Правила харчування
admin 7 013 0Гіппократ говорив: "Нехай їжа буде Вашими головними ліками". А щоб їжа стала ліками, вона повинна бути природною, тобто найбільш пристосованою для засвоєння ще одним створенням природи - людським організмом. Щоб їжа не ставала отрутою, а служила на користь здоров'ю, треба виконувати кілька правил харчування.
Правило №1:
Дотримання правильного режиму харчування.
Оптимальною вважається чотирьохразове харчування з інтервалами 4-5 годин, в один і той же час. При цьому:
сніданок повинен складати 25% добового раціону,
обід — 35%, полудень — 15%
вечеря — 25%. Вечеряти рекомендується не пізніше чим за 3 год до сну.
Правило №2:
Найоптимальніші години прийому їжі.
Сніданок (6 – 9 годин)
Обід (12 – 13 годин)
Полудень (16 – 17 годин)
Вечеря (18 – 20 годин)
Правило №3:
Відмовтесь від стимулюючої їжі.
Відмовтеся від будь-якої їжі й будь-яких речовин і продуктів, які впливають на нервову систему, - кава, шоколад, чай, какао, ліки, алкоголь, тютюн. Стимулююча дія всіх цих речовин обманчива - спочатку підвищується активність, а потім починається спад, який приводить до депресії.
Правило №4:
Роздільне харчування.
При одночасному вживанні тільки сумісних продуктів, ми полегшуємо роботу нашому організму. Однорідна по хімічному складу їжа встигає повністю перероблятися протягом 2 годин і самоліквідовуватися з організму. Мінімальна перерва між вживанням білків і вуглеводів повинна складати не менше 3 годин.
Логіка роздільного харчування полягає в розділенні столів на білковий і вуглеводний.
Вуглеводний стіл включає продукти, основна складова яких вуглеводи ( мучне, солодке, злаки, картопля, крупи). Це так звана енергетична кухня. Вона швидко перетравлюється. Вуглеводи і рослинна їжа повинні складати основу щоденного раціону.
Білковий стіл включає білкововмісні продукти ( м'ясо, риба, яйця, горіхи). Для нормальної життєдіяльності організму наявність білків необхідна. Але при роздільному харчуванні вони перетравлюються повністю, тому їх кількість необхідно звести до мінімуму. Вживати м'ясо 1-2 рази на тиждень – цілком достатньо.
При одночасному вживанні білків і вуглеводів відбувається вироблення кислотного і лужного секрету. В результаті їжа повністю не переробляється і відкладається в складках товстого кишечника.
Роздільне харчування сприяє :
- очищенню кишечника від осаду неперетравлених продуктів, що накопичився;
- позбавляє від неприємного запаху з рота;
- усуває дисбактеріоз і закрепи, очищаючи шлунково-кишковий тракт і травну систему;
- виводить з організму шлаки;
- відновлює баланс в роботі практично всіх органів;
- сприяє позбавленню від зайвої ваги.
Правильне співвідношення основних компонентів харчування (білків, жирів, вуглеводів).
1:1:4 - в середньому
1:1:5 - при великих фізичних навантаженнях
1:0.8:3 - для працівників розумової праці
Правило №5:
Розвантажувальні дні.
1 раз на тиждень влаштовуйте собі розвантажувальні дні — це як вихідний для організму. До речі, овочевий, фруктовий, ягідний або кефірний день теж краще влаштовувати у вихідний, коли організму не потрібно багато енергії.
Правило №6:
Свіжа їжа.
Намагайтеся їсти тільки свіжу їжу.