Словянське різдво

admin
  4 126   0    
Словянське різдво
Словянське різдво

День народження Сонця за астрономічним календарем в ніч з 23 на 24 грудня відзначають рідновіри. Після зимового сонцестояння, день збільшуватиметься, а ніч зменшуватиметься аж до Купала, тобто до літнього сонцевороту. Тому наші пращури вважали, що в цей зимовий час починається нове Коло Свароже, новий Сонячний Рік і споконвіку святкували Різдво. Кутю по-старовірськи покуштувати запрошуємо Вас.

Ніч з 23 на 24 грудня одна з найдовших у році. За легендою саме в цей час, переповідають рідновіри Матір Всесвіту Лада народила молоде сонце - Божича Коляду.

 

В цей день рідновіри святкують Різдво.

 

У своїх обрядах та піснях сповідники древньої дохристиянської релігії закликають зійти на землю молоде сонечко, що символізує оновлення та очищення. Старий пень прикрашений чорно-білими стрічками, який зветься бадняком, обрядово спалюють у священному вогнищі, уявляючи: всі негаразди та біди минулого року з ним зникають. А всі нові та добрі починання настають з народження Божича Коляди.

За традицією на різдво господиня готує святковий стіл, де обов'язково має бути 12 страв - за кількостю місяців в році. До цього господиня готувалася заздалегідь та з певною символічністю. Вважало: з якими думками вона куховаритиме, така й доля буде у її родини весь рік. А ще їжа у рідновірів має бути обов'язково пісною.

Особливе значення жінки надавали приготуванню головної страви свята - святій куті. Адже саме вона є символом народження нового сонця. Втім, особливо обрядове значення у куті мав тертий мак.

За святково-різдвяним столом, родина лишала кілька вільних місць для померлих предків, яких господар дому закликав першою ложкою обрядової куті. Опісля, сім'ї вирушали на колядування аж до ранку. Адже існує повір'я - в різдвяну ніч не годиться спати, щоб не прогавити своє щастя. А чим більше колядників завітає оселю, тим більше матиме родина статків.

Цього року вперше на свято прибули громади: Хмельницького, Вінницькі, Чернівець, Одеси, Тернополя та інші, будуть гості із ближнього зарубіжжя.

 Крім цього, в центрі проводяться духовні практики та підготовка до 2012 року «Як здійснити перехід в Золотий вік, або що таке кінець світу.» Деталі за контактами.


 

Адреса:

Тернопільська область

Густинський район

Село Раштівці

Духовний центр

rodosvit.org.ua

Василина Рохова

0977826976


------ Словяни, Новий рік

Залишити свій коментар:

  Особистий кабінет

  • Український портал
  • Тільки українською
  • Слідкуй за новинками
kampot.org.ua