Український портал » Сучасна Україна » Культура козака » Розшифровка номерних знаків України

Розшифровка номерних знаків України

admin
  26 929   0    
Розшифровка номерних знаків України
Розшифровка номерних знаків України

На цій сторінці подається Розшифровка номерних знаків України:

- що означають цифри на автомобільному знаку,

- що означає колір на знаку,

- види автомобільних знаків,

- розшифровка по регіонах.

Особливістю написання автомобільних номерів є те, що використовуються тільки літери українського алфавіту, що мають схоже написання з латинськими буквами. Зроблено це для того, щоб виїжджаючи за кордон ми не мали проблем з європейськими даішниками, що намагаються правильно записати Є, Ю, Щ або И.

 

Поєднання букв зліва позначає регіон,  а праворуч - серію номерного знака.

 


Білий фон номерних знаків - звичайний транспорт.
Жовтий - маршрутного транспорт, автобуси, таксі.
Червоний - транзитні номери.
Чорний - автомобілі Міністерства оборони та МНС.
Синій - міліція.

 

Номерні знаки для автомобілів, причепів, автобусів мають 8 знаків, починаються і закінчуються двома буквами, а посередині - 4 цифри. Перше поєднання букв означає регіон, в якому автомобіль зареєстровано (див. таблицю), друге поєднання пари букв означає серію номерного знака.

Розшифровка кодів регіонів на номерних знаках:

Розшифровка кодів регіонів

 З 2004 року коди регіонів було розподілено згідно до латинської абетки починаючи з Києва: АА, АВ, АС тощо, в інтервалах АА - АХ, ВА - ВО, ВТ - ВХ, СА - СВ, СЕ - СН. Окремим кодом, що не входив до жодного інтервалу стала серія ІІ. З 2006 року серія ІІ була виключена і підлягала вилученню. В 2013 році прийнято зміни до ДСТУ 4278:2004, згідно з якими список кодів регіонів доповнено серіями в інтервалах НА - НХ, ІА - ІН, КА - КХ, за виключенням серій НР та ІС, які не мали аналогів в кодуванні зразка 2004 року.

Розшифровка номерів по регіонам

 Типи номерних знаків України:

1.1 - Номерні знаки для легкових і вантажних автомобілів, немаршрутних автобусів та мікроавтобусів, причепів, напівпричепів і причепів-розпусків. Розмір - 520х112мм, тло - біле, символи - чорні. Поєднання літер ліворуч позначає регіон (див. таблицю), праворуч - серію номерного знака.

 

Номерні знаки для легкових і вантажних автомобілів

 

 

1.2 - Номерні знаки для маршрутних автобусів та мікроавтобусів і таксі. Розмір - 520х112мм, тло - жовте, символи - чорні. Поєднання літер ліворуч позначає регіон (див. таблицю), праворуч - серію номерного знака.

 

Номерні знаки для маршрутних автобусів та мікроавтобусів

 

2.1 - Номерні знаки для тимчасового використання (до 3-х місяців) на легкових і вантажних автомобілях, автобусах та мікроавтобусах, причепах, напівпричепах і причепах-розпусках. Розмір - 520х112мм, тло - червоне, символи - білі.

 

Номерні знаки для тимчасового використання

 

2.2 - Номерні знаки, видані торгівельним підприємством, для тимчасового використання (до 10 діб) на легкових і вантажних автомобілях, автобусах та мікроавтобусах, причепах, напівпричепах і причепах-розпусках. Розмір - 520х112мм, тло - червоне, символи - білі.

 

Номерні знаки, видані торгівельним підприємством

 

3.1 - Номерні знаки для транспортних засобів з об'ємом двигуна, що не перевищує 50 куб.см. Розмір - 140х114мм, тло - біле, символи - чорні.

 

Номерні знаки

 

3.2 - Номерні знаки для тимчасового використання на транспортних засобах з об'ємом двигуна, що не перевищує 50 куб.см. Розмір - 140х114мм, тло - червоне, символи - білі.

 

Номерні знаки

3.3 - Номерні знаки, видані торгівельним підприємством, для тимчасового використання на транспортних засобах з об'ємом двигуна, що не перевищує 50 куб.см. Розмір - 140х114мм, тло - червоне, символи - білі.

 

Номерні знаки

 

4 - Номерні знаки для автотранспорту дипломатичних представництв, консульств, представництв міжнародних організацій і членів родин їхнього персоналу. Розмір - 520х112мм, тло - біле, символи - чорні.

 

Номерні знаки для автотранспорту дипломатичних представництв

 

 

5 - Номерні знаки для мотоциклів, мотоколясок і моторолерів. Розмір - 220х174мм, тло - біле, символи - чорні.

 

Номерні знаки для мотоциклів, мотоколясок і моторолерів

 

6.1 - Номерні знаки для тимчасового використання на мотоциклах, мотоколясках і моторолерах. Розмір - 220х174мм, тло - червоне, символи - білі.

 

Номерні знаки для тимчасового використання на мотоциклах

 

6.2 - Номерні знаки, видані торгівельним підприємством, для тимчасового використання на мотоциклах, мотоколясках і моторолерах. Розмір - 220х174мм, тло - червоне, символи - білі.

Номерні знаки для тимчасового використання

 

7.1 - Номерні знаки, що виготовляються за індивідуальним замовленням для автотранспорту. В багатьох країнах на пластини наносять малюнки. Ситуація з малюнками на індивідуальних номерних знаках в Україні - унікальна: малюнок обирає власник транспортного засобу на власний розсуд. Наприклад в США існує процедура реєстрації ініціативної групи на кожен окремий малюнок, що стає доступним усім охочім, тож не унікальним.

 

Номерні знаки, що виготовляються за індивідуальним замовленням

7.2 - Номерні знаки, що виготовляються за індивідуальним замовленням для мотоциклів. Розмір - 220х174мм, тло - біле, символи - чорні.

 

Номерні знаки, що виготовляються за індивідуальним замовленням

7.3 - Номерні знаки особливої форми для автомобілів американського або японського виробництва. Розміри (від 220 до 400мм) х (від 110 до 320мм), тло - біле, символи - чорні.

 для автомобілів американського або японського виробництва

 

7.4 - Номерні знаки особливої форми, що виготовляються за індивідуальним замовленням для автомобілів американського або японського виробництва. Розміри (від 220 до 400мм) х (від 110 до 320мм), тло - біле, символи - чорні.

 Номерні знаки для тракторів (самохідних машин) та причепів до них

 

8 - Номерні знаки для тракторів (самохідних машин) та причепів до них, що використовуються в сільському господарстві. Видаються Держтехнаглядом Мінагрополітики. Розмір - 288х226мм, нижній край - 140мм, тло - біле, символи - чорні. Номерні знаки цього типу мають незмінний вигляд з 1995 року.

Номерні знаки для тракторів (самохідних машин) та причепів до них

 

9 - Номерні знаки для автомобілів і причепів до них та тракторів (самохідних машин), що належать ЗСУ, ДССТ, ДПСУ, ДСНС, ВВ МВС, ТСОУ. Розмір - 520х112мм, тло - чорне, символи - білі. Номерні знаки цього типу мають незмінний вигляд з 1995 року. Видавалися також Національній Гвардії до її розформування в 2000 році.

Номерні знаки що належать ЗСУ, ДССТ, ДПСУ, ДСНС, ВВ МВС, ТСОУ

 

10 - Номерні знаки для мотоциклів і причепів до тракторів (самохідних машин), що належать ЗСУ, ДССТ, ДПСУ, ДСНС, ВВ МВС, ТСОУ. Розмір - 220х174мм, тло - чорне, символи - білі. Номерні знаки цього типу мають незмінний вигляд з 1995 року. Видавалися також Національній Гвардії до її розформування в 2000 році.

Номерні знаки що належать ЗСУ, ДССТ, ДПСУ, ДСНС, ВВ МВС, ТСОУ

 

11 - Номерні знаки МВС України. 520х112мм, тло - блакитне, символи - білі.

Номерні знаки МВС України

 

12.1 - Номерні знаки для великотоннажного та технологічного транспорту (Видаються Держгірпромнаглядом). Розмір - 288х226мм, тло - біле, символи - чорні. Серії аналогічні автомобільним, за винятком невикористання серій АА та СН, які об'єднані з АІ та АК відповідно.

 

Номерні знаки для великотоннажного та технологічного транспорту

12.2 - Номерні знаки для тимчасового використання на великотоннажному та технологічному транспорті (Видаються Держгірпромнаглядом). Розмір - 140х114мм, тло - червоне, символи - білі. ТР - обов'язкова позначка, АА - код регіону.

Номерні знаки для тимчасового використання на великотоннажному та технологічному транспотранспорту

 СЕРІЇ НОМЕРНИХ ЗНАКІВ УКРАЇНИ:

СЕРІЇ НОМЕРНИХ ЗНАКІВ УКРАЇНИ

 

Автономер повинен читатися на відстані 25 метрів. Згідно з пунктом 30.2 Правил дорожнього руху, в Україні забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків. Наносити на них додаткові позначення або закривати автономери. Вони повинні бути чистими і достатньо освітленими.

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua