Український портал » Історія України » Козацтво » Які шаровари були насправді?

Які шаровари були насправді?

admin
  3 239   0    
Які шаровари були насправді?
Які шаровари були насправді?

Як виглядали шаровари до 18 ст. дуже тяжко відповісти, проте після реформм 1735 року - ми можемо бачити ось таке диво.

Выборному козаку надлежитъ имѣть лошадь, цѣною отъ семи до девяти рублей, сѣдло—одинъ рубль, узда 20 коп., мушкетъ два руб., лядовница 15 коп., кременецъ— 3 коп., копіе— 10 коп., натруску— 3 копѣйки.

2) Платя на него- ярмолукъ 1 руб. 60 коп., жупанъ 2 рубля, шапку 30 коп., три пары сапоговъ 90 коп., поясъ 15 коп., рубашекъ три пары 60 коп., убране свитное 20 коп., кожухъ одинъ рубль, опапчу 60 коп....і тд.


 А тепер увага про штани що пишеться? убране свитное! Тобто, згідно з терміногією, тут ніяких шароварів і близько не видно, мова про убранє, а убранє, то друга назва споднє, тобто це або вузьки штани або трохи ширші, але точно не широкі. Що цікаво, вже в наступній реформі 1763 року вказано "штаны белые суконные же польские". От такі пиріжки з шароварами...


За зразок для реконструкції сукняних шароварів угорського типу взято крій з дисертації Єви Хотто. Характерною собливістю вищезгаданих штанів є щільне облягання холоші від коліна і до кісточки на суглобі стопи, при чому верхня стегнова їх частина є достатньо вільною, що дає можливість робити широкий випад ногою в різні сторони та їздити верхи.


 

Матеріали: темно-синє шерстяне сукно, металеві гачки, лляна вощена нитка. Очкур виготовлено з крученого лляного шнура. Використано стачний і обміточний види швів.


------

Джерело - http://www.17c.org.ua/recruit/pants1.htm

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua