Український портал » Історія України » Визначні постатті » Оксана линів - дирегент світового рівня

Оксана линів - дирегент світового рівня

admin
  1 875   0    
Оксана линів - дирегент світового рівня
Оксана линів - дирегент світового рівня

Українка Оксана Линів — одна з навідоміших жінок диригенток світу — яка 2017 року стала першою жінкою, що очолила одну із найбільших австрійських опер — Оперу Ґраца. Та попри це, на думку диригентки, її головні успіхи — попереду.

Народилася Оксана Линів у м. Броди Львівської області. 2003 року закінчила факультет оперно-симфонічного диригування Львівської державної музичної академії ім. М.В. Лисенка, вдосконалювала диригентську майстерність у Вищій школі музики ім. Карла Марії фон Вебера у Дрездені (Німеччина). Була стипендіатом престижних європейських фондів. У 2004 році стала фіналісткою Міжнародного конкурсу диригентів ім. Густава Малера у Німеччині.

Через якийсь час з Німеччини прийшов лист, в якому було написано, що Оксану відібрали із 456 претендентів, і вона стала однією з 16 конкурсантів Бамберзького конкурсу. 10 хвилин, для яких було покладено стільки сил, зробили свою справу.

"Це все виглядає як доля випадку. Але це, знову ж, та сама тема з Малера – у який момент ти скажеш собі, що в мене немає можливості, мені ніхто не допомагає? Чи ти не чекатимеш, і сам створиш собі умови?" – резюмує тепер Линів.


З 2008 по 2013 роки Оксана Линів працювала диригенткою в Одеському національному театрі опери і балету. Диригувала такі твори, як «Богема», «Сільська честь», «Ріголетто» та «Мадам Баттерфляй». Здійснила постановки опер Руджеро Леонкавалло «Паяци», Дмитра Бортнянського «Алкід», балетів на музику Густава Малера та Йоганна Штрауса «Таємниця Вiденського лiсу» та Людвіґа Мінкуса «Дон Кіхот»,

 

З 2013-2014 років Оксана Линів працює як музична асистентка генерального музичного директора Кирила Петренка та диригента у Баварській державній опері, де вона диригувала в операх «Граф Орі», «Милосердя Тита», і під час прем'єри опери «Настінні годинники». У 2015 році Оксану Линів визнали найкращим диригентом Баварської державної опери у номінації «Класична музика».


У лютому 2017 року Оксана була обрана як наступниця Дірка Кафтана[de] з сезону 2017—2018 головною диригенткою Опери Граца та філармонійного оркестру Граца.


--- Джерела:

Інтервью з Оксаною Линів

Біографія Линів

Про мрію Оксани

Про дирегента у Вікіпедії

Це варто слухати та бачити:



Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua