Сало та рецепти з нього

Бойко Анатолій. Наше Сало: історія, способи соління, страви, анекдоти. - Київ, 2007. - 64 с.

У книзі в науково-популярному стилі оповідається про візитну картку української кухні — САЛО.

Розмір: 26 мб.

Формат: .djvu

Простежено особливості перетворення сала на національну українську страву, походження сальних порід свиней, специфіка свинарства на запорізькому Великому Лузі. Описано стародавні та сучасні українські способи зберігання і соління сала, а також наведено рецепти страв на салі Для усіх небайдужих до сала.

Чи є в Україні харч, здатний позмагатися з салом за своєю популярністю? Далебі - навряд!

 

 

Анекдот про сало.

 

Митник українцю на кордоні: Чи зброю, наркотики, валюту, антикваріат везете?

- Наркотик везу.

- Покажіть! Та це ж... сало!

- А я від нього чманію!

Сало з найдавніших давен слугує за герб і візитну картку української кухні. І нехай сучасні дієтологи розкладають його на різні хімічні елементи й гарячково рахують калорії, але для переважної більшості українців суха формула С2Н5(С18Н3102)3 навряд чи нагадає Його Величність САЛО.

 

Натомість, достатньо справжньому українцеві уздріти бодай невеличкий шматочок "білуватого золота" з рожевими прорізями м'яса та з брунатною, просмаленою житньою соломою шкірочкою, щоб на обличчі його з'явилася блаженна усмішка, руки відразу потягнулися до ножа та цибулини, а шлунок обізвався радісним маршем в очікуванні непе- ревершеної смакоти. І не треба ніяких там чудернацьких фор¬мул, адже всім відразу зрозуміло - це САЛО! Наше САЛО.

 

 


------
оцінило: 0 люд.