В науці перша з них називається «сексом» — це фізіологічний бік справи. «Еротика» відповідальна здебільшого за

Звичайно, про це можна і треба говорити детальніше, але тут мені хотілося лише в розвитку показати, як сексуальність стає на службу кохання. При цьому сексуальні переживання стають глибшими і приємнішими, закохані не почувають себе самотніми. Зросла духовна зрілість — це саме те, що активно відштовхує хлопців від онанізму. Він може зняти «тиск», дати фізіологічну розрядку і звільнити від неспокою, але не зробить справді щасливим.

Духовний бік. Ми можемо фізіологічне і духовне розділити в наших міркуваннях, у дійсності ж людина — неподільне ціле. Отже, секс та еротика — два боки однієї монети. Але обидва боки вже 2000 років по-різному оцінюються. Перш за все надто недооцінювалася фізіологічно-сексуальна царина. Недооцінювалася аж до сором'язливого замовчування. Від того ще й досі страждає чимало людей.

 

НА ШЛЯХУ від дівчини до жінки.

Розвиток грудей у дівчат

Жіночі груди

1 — грудна стінка;

2 — грудні м'язи;

3 — молочна доля;

4 — сосок;

5 — ареола;

6 — молочний проток;

7 — жирова тканина;

8 — шкіра

Розвиток грудей, як правило, перша видима ознака зрілості. Близько 11 років у більшості дівчаток починає збільшуватися навколо сосків тіло грудної залози. Такий розвиток може найперше починатися лише з одного боку. Під впливом гормонів яєчника все більше і більше відкладається жир. Форма грудей може так само відрізнятися в людей, як і форма всього людського тіла. Так, як існують стрункі й повні дівчата та жінки, так само існують і маленькі, й більших розмірів груди, із здатністю грудної залози виробляти молоко це ніяк не пов'язано, тому що форма грудей визначається кількістю жирової тканини, а не кількістю тканини молочної залози. Значно більше наявність молока залежить від ставлення жінки до самого процесу годування. Жінка, в якої немає охоти годувати чи не вистачає на це часу, яка помилково вважає, що годування дитини негативно впливає на фігуру,— така жінка, як правило, і не матиме молока, втративши тим самим один з найважливіших життєвих досвідів. Це — щодо зовнішності. А тепер спробуємо зробити короткий огляд внутрішніх статевих органів жінки.

Форми жіночих грудей бувають дуже різні:

Форми жіночих грудей

МАТКА І ДОВКОЛА НЕЇ

Всередині жіночого тазу розташована матка. У зрілої жінки вона має розмір середньої груші, але на початку статевого дозрівання вона не більша, ніж фаланга великого пальця. її тіло утворюється сильними м'язами і охоплює невелику порожнину, в якій пізніше розвиваються діти до їхнього народження. Внутрішній шар матки — слизова оболонка, яка створює для заплідненого яйця сприятливі умови для харчування і росту. По обидва боки матки до неї прикріплені яєчники, що мають через яйцеводи (фаллопієві труби) вихід до маточної порожнини. Вхід каналу шийки матки постійно закритий слизовою пробкою. Він з'єднує порожнину матки з піхвою.

Саме в цьому місці найчастіше виникають ЗЛОЯКІСНІ пухлини (рак). На щастя, саме це місце досить легко контролюється лікарем, тому дуже важливо, щоб, починаючи хоча б років з 20 кожна жінка зверталася до лікаря для профілактичного огляду. Оскільки нині від раку матки при ранньому виявленні не помирають, вам треба позбутися страху перед хворобою. Робити регулярні огляди треба ще й тому, що на ранніх стадіях пухлина не дає ні болю, ні «рові — її не можна відчути самому./p>

Жіноча статева система

1 - фаллопієві труба,

2 - сечовий міхур,

3 - лобкове зрощення,

4 - піхва;

5 - клітор,

6 - малі статеві губи і зовнішній отвір уретри,

7 - переддень піхви,

8 - яєчник,

9 - стінка очеревини;

10 - матка;

11 - шийка матки,

12 - задня частина піхви,

13 - пряма кишка;

14 - анус;

Піхва - м'язиста труба, що має здатність розтягуватися,— з'єднує матку із зовнішнім світом. Саме у піхву під час статевого акту вводиться чоловічий член і через піхву потім народжується на світ дитина. У піхві живуть бактерії, які виробляють молочну кислоту, яка має бактерицидну дію, захищає піхву від мікробів. Вхід до піхви у незайманих дівчат закрито дівочою плівою. За своєю формою вона дуже різна і розривається під час першого статевого акту (дефлорація). Цю пліву я згадую лише тому, що ця зовсім не важлива для функцій організму складка слизової оболонки у розумінні багатьох людей перетворилася на символ дівочої цноти і незайманості. Але це дуже однобічний, я б сказав, механічний погляд на проблему.

ЗОВНІШНІ СТАТЕВІ ОРГАНИ ЖІНКИ

Статеві органи жінки

1 - Каптур клітора,

2 - Клітор,

3 - Малі статеві губи,

4 - Присінок піхви та вхід у піхву,

5 - Великі статеві губи

Дівоча пліва розмежовує піхву і переддвер'я піхви. Зовнішні статеві органи — переддвер'я, великі і малі соромітні губи, клітор. Великі губи — дві складки шкіри, які йдуть від лобкового бугра назад у промежину. Малі губи розташовуються між великими, між ними і знаходиться переддвер'я піхви. У передньому відділі переддвер'я відкривається зовнішній отвір сечовідного каналу, а позаду від нього — вхід до піхви. У місці сходження малих соромітних губ розташований маленький орган, дуже чутливий до доторку, який називається клітором. Клітор складається з двох печеристих тіл, має головку, розташовану в передньому відділі переддвер'я. Головка і малі губи багаті на нервові закінчення, їхня чутливість до доторку іноді веде до відкриття дівчинкою приємних сексуальних відчуттів, і є дівчата, які ці відчуття викликають у себе навмисне. Те, що ми говорили про хлопців на тему про «за» і «проти» самозадоволення, може бути певною мірою віднесене і до дівчат. Варто лише зауважити, що в дівчат таке самозадоволення зустрічається рідше і починається пізніше, ніж у хлопців. У них ця потреба не така нагальна, як у хлопців, бо їм не треба випорожняти статеві залози. Але певну внутрішню напругу дівчина може зняти за допомогою самозадоволення так само, як і хлопець. Але до такого самозадоволення в дівчат нема ніяких фізіологічних приводів, і тому зовсім не варто цим займатися.

ФУНКЦІЇ яєчників

Як ви пригадуєте, у чоловіків у яєчниках відбувається поділ і продукування яйцеклітин аж до похилого віку. У жінок цей процес протікає зовсім інакше. У них вони діляться, розвиваються ще... до народження дівчинки. А після народження цей процес припиняється. До дня народження в кожному з яєчників знаходиться приблизно по 200 тисяч яєць. З цієї кількості до повного дозрівання доходить лише від 400 до 500 яєць, якщо взяти до уваги, що кожного місяця, починаючи від 12 і приблизно до 50 років (за винятком часу вагітності), дозріває одне яйце.

Ми розглянемо різні стадії дозрівання яйця. Яйцеклітини в спокійному стані від народження до статевого дозрівання змінюються дуже мало. Потім під впливом гормона для дозрівання яйця (фолікул стимулюючий гормон), що виділяється передньою частиною гіпофіза, в яєчниках ростуть яйцеклітини. Яйцеклітини в яєчнику оточують епітеліальні клітини спочатку в один, а потім у кілька шарів. Така група клітин називається фолікулом. В клітинах фолікула й утворюється гормон, який контролює розвиток вторинних статевих ознак (у жінок, наприклад, розвиток грудних залоз, форма таза, більший розвиток жирової клітчатки). Коли гормон з фолікула потрапляє в кров, вій гальмує виробництво фолікулостимулюючого гормона. Це в свою чергу призводить до виливання лютеїнізуючого гормона. В цей час поверхня фолікула розривається, що іноді викликає у чутливих жінок біль в нижній частині живота приблизно посередині між двома менструаціями. З яєчника яйце вимивається в яйцевід (фаллопієву трубу). Вихід яйця називається овуляцією (від латинського «овулюм» — яєчко). За кілька днів яйце проходить шлях від яєчника до порожнини матки по яйцеводу, де й може відбутися запліднення. Після овуляції лютеїнізуючий гормон сприяє перетворенню спорожнілого яйцевого фолікула в «жовте тіло». Тоді ж відбувається і сильне розростання стінок матки та молочних залоз. Пізніше «жовті тіла» гальмують дозрівання фолікулів. Таким чином увесь комплекс взаємопов'язаних перетворень і впливів укладається в складну саморегулюючу систему, яка забезпечує нормальний фізіологічний розвиток людини.

МІСЯЧНІ КРОВОТЕЧІ

Особливості перших місячних у дівчаток. Статеве дозріванняБільшість яйцеклітин, як уже зрозуміло, ніколи не будуть прикріплені до спеціального слизового шару. Саме в цьому шарі ростиме зародок. Якщо ж запліднення не відбулося, цей слизовий шар розпадається і відторгається маткою. Саме він і виходить з кров'ю під час менструації, оскільки розриваються деякі дрібні кровоносні судини. Кров і слиз виходять через піхву назовні. Заздалегідь покладена вата чи гігроскопічний папір вбирають рідину в себе. За три-шість днів матка в цьому місці покривається новою тонкою слизовою оболонкою, і кровотеча припиняється. Такий цикл повторюється більш-менш регулярно раз на чотири тижні. Тому цей процес іноді називають «місячними». Хоча природа іноді не дотримується нашого календаря: у деяких жінок така «подія» може відбуватися раз на 24 дні, в інших — раз на 32. Але в більшості, як уже говорилося, цикл триває 28 днів. Хоча і в однієї жінки період не завжди однаковий. Особливо в часи після першої менструації часто-густо бувають порушення строків. Організм перш за все повинен увійти в ритм. Ми вже говорили, що всі ці процеси регулюються з проміжного мозку. Тому страх, зміна клімату, поїздки, особливо напружена робота можуть міняти проміжки між менструаціями. Як правило, цикл підраховують від першого дня кровотечі до останнього дня перед наступною кровотечею включно. Якщо цикл подовжується, це може бути показником якихось розладів в організмі. Тому дівчатам і жінкам дуже корисно відзначати дні кровотечі в календарі. Таким чином, ви можете самі налагодити непоганий контроль за станом здоров'я, це допоможе і лікареві, коли ви звернетеся до нього по допомогу.

 

Хлопці теж повинні знати про передумови і сам хід менструації. Якщо котрась однокласниця не бере участі в плаванні чи приміром, виглядає дещо блідішою, ніж завжди, юнаки мають спробувати полегшити їй ці дні — посиленою увагою і допомогою в повсякденних дрібницях. Можу вас запевнити, що дівчата будуть вам вдячні.

 

 

Досі поширена думка, що з менструальною кров ю видаляється з організму отрута, що це «погана» кров. У культурах, що існували раніш, жінки в цей час вважалися «нечистими» і мусили іноді навіть знаходитися поза громадою. Але якщо ви уважно прочитали все вищенаведене, то самі можете зробити висновок, що це відверто застарілий погляд. Це кров з пораненого місця, тобто така сама, як і з порізаного пальця. Тільки порізаний палець болить, а відторгнення слизової оболонки матки проходить без болю. Звичайно, щоб не справляти враження нечистої або людини з неприємним запахом, слід часто митися. Але це необхідно не лише для часу менструації, а й щодня. Під час менструації треба часто міняти вату чи гігроскопічний папір.

Підсумовуючи, можна сказати: менструація — це нормальний процес, але все ж таки додаткова напруга. Це не хвороба, але може бути, що людина почувається в цей час не дуже добре. Дівчата й жінки відчувають легке ниття внизу живота. У цей час треба подумати, чи варто займатися важкою фізичною роботою чи брати участь у спортивних змаганнях. Але це й не привід відмовлятися від звичайних шкільних уроків фізкультури. Спорт може навіть дещо відволікти вас од ваших невеличких проблем. І не лише психологічно. Організм під час невеликого фізичного навантаження посилає менше крові до статевих органів, вона потрібна для м'язів, що працюють. Відомо, що декому подобається дещо перебільшувати своє нездужання, до душі роль «страдниць». Якщо ж у дівчини з'являються справді великі проблеми, вона неодмінно повинна піти до лікаря.

Якщо ми порівнюємо перший статевий досвід хлопця і дівчини, то можемо зробити такі короткі висновки: хлопець з першим виверженням сімені переживає більш чи менш інтенсивне статеве переживання, стурбований своїм сексуальним пробудженням і тим, як з ним впоратися. Для дівчини все, що пов'язане з менструаціями, може принести що завгодно, тільки не радість і задоволення. Потяг до вгамування своїх сексуальних потреб не виходить у неї на перший план. Насамперед вона відчуває потребу в ніжності, лагідності, їй цікаво, яке вона справляє враження на чоловічу стать, вона зайнята оцінкою своїх перших спостережень.

 

НОВА РОЛЬ У ЖИТТІ

У цей час дівчата починають інакше поглядати на хлопців, пробують заговорити з ними, привернути до себе увагу зачіскою чи одягом. Тому вони можуть годинами простоювати перед дзеркалом і дещо невміло, інколи й без міри користуватися маминою косметикою. Дівчатка намагаються грати роль дорослих дам. їх цікавлять «заборонені» теми, і вони іноді викликають роздратування дорослих, коли про щось шепочуться в кутку чи дорогою зі школи. Так, відбуваються не лише зміни у фізіології дівчини, у неї з'являється нова роль у житті, нові стосунки з оточуючим світом.

 

Як кохаються чоловік і жінка?

Статева чутливість у чоловіків обмежується в основному статевими органами, а в жінок вона значною мірою поширюється й на інші місця тіла. Відомі так звані ерогенні зони. Це певні ділянки тіла, ніжний і тремтливий доторк до яких викликає сексуальне збудження чи сприяє йому. До таких зон належить, окрім статевих органів та поверхні навколо них, рот та індивідуально різні частини шкіри — обличчя, шия, груди тощо. Але варто зауважити, що нервові закінчення ерогенних зон нагадують складну електронну апаратуру, яка працює лише тоді, коли знаходиться під електричною напругою. Цим «електричним струмом» для ерогенних зон є збудження, сексуальна напруженість. В залежності від ступення збудження і особистих симпатій в принципі будь-яка частина тіла може стати більшою чи меншою мірою вираженою ерогенною зоною. Чутливість жінки надто залежить від внутрішнього єднання партнерів, від їхньої взаємної відкритості. Ерогенні зони діють лише тоді, коли у жінки є внутрішній настрій, знято внутрішні гальма. їх не можна використати проти волі людини. (Так, доторки до ерогенних зон під час медичного огляду не призводять до сексуального збудження).

Як кохатись?

Запліднення — біологічний сенс усього вищеописаного. Нервова система автоматично, без нашого втручання, дбає про те, щоб кожен окремий крок описаного процесу відбувся в необхідному порядку і в певний час. Такий автоматизм називається в біології рефлексами. Відповідний регулюючий орган (еякуляпійний центр) знаходиться у поясничному відділі спинного мозку. В повній відповідності до біологічної мети всі вищеописані процеси викидання сімені рефлекторно пов'язані з розпрямленням і напруженням члена (ерекцією).

Як і в усіх високорозвинених тварин, у людини відбувається внутрішнє запліднення. Це означає, що свої статеві клітини обидві статі не просто складають докупи, як риби, а запліднення відбувається у захищеному внутрішньому жіночому статевому органі. За допомогою чоловічого члена через подовжений сечовідний канал сім'я потрапляє в піхву жінки (парування, коїтус, злучення, статевий акт).

Кохання між чоловіком і жінкою ніколи не було лише технічною проблемою. Звичайно, можна спочатку незграбно обходитися одне з одним за браком досвіду. Якщо партнерові така незграбність заважає, це означає лише те, що йому бракує вміння входити в становище іншого. Цього вміння можна навчитися не з книжок про техніку кохання, а тільки в спільному делікатному прагненні дізнатися, що приємно партнерові, а що ні. Принагідно ми хотіли б згадати про НЕПРАВИЛЬНІ УЯВЛЕННЯ ОБОХ СТОРІН

Так само, як різні чоловіки мають різну форму тіла, чоловічі члени різні, у стані спокою вони можуть бути більшими чи меншими, і деякі хлопчики побоюються, що в них щось неправильно. Можливо, вони читали, що в древніх культурах розмір члена вважався мірилом сексуальної сили (потенції). Цю помилкову думку можна почути й сьогодні. Вона підсилюється ще й тим, що нібито великий член під час ерекції стає значно більшим, ніж маленький. Насправді різниця між великим і малим членом в ерегованому стані незначна. Маленький член часто стає вдвічі більшим, ніж був у спокійному стані, з великим членом такого не трапляється. Різниця є і в будові піхви. Той, хто думає про розміри піхви, мав би більше знати про її будову, зокрема те, що вона здатна під час сексуального збудження розтягуватися і звужуватися у відповідності до розмірів ерегованого члена чоловіка. До того ж залози виділяють у піхву, так само як чоловічі залози на головку члена, спеціальні секрети, які при статевій готовності змащують органи перед статевими зносинами. Якщо ж статеві зносини починаються при неповній готовності жінки чи проти її волі, тоді може здатися, що піхва завузька і шершава, а введення члена неприємне і навіть болісне. Такий незбіг може загальмувати несамовільне розтягування піхви і виділення секреторної рідини. Таким чином, іноді з'являється внутрішнє розчарування. При психологічній несумісності можуть виникати й судоми піхви, які роблять абсолютно неможливим введення члена.

Але в чому ж причина? Тільки не в тому, що партнери не підходять одне одному своїми статевими органами. Причина в недостатньому взаєморозумінні і більшому чи меншому невмінні входити в стан іншої людини. Статевий акт — вираз найтісніших, найінтимніших зв'язків між чоловіком і жінкою, вершина, кульмінаційний пункт переживання взаємної спільності. Він не може бути лише «анатомічним випробуванням функцій» перед прийняттям рішення про подальшу долю стосунків. Якщо партнери все ж таки йдуть на це, вони значно збіднюють себе емоційно. Якщо вже виникла потреба перевірити «анатомію», то краще звернутися до гінеколога. Більше треба дбати про те, чи кохають молоді люди одне одного по-справжньому. От ці проблеми за вас ніякий лікар вже не вирішить: все залежить від вас.

На шляху від хлопчика до мужчини
Чоловічі статеві органи
Маструбація - за і проти
Розвиток грудей у дівчат
Зовнішні статеві органи жінки
Місячні кровотечі
Як кохаються чоловік і жінка?

 

   Як зайнятись перший раз сексом?                           Як правильно цілуватись?

 

Переклав з німецької Віктор ТИМЧЕНКО.

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua